Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Trhačky – co to je a jak je používat

Trhačky – co to je a jak je používat

Všimli jste si někdy na návštěvě fitka, že někteří bodybuildeři používají při zdvihání činek pásy omotané kolem zápěstí? Tyto tréninkové pomůcky najdete pod názvem fitness trhačky i v naší nabídce. Jaká je jejich úloha a jak je správně používat vám povíme v následujících řádcích.

 

Co jsou to fitness trhačky

Fitness trhačky jsou pásy látky, kůže nebo nylonu, které si můžete omotat okolo zápěstí a zdvihané činky. Díky tomu posilníte svůj úchop bez toho, abyste se zbytečně namáhali.

Trhačky se používají při různých silových cvičeních, které úchop vyžadují. Jejich úlohou je odbřemenění vašeho zápěstí a předloktí s cílem víc při cvičení zatížit ostatní svalové partie.

 

 

Ano nebo ne?

Fitness trhačky mají ve světě posilování a silových sportů mnoho odpůrců i příznivců. Mnoho lidí je považuje za určitou formu podvodu. A to zřejmě proto, že je jejich použití zakázané během silového trojboje. Není tomu tak ale ve všech silových soutěžích, některé disciplíny jejich použití povolují.

Tak či onak, jejich použití během tréninku je absolutně legální a může být velkým přínosem. Důležité je jenom vědět, jak na to. Problémem silových cvičení je totiž to, že na správné vykonávání cviku musíte mít silný úchop. Ten však mnoho nejenom začínajících sportovců nemá dostatečný. Během cvičení se proto může stát, že namísto posilování svalů na zádech nebo v jiné partii těla budete namáhat jen zápěstí a předloktí. Vykonávané cviky se tak minou účinkem a vy si můžete navíc zadělat na nepříjemnou bolest loktů.

 

Jak a kdy použít fitness trhačky

Jak jsme vzpomínali výše, trhačky můžou být při správném používání užitečným pomocníkem. Rozhodně je doporučujeme zařadit jako tréninkovou pomůcku k různým cvičením, které jsou náročné na úchop. S jejich pomocí se budete moct lépe soustředit na namáhání cílové skupiny svalů bez toho, aby vám překážel slabý úchop. Taktéž budete schopni zdvihat větší váhy. A nakonec, umožní vám rychleji a efektivněji nabrat svaly.

Samozřejmě není vhodné fitness trhačky používat při každém cvičení. Mohlo by se to projevit rostoucím rozdílem mezi silou vašeho úchopu a ostatním osvalením. Proto se při cvičení zaměřte i na samostatné posilování předloktí a zlepšování úchopu. Stejně tak nepoužívejte trhačky soustavně během jednoho tréninku. Cvičení můžete začít bez nich a sáhněte po nich, až když budete cítit, že váš úchop už není dostatečný. 

 

Jaké typy trhaček existují?

Vybírat si můžete ze dvou typů trhaček:

 

Trhačky se smyčkou

Trhačky se smyčkou jsou nejběžnějším typem. Díky smyčce se dají jednoduše a bezpečně upevnit okolo zápěstí, volný konec se ovine okolo tyče nebo činky.

Jejich nevýhodou může být náročnější omotávání volného konce jednou rukou. Některým sportovcům může také příliš dlouhý konec překážet a kazit tak samotné zdvihy.

 

Trhačky s hákem

Velkou výhodou trhaček s hákem je jejich jednoduché upevňování na tyč. Není potřebné žádné omotávání, hák je přizpůsobený standardní tyči a pěkně na ni zapadne.

Podobné články

01.02.2024

Média jsou plná tipů o tom, jak být plný energie, mít krásnou postavu a dobře vypadat. S přibývajícími roky však ubývá množství sil, na druhé straně přibývají tukové zásoby. Jak zůstat v co nejlepší kondici a zachovat si i štíhlou figuru?

18.01.2024

Během cvičení v klimatizovaném fitness centru, při cvičení venku v chladnějším počasí i při závěrečném strečinku je nutné myslet na ochranu svalů před nadměrným chladem. Proč a jak toho dosáhnout?

30.11.2023

S příchodem podzimu a klesajícími venkovními teplotami dostává náš organismus zabrat. Zima však může být pro budování imunity důležitým klíčovým prvkem. Ještě předtím, než s ním začnete, ujistěte se, že víte o otužování vše potřebné.

11.10.2023

Stylové pánské bundy, které znáte pod označením bomber, byly ve svých začátcích určené pro letecké piloty. V současnosti jsou mimořádně trendy kouskem oblíbeným v každém ročním období. Proč jsou bombery tak vyhledávané a jedna by neměla chybět v žádném pánském šatníku?

15.08.2023

Hledáte si nové kousky, které byste nosili na tréninky a neumíte se zorientovat v množství využívaných materiálů? Aby se vám lépe vybíralo, v následujících odstavcích jsme pro vás připravili přehled těch nejčastěji používaných textilií a jejich základních vlastností.

02.08.2023

Cvičení s sebou přináší řadu výhod, které mají pozitivní dopad na vaše zdraví. Ale zatímco srdce, mozek nebo cévy se fyzické aktivitě rády přizpůsobí, co se týče kloubů, ty jsou nucené pokaždé podstupovat zvýšenou zátěž. Jak jich ochráníte před tím, aby se nepřiměřeně opotřebovávaly?

27.07.2023

Pocítili jste bolest při běhání nebo při sestupu z kopce? Pravděpodobně trpíte běžeckým kolenem. Bolest vystřelující v oblasti kolene není jen problémem u starších, ale čím dál více i u mladých, vitálních lidí. Proč vzniká a jak se dá léčit?

21.07.2023

Za to může můj metabolismus! Určitě jste už i vy slyšeli tuto stížnost, případně se na pomalý metabolismus zvyknete odvolávat sami. Ano, je sice přímo odpovědný za nechtěné ukládání tuků v těle, ale nenechejte se tím odradit – nakopnout ho k rychlejší práci není nemožné!

21.06.2023

Pitný režim se za poslední roky stal takřka módním trendem a se zaručenými doporučeními jako by se roztrhl pytel. O tom, že voda je pro naše tělo nevyhnutelná, není pochyb. Zakládají se však všechny rady na skutečnosti nebo jde v některých případech jenom o mýtus?

22.05.2023

Mnoho lidí upřednostňuje fyzické zdraví před tím psychickým. Jak může jedno ovlivňovat druhé vám prozradíme v následujících řádcích. Dozvíte se také, proč je pro celkové zdraví důležitý pravidelný pohyb.