Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Potraviny, které doplní vašemu tělu bílkoviny

Potraviny, které doplní vašemu tělu bílkoviny

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí stravy nejen pro růst svalů. Jejich přínos vaše tělo ocení iz jiných důvodů. Proč jsou vlastně tak důležité a ve kterých potravinách se nacházejí v největším množství?

 

Proč potřebujete bílkoviny?

Bílkoviny jsou komplexní molekuly, které najdeme v celém lidském organizmu. Nacházejí se ve svalech, kostech, nehtech, vlasech i vnitřních orgánech. Jsou také nezbytné pro některé biologické procesy, např. imunitní a hormonální systém. Na rozdíl od tuků a sacharidů si naše tělo nedokáže udržovat jejich zásobu. Je proto důležité, abyste je přijímali každý den. Vyšší podíl bílkovin budete potřebovat, pokud se snažíte zhubnout nebo nabrat svalovou hmotu.

 

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

 

Kolik bílkovin potřebujete?

Optimální množství bílkovin závisí na vašem životním stylu, hmotnosti, množství fyzické aktivity i pohlaví. Minimální dávka by neměla klesnout pod 0,8 g na 1 kg vaší hmotnosti. Toto množství bude dostačující, pokud máte sedavé zaměstnání a málo pohybu. Pokud žijete aktivněji, potřeba bílkovin se zvyšuje na 1,2 – 1,8 g/kg. Pro sportovce platí ještě vyšší čísla, a to 1,4 – 2 g/kg tělesné hmotnosti. Potřeba bílkovin během náročného tréninku, nebo chcete-li nabrat svaly, může být ještě vyšší.

 

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Zdravé potraviny pro růst svalové hmoty i pro pokrytí vaší denní potřeby bílkovin:

Maso

  • - Kuřecí prsa vařená bez kosti a kůže – obsah bílkovin 29 – 33 g/100 g. Dodají organismu i vitamín B3.
  • - Libové hovězí maso (roštěnka, svíčková) — 20 – 25 g/100 g. Hovězí maso je také bohaté na železo, vitamín B12 a kreatin, který podporuje růst svalů.
  • - Vepřová panenka - nejlepší je jí konzumovat vařenou, kdy obsahuje 28 g bílkovin na 100 g hmotnosti. Kromě nich obsahuje také vitamín B1 a zinek.
  • - Krůtí prsa vařená nebo dušená — 14 g/100 g. Obsahují také několik minerálů a jen minimum tuku.

 

Steak - bílkoviny v mase

 

Vejce

Vajíčka natvrdo obsahují 13 g bílkovin na 100 g. Najdete v nich také řadu minerálů a vitamínů.

 

Mléčné výrobky

  • - Tvaroh — z mléčných výrobků obsahuje tvaroh nejvíce bílkovin (16 – 18 g/100 g) a vápníku. Najdete v něm také aminokyseliny, fosfor, selen a vitamíny B2 a B12.
  • - Mléko — 3 – 4 g/100 g.
  • - Jogurty — bohaté na probiotické kultury a bílkoviny. Nejvíce se jich nachází v řeckém jogurtu – 10 g/100 g.

 

Ryby a mořské plody

Všechny ryby a mořské plody jsou bohaté nejen na bílkoviny, ale obsahují důležité omega 3 mastné kyseliny a vitamín D.

  • - Losos — 20 – 25 g/100 g. Tato ryba skvěle chutná připravená na grilu i vařená. Obsahuje také řadu zdravých tuků.
  • - Tuňák — chcete-li omezit příjem tuků, vyberte si tuňáka ve vlastní šťávě. Obsahuje 20 – 33 g bílkovin/100 g.
  • - Krevety — 24 g/100 g. Najdete v nich také vitamín B12.

 

Obiloviny

  • - Oves — i taková běžně používaná obilovina, jako je oves, obsahuje množství bílkovin. Je to až 17 g/100 g. Kromě toho vám doplní vitamíny a minerály.
  • - Quinoa — 12 – 15 g/100 g, obohatí váš jídelníček také o vitamíny B, vápník a fosfor.
  • - Špalda — má vyšší obsah živin než pšenice, stejně jako bílkovin. Obsahuje je až 15 g/100 g.

 

Ořechy a semínka

  • - Mandle — 20 g/100 g. Obohatí váš organismus o hořčík, mangan a některé vitamíny.
  • - Dýňová semínka — až 37 g/100 g. Nejzdravější jsou nepražené a nesolené. Obsahují také zinek, hořčík a selen.

 

Ořechy

 

Luštěniny

  • - Čočka — nejvíce bílkovin obsahuje čočka 24 g/100 g. Můžete si vybrat klasickou i červenou či zelenou.
  • - Fazole — 21 – 23 g/100 g. Doplní vám také železo a vitamíny B.

 

Zelenina

Přestože zelenina obsahuje obecně méně bílkovin, doplní vám významné množství jiných látek. Na 100 g hmotnosti jsou nejvíce bohaté na bílkoviny růžičková kapusta (3 – 4 g), brokolice (3 g) a chřest (2 – 3 g).

 

Jak přidat bílkoviny do každého jídla?

Ne každé jídlo dne obsahuje vysoký podíl bílkovin, a to i tehdy, konzumujete-li hlavně zdravé potraviny. Doplnit si je proto můžete formou výživových doplňků. Pokud hodně sportujete nebo se snažíte dosáhnout růstu svalové hmoty, můžete si přidat protein do snídaňové kaše či smoothie. Pokud máte během dne chuť na malý snack, sáhněte po proteinových tyčinkách, sušeném mase nebo proteinové čokoládě.

Podobné články

22.03.2024

Ve stravě každého, kdo se věnuje sportu, jsou důležitou součástí bílkoviny. Ty jsou základní stavební složkou svalů a tkaniv, podporují růst svalů a jejich výkonnost. Pomáhají také při mnohých procesech v organismu. V následujícím článku vám prozradíme, které druhy masa vám je pomohou doplnit.

29.02.2024

Sacharidy dodávají energii svalům, mozku i kloubům a jsou nezbytné při vícerých procesech v lidském těle. Každý sportovec je také ocení jako důležitý zdroj energie. Měli by proto být součástí každodenní stravy. V kterých potravinách je najdete?

22.12.2023

Tradiční vánoční stolování je spojeno se spoustou chutného jídla, cukroví, sladkých i slaných dobrot. Když k tomu přidáme kalorie obsažené v alkoholických i nealkoholických nápojích, není divu, že číslo na váze rychle roste. Chcete se o letošních svátcích vyhnout přibírání na váze? Máme pro vás několik tipů, které vám v tom pomohou.

14.11.2023

Celulitida dokáže svým vzhledem potrápit nejednu ženu bez ohledu na hmotnost nebo věk, zřídka se s ní můžou setkat i muži. Jak se zbavit celulitidy a jaké jsou její příčiny, vám prozradíme v první části naší série na pokračování.

02.11.2023

Určitě jste už slyšeli o drobných semíncích s názvem chia. Mezi sportovci jsou velmi oblíbená, a to především kvůli jejich jedinečnému složení.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémem, který může vést k závažnějším zdravotním problémům. Abyste ji snížili, vhodné je začít s cvičením v kombinaci se zdravým stravováním. Několik typů, jak na to, jsme pro vás připravili i my.

11.09.2023

Cítíte se nafouknutý, číslo na váze neustále roste a pociťujete zdravotní obtíže? Za vším může být nesprávná životospráva a špatně nastavený režim stravování. Pokud chcete změnit svůj přístup k vašemu tělu, vyzkoušejte současný trend s názvem intermittent fasting.

10.08.2023

Věděli jste, že stejně důležitá, jako samotné cvičení, je i strava, kterou si během dne, a především po tréninku, dopřejete? Potréninkové jídlo není jen odměnou za zničení se ve fitku, ale stará se o celkovou regeneraci těla. Co byste tedy měli sníst a jaké živiny budete potřebovat doplnit?

20.06.2023

Když se řekne sacharidy, mnoho začínajících sportovců k nim má nekompromisně odmítavý postoj. Ten je nejenom zbytečný, ale může mít i fatální důsledky. Zbavte se proto předsudků a seznamte se se základním hnacím motorem vašeho těla.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistence jsou slova, která dokonale vystihují arašídové máslo. Tato oblíbená pochoutka v sobě navíc ukrývá mnoho výživných látek, díky kterým si získala oblibu u množství lidí, nevyjímaje sportovce a trenéry. Odkud se vzala a je opravdu zdraví prospěšná?