Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Posilněte si imunitu pohybem i vitamíny

Posilněte si imunitu pohybem i vitamíny

Co oslabuje imunitní systém?

Imunitní systém má za úkol chránit lidský organismus před škodlivými faktory, viry a bakteriemi. Na jeho činnost však negativně ovlivňuje několik faktorů. Patří sem nedostatečný příjem živin, konzumace nezdravých potravin, alkoholu a kouření, ale nejen to. Imunitní odpověď organismu může být nedostatečná i kvůli chronickému stresu, nedostatku spánku, ale také pravidelných diet.

 

V důsledku působení těchto faktorů se může stát, že si tělo nedokáže poradit s běžnými onemocněními. Dostaví se častější nemocnost, delší průběh infekcí, vyskytnout se mohou také chronické zánětlivé procesy.

 

Imunitní systém

 

Jak posílit imunitu

Chtěli byste posílit svoji imunitu? Začněte se zdravým životním stylem.

 

Dopřejte si dostatek spánku

Vyčerpaný organismus ztrácí energii na běžné činnosti i boj s nemocemi. Dopřejte si proto dostatek spánku, minimálně 7 – 8 hodin denně. Spánek navíc vaše tělo občerství a budete pociťovat více energie po celý den.

 

Zdravé potraviny na talíři

Co si dáte k snídani? Co k obědu a co k večeři? Pokud se na vašem talíři pravidelně objevují jídla s vysokým podílem nezdravých tuků, cukrů, konzervantů a jiných chemických látek, vaší obranyschopnosti tím nepomáháte. Do jídelníčku byste proto měli zařadit zdravé potraviny. Chcete-li posílit imunitu, na vašem talíři by se měly objevovat ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, libové druhy masa a luštěniny. Zdravá jídla obsahují podíl vitamínů, minerálů a stopových prvků, zdraví prospěšné tuky a antioxidanty.

 

Stravování byste měli věnovat zvýšenou pozornost i co se týče jeho pravidelnosti, nezapomeňte si jídlo vychutnat během pauzy v práci. Rychlé spolknutí oběda při vyřizování pracovních e-mailů či telefonátů neprospívá vašemu trávení.

 

Pomáhá i pohyb

Posílit imunitu pomáhá také pravidelný pohyb. Cvičení podporuje proudění krve, posiluje cévy a zlepšuje prokrvení organismu. Díky němu se živiny, které přijímáte, dostávají ve zvýšené míře každé části vašeho těla. Cvičení ovlivňuje pozitivně i mysl a náladu, pomáhá lépe se soustředit a přispívá ke kvalitnímu spánku.

 

Pomáhá také pohyb

 

Nebezpečný stres

Mezi faktory, které negativně ovlivňují obranyschopnost organismu, patří stres. Při jeho dlouhodobém působení nemá tělo čas na regeneraci, což se projevuje na fyzickém i psychickém zdraví. Chcete-li posílit imunitu, věnujte proto čas činnostem, které vám pomohou stres eliminovat. Více na toto téma se dozvíte v článku Nebezpečný stres - víte, jak ho eliminovat?

 

Vitamíny na imunitu

Vitamíny a minerály, které získáte ze stravy, doplní doplňky stravy. Můžete přitom sáhnout po jednosložkových, k dispozici je také multivitamin komplex. Pro imunitu jsou nejdůležitější následující:

  • • Vitamín A — prospívá k obranyschopnosti sliznic. Právě ty jsou důležitou částí bariéry proti infekcím.
  • • Vitamíny skupiny B — podporují produkci hormonů, které jsou nezbytné pro kvalitní spánek, tvorbu červených i bílých krvinek, správnou činnost nervového systému a imunitu.
  • • Vitamín C — podporuje imunitní systém, v případě infekce urychluje zotavení. Tento vitamín si tělo nedokáže ukládat, proto je ho třeba doplňovat každý den.
  • • Vitamín D3 — bez vitamínu D3 by imunita nefungovala dostatečně, tento vitamín ji posiluje, přispívá také k dostatku energie a vstřebávání vápníku.
  • • Zinek — je významným antioxidantem, podporuje imunitní systém a více enzymů.
  • • Selen — urychluje léčbu zánětu a chrání před působením volných radikálů.
  • • Hořčík — pomáhá během psychické zátěži a stresu, uklidňuje a přispívá ke kvalitnějšímu spánku.

Podobné články

22.03.2024

Ve stravě každého, kdo se věnuje sportu, jsou důležitou součástí bílkoviny. Ty jsou základní stavební složkou svalů a tkaniv, podporují růst svalů a jejich výkonnost. Pomáhají také při mnohých procesech v organismu. V následujícím článku vám prozradíme, které druhy masa vám je pomohou doplnit.

29.02.2024

Sacharidy dodávají energii svalům, mozku i kloubům a jsou nezbytné při vícerých procesech v lidském těle. Každý sportovec je také ocení jako důležitý zdroj energie. Měli by proto být součástí každodenní stravy. V kterých potravinách je najdete?

22.12.2023

Tradiční vánoční stolování je spojeno se spoustou chutného jídla, cukroví, sladkých i slaných dobrot. Když k tomu přidáme kalorie obsažené v alkoholických i nealkoholických nápojích, není divu, že číslo na váze rychle roste. Chcete se o letošních svátcích vyhnout přibírání na váze? Máme pro vás několik tipů, které vám v tom pomohou.

14.11.2023

Celulitida dokáže svým vzhledem potrápit nejednu ženu bez ohledu na hmotnost nebo věk, zřídka se s ní můžou setkat i muži. Jak se zbavit celulitidy a jaké jsou její příčiny, vám prozradíme v první části naší série na pokračování.

02.11.2023

Určitě jste už slyšeli o drobných semíncích s názvem chia. Mezi sportovci jsou velmi oblíbená, a to především kvůli jejich jedinečnému složení.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémem, který může vést k závažnějším zdravotním problémům. Abyste ji snížili, vhodné je začít s cvičením v kombinaci se zdravým stravováním. Několik typů, jak na to, jsme pro vás připravili i my.

11.09.2023

Cítíte se nafouknutý, číslo na váze neustále roste a pociťujete zdravotní obtíže? Za vším může být nesprávná životospráva a špatně nastavený režim stravování. Pokud chcete změnit svůj přístup k vašemu tělu, vyzkoušejte současný trend s názvem intermittent fasting.

10.08.2023

Věděli jste, že stejně důležitá, jako samotné cvičení, je i strava, kterou si během dne, a především po tréninku, dopřejete? Potréninkové jídlo není jen odměnou za zničení se ve fitku, ale stará se o celkovou regeneraci těla. Co byste tedy měli sníst a jaké živiny budete potřebovat doplnit?

20.06.2023

Když se řekne sacharidy, mnoho začínajících sportovců k nim má nekompromisně odmítavý postoj. Ten je nejenom zbytečný, ale může mít i fatální důsledky. Zbavte se proto předsudků a seznamte se se základním hnacím motorem vašeho těla.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistence jsou slova, která dokonale vystihují arašídové máslo. Tato oblíbená pochoutka v sobě navíc ukrývá mnoho výživných látek, díky kterým si získala oblibu u množství lidí, nevyjímaje sportovce a trenéry. Odkud se vzala a je opravdu zdraví prospěšná?