Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Nemůžete usnout? Vyzkoušejte tyto praktické tipy

Nemůžete usnout? Vyzkoušejte tyto praktické tipy

Důsledky nedostatku spánku

I vy patříte mezi ty, kteří se večer dlouho převalují na posteli, aniž by se jim podařilo usnout? Pokud se tento problém vyskytuje jen občas, nemusíte mu věnovat zvýšenou pozornost. Problémy se spánkem však mohou být i dlouhodobé, přičemž dochází také k častému nočnímu buzení.

 

Důsledky nedostatku spánku se nejprve projeví jako nedostatek energie během dne, zvýšená únava a neschopnost soustředit se. Mohou se dostavit také výkyvy nálad, podrážděnost, smutek až deprese. Pozorovat můžete zvýšený pocit hladu, kterým se váš organizmus snaží doplnit chybějící síly. Jelikož nemá tělo dostatek času na regeneraci, dlouhodobé problémy se spánkem mohou vést také k různým zdravotním problémům. Kromě psychických problémů můžete pozorovat snížení imunity, vyskytnout se mohou také cukrovka 2. typu a kardiovaskulární onemocnění.

 

Nedostatek spánku

 

Jak rychle usnout?

Dříve, než sáhnete po návykových lécích na spaní, měli byste vyzkoušet následující tipy. Pomůžou vám rychle usnout i bez zatěžování organismu chemií. Budete-li se jimi řídit, uděláte zároveň krok vpřed ke zdravému životnímu stylu.

 

Připravte na spánek svoji ložnici

Základem vydatného spánku je prostředí, ve kterém spíte. Jak se vám leží na vaší matraci? Je pohodlný? Nebudíte se ráno s bolavými svaly a klouby? Pokud vám vaše matrace nevyhovuje po všech stránkách, zvažte koupi nové. K pohodlí přispívá také polštář. Jeho tvrdost a tvar zvolte podle nejčastější polohy ve spánku.

 

Každý večer nezapomeňte vyvětrat. Čerstvý vzduch a teplota v místnosti 16 - 23 ° C přispívají ke kvalitě spánku. Důležitá je také vaše přikrývka – nemělo by vám být pod ní ani příliš zima ani teplo. Ruší vás během noci, večer nebo nad ránem zvuky od sousedů nebo z exteriéru? Za vyzkoušení stojí špunty do uší.

 

Pravidelný režim pomáhá usnout

Kdy ráno vstáváte a kdy chodíte spát? I odpovědi na tyto otázky mohou být klíčem k vydatnému spánku. Pro lidský organismus je velmi důležitá rutina. Měli byste proto chodit spát vždy ve stejnou dobu a vytvořte si také rutinu před spaním. Měl by ji tvořit sled pravidelně se opakujících činností.

 

Stop obrazovkám

Minimálně 30 – 60 minut před tím, než jdete spát, vypněte počítač, televizor i mobil. Bílé světlo, které tato zařízení produkují omezuje tvorbu melatoninu. Právě dostatečná hladina tohoto hormonu je nezbytná k tomu, abyste usnuli. Můžete také snížit intenzitu osvětlení v domácnosti.

 

Pohybem k lepšímu spánku

Rychle usnout a vytrvat ve spánku po celou noc vám pomůže také pravidelný pohyb. Postačí domácí cvičení v kombinaci s procházkami, k němu si postupně přidejte 2 - 3 návštěvy fitness centra týdně nebo jiný sport. Kromě lepšího spánku získáte také kondici a dobrý pocit z toho, že jste udělali něco pro své zdraví. Fitness vám také pomůže odbourat veškerý stres. Důležitý je také čas, kdy cvičit. Náročnější fyzické aktivity si nezařazujte do programu těsně před spaním, tehdy je čas na uklidňující činnosti.

 

Pohybem k lepšímu spánku

 

Relax, horká vana nebo dobrá kniha

Co děláte večer před tím, než jdete spát? Sestavujete si v hlavě seznam povinností, které musíte stihnout následující den? Na ten bude čas ráno nebo se mu věnujte odpoledne. Večer si napusťte vanu, zajděte do sauny nebo si přečtěte knihu. Věnovat se můžete také svým koníčkům a vyčistit si hlavu od starostí pomáhá také psaní deníku.

 

Zdravé potraviny a dostatek tekutin

Z vašeho jídelníčku by měly zmizet fast foody, sladkosti a těžká jídla. Namísto nich se soustřeďte na zdravé potraviny. Složení potravin na talíři je důležité i před spánkem – ve večerních hodinách byste měli konzumovat jen lehká jídla. Zdravé potraviny dodají vašemu organismu dostatek vitamínů a minerálů, zlepší trávení a budete mít více energie.

 

Neméně důležitý je dostatek tekutin – doporučuje se vypít 2 – 3 l denně. Vhodnými nápoji jsou bylinkové čaje, voda, minerální vody a do příjmu tekutin můžete zařadit také polévky.

Podobné články

22.03.2024

Ve stravě každého, kdo se věnuje sportu, jsou důležitou součástí bílkoviny. Ty jsou základní stavební složkou svalů a tkaniv, podporují růst svalů a jejich výkonnost. Pomáhají také při mnohých procesech v organismu. V následujícím článku vám prozradíme, které druhy masa vám je pomohou doplnit.

29.02.2024

Sacharidy dodávají energii svalům, mozku i kloubům a jsou nezbytné při vícerých procesech v lidském těle. Každý sportovec je také ocení jako důležitý zdroj energie. Měli by proto být součástí každodenní stravy. V kterých potravinách je najdete?

22.12.2023

Tradiční vánoční stolování je spojeno se spoustou chutného jídla, cukroví, sladkých i slaných dobrot. Když k tomu přidáme kalorie obsažené v alkoholických i nealkoholických nápojích, není divu, že číslo na váze rychle roste. Chcete se o letošních svátcích vyhnout přibírání na váze? Máme pro vás několik tipů, které vám v tom pomohou.

14.11.2023

Celulitida dokáže svým vzhledem potrápit nejednu ženu bez ohledu na hmotnost nebo věk, zřídka se s ní můžou setkat i muži. Jak se zbavit celulitidy a jaké jsou její příčiny, vám prozradíme v první části naší série na pokračování.

02.11.2023

Určitě jste už slyšeli o drobných semíncích s názvem chia. Mezi sportovci jsou velmi oblíbená, a to především kvůli jejich jedinečnému složení.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémem, který může vést k závažnějším zdravotním problémům. Abyste ji snížili, vhodné je začít s cvičením v kombinaci se zdravým stravováním. Několik typů, jak na to, jsme pro vás připravili i my.

11.09.2023

Cítíte se nafouknutý, číslo na váze neustále roste a pociťujete zdravotní obtíže? Za vším může být nesprávná životospráva a špatně nastavený režim stravování. Pokud chcete změnit svůj přístup k vašemu tělu, vyzkoušejte současný trend s názvem intermittent fasting.

10.08.2023

Věděli jste, že stejně důležitá, jako samotné cvičení, je i strava, kterou si během dne, a především po tréninku, dopřejete? Potréninkové jídlo není jen odměnou za zničení se ve fitku, ale stará se o celkovou regeneraci těla. Co byste tedy měli sníst a jaké živiny budete potřebovat doplnit?

20.06.2023

Když se řekne sacharidy, mnoho začínajících sportovců k nim má nekompromisně odmítavý postoj. Ten je nejenom zbytečný, ale může mít i fatální důsledky. Zbavte se proto předsudků a seznamte se se základním hnacím motorem vašeho těla.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistence jsou slova, která dokonale vystihují arašídové máslo. Tato oblíbená pochoutka v sobě navíc ukrývá mnoho výživných látek, díky kterým si získala oblibu u množství lidí, nevyjímaje sportovce a trenéry. Odkud se vzala a je opravdu zdraví prospěšná?