Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
 Jak o Vánocích nepřibrat?

Jak o Vánocích nepřibrat?

Tradiční vánoční stolování je spojeno se spoustou chutného jídla, cukroví, sladkých i slaných dobrot. Když k tomu přidáme kalorie obsažené v alkoholických i nealkoholických nápojích, není divu, že číslo na váze rychle roste. Chcete se o letošních svátcích vyhnout přibírání na váze? Máme pro vás několik tipů, které vám v tom pomohou.

 

Dejte si, na co máte chuť, ale s mírou

Sváteční jídla obsahují hodně kalorií. Stačí se podívat na štědrovečerní večeři. Pokud si dáte majonézový salát a smaženého kapra zapíjeného dvěma nebo třemi pivy, kalorie se rychle sčítají. A to jste ještě neseděli u stolu během prvních a druhých svátečních dnů, nenavštívili jste rodiče nebo přátele. Pokud chcete omezit příjem kalorií a nepřibrat zbytečně na tuku, snažte se nepřejídat. I když je příjem kalorií z těchto jídel vyšší, při normální porci se na vaší váze nijak výrazně neprojeví.

 

 

Pozor na pití

Kromě kalorií, které sníte, se během svátků sčítají i kalorie, které vypijete. Jedno pivo má přibližně 210-250 kcal. Pokud jste fanoušky Coca Coly, jeden litr má 450 kcal. U kolových nápojů je na tom o něco lépe Kofola, která má v jednom litru pouze 320 kcal.

 

Přidejte zeleninu

K naplnění žaludku během Vánoc mohou přispět i zdravé potraviny. Nebojte se ochutnat jakékoliv jídlo, ale pamatujte, že požitek je největší, když si dáte první sousto. Ty další už přinášejí menší uspokojení chuťových buněk. Snažte se nepodlehnout pokušení chlebíčků, dortů a koláčů a dopřejte si také ovoce a zeleninu. Můžete si je dát samostatně nebo jako přílohu.

 

Mlsání i během pečení a vaření 

Na každého kuchaře a kuchařku čeká už před Vánoci i během celého svátečního období ještě jedno lákadlo. Při vaření a pečení je tak snadné z každého jídla či koláčku ochutnat. Abyste neujedali příliš mnoho, zkuste se před přípravou jídla a moučníků najíst.

 

Bílkoviny vás zasytí na delší dobu

Pocit plného žaludku vám pomohou delší dobu udržet bílkoviny. Abyste měli váš žaludek pod kontrolou, zkuste si je zařadit do každého jídla. Zasytí vás a pomohou snížit počet přijatých kalorií. Bílkoviny najdete také ve svátečních jídlech. Nacházejí se v mase, rybách, mléčných výrobcích, vejcích a luštěninách.

 

Vláknina zasytí a prospívá trávení

Sváteční jídla znamenají také velký nápor na trávení, které jistě ocení, že mu dodáte dostatek vlákniny. Vláknina přispěje díky pocitu zasycení i ke snižování kalorického příjmu.

Když budete mít chuť na něco sladkého, sáhněte po ovoci, které si můžete dopřát čerstvé i sušené. Pokud k němu přidáte také oříšky, dodáte vašemu organismu navíc zdravé tuky. Vláknina, vitamíny a minerály se nacházejí i v zelenině, kterou si nemusíte dávat jen jako přílohu. Klidně si místo chipsů nakrájejte k pohádkám pestrý zeleninový talíř, připravte mrkev s jogurtovým dipem nebo jiné zeleninové dobroty.

 

Stanovte hranice

Dívat na návštěvě u přátel na všechna vybíraná jídla a nenabídnout se, zajisté není řešením. Vaší postavě neublíží, pokud se normálně najete. Předem se však můžete rozhodnout, že se nebudete přejídat. Pokud se cítíte být plní, můžete vynechat dezert nebo si z něj dejte jen malý kousek, abyste ochutnali.

 

Vyzkoušejte vlastní recepty 

Množství přijatých kalorií vám mohou pomoci snížit vaše vlastní sváteční jídla. Kapr se nemusí jen smažit, můžete si jej upéct, masové pokrmy lze připravovat dušením či vařením. Majonézu v salátu mohou nahradit jogurt, smetana nebo alternativy připravené z oříšků. I bílý cukr v koláčcích lze vyměnit za třtinový nebo jiná zdravější sladidla, jako jsou datlový a javorový sirup nebo stévie. I nápoje mohou mít méně kalorií, přičemž budou mít nenapodobitelnou chuť. Vyzkoušeli jste už vlastní limonádu s pomerančem, limetkou či bylinkami?

 

Nezapomínejte na pohyb

Možná se vám během svátků nechce do posilovny. Ke spálení kalorií může stačit příjemná procházka po okolí, případně si můžete jít zalyžovat nebo vytáhnout ze sklepa sáňky. Rodinné koulovačky s vašimi blízkými vám mohou zpříjemnit čas a do programu můžete zařadit i krátké domácí cvičení.

 

Zdravé návyky i o Vánocích

Líbí se vám naše tipy? Vaše zdravé návyky, které si pěstujete během celého roku, o svátcích nemusí vymizet. Pokud se jimi budete inspirovat, v novém roce na vás nebude čekat těžký návrat do starých kolejí a shazování nadbytečných kilogramů.

Podobné články

22.03.2024

Ve stravě každého, kdo se věnuje sportu, jsou důležitou součástí bílkoviny. Ty jsou základní stavební složkou svalů a tkaniv, podporují růst svalů a jejich výkonnost. Pomáhají také při mnohých procesech v organismu. V následujícím článku vám prozradíme, které druhy masa vám je pomohou doplnit.

29.02.2024

Sacharidy dodávají energii svalům, mozku i kloubům a jsou nezbytné při vícerých procesech v lidském těle. Každý sportovec je také ocení jako důležitý zdroj energie. Měli by proto být součástí každodenní stravy. V kterých potravinách je najdete?

14.11.2023

Celulitida dokáže svým vzhledem potrápit nejednu ženu bez ohledu na hmotnost nebo věk, zřídka se s ní můžou setkat i muži. Jak se zbavit celulitidy a jaké jsou její příčiny, vám prozradíme v první části naší série na pokračování.

02.11.2023

Určitě jste už slyšeli o drobných semíncích s názvem chia. Mezi sportovci jsou velmi oblíbená, a to především kvůli jejich jedinečnému složení.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémem, který může vést k závažnějším zdravotním problémům. Abyste ji snížili, vhodné je začít s cvičením v kombinaci se zdravým stravováním. Několik typů, jak na to, jsme pro vás připravili i my.

11.09.2023

Cítíte se nafouknutý, číslo na váze neustále roste a pociťujete zdravotní obtíže? Za vším může být nesprávná životospráva a špatně nastavený režim stravování. Pokud chcete změnit svůj přístup k vašemu tělu, vyzkoušejte současný trend s názvem intermittent fasting.

10.08.2023

Věděli jste, že stejně důležitá, jako samotné cvičení, je i strava, kterou si během dne, a především po tréninku, dopřejete? Potréninkové jídlo není jen odměnou za zničení se ve fitku, ale stará se o celkovou regeneraci těla. Co byste tedy měli sníst a jaké živiny budete potřebovat doplnit?

20.06.2023

Když se řekne sacharidy, mnoho začínajících sportovců k nim má nekompromisně odmítavý postoj. Ten je nejenom zbytečný, ale může mít i fatální důsledky. Zbavte se proto předsudků a seznamte se se základním hnacím motorem vašeho těla.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistence jsou slova, která dokonale vystihují arašídové máslo. Tato oblíbená pochoutka v sobě navíc ukrývá mnoho výživných látek, díky kterým si získala oblibu u množství lidí, nevyjímaje sportovce a trenéry. Odkud se vzala a je opravdu zdraví prospěšná?

20.07.2022

Snídaně se označuje jako nejdůležitější jídlo dne. Zamysleli jste se někdy nad důvodem, proč tomu tak je? Nakolik se toto pravidlo přibližuje skutečnosti a jak by měla vypadat ideální snídaně?