Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Jakých chyb se vyvarovat při tréninku ve fitku?

Jakých chyb se vyvarovat při tréninku ve fitku?

Pokud jste se rozhodli začít s posilováním, učinili jste dobré rozhodnutí. Pravidelný pohyb prospívá zdraví, pomůže vám vyformovat postavu, přinese lepší náladu a příznivě ovlivňuje dokonce i pracovní výkon. Ne každý začátečník však ví, jak správně cvičit. Navzdory vynaložené námaze vám může pobyt ve fitku nakonec přinést jen frustraci a zklamání. Poradíme vám proto, jakým chybám byste se měli vyhnout.

 

Zvolte vhodnou váhu

Jednou z častých chyb je zvedání příliš těžké nebo lehké váhy. I když se zdá, že zvedání těžké váhy přinese rychlejší výsledek, není tomu tak. Pokud je váha příliš těžká, vaše tělo si bude chtít pomoci i jinými svaly, což ovlivní techniku cvičení a zvyšujete možnost zranění. Chcete-li dosáhnout růstu síly a nabírání svalů, není vhodná ani příliš lehká váha. Cvičili byste tak sice déle, ale trénovali byste spíše vytrvalost. Ideálním začátkem je proto cvičení s vlastní váhou, při kterém si osvojíte správnou techniku. Postupně si budete moci přidávat také zátěž.

 

Nesprávná technika

I obyčejný cvik, jakým je dřep, vyžaduje ovládání správné techniky. Jen tak bude mít očekávaný přínos. Stejně je to i při zvedání závaží a jiných cvicích. Nesprávná technika nezapojuje všechny svaly, navíc zvyšuje množství zranění. Pokud chcete, aby vám cvičení přineslo nabírání svalů a zvýšení síly, měli byste se nejprve naučit, jak správně cvičit. Několik prvních tréninků byste proto měli absolvovat s trenérem.

 

Vhodná váha při tréninku

 

Vynechání rozcvičky

Pamatujete si ještě na hodiny tělesné výchovy, které vždy začínaly rozcvičkou? Jistě jste bez ní nezačali skákat do písku či dělat kotouly. Stejně důležitá je také rozcvička ve fitness centru. Před tím, než začnete trénovat, vám pomůže zahřát váš pohybový aparát – zvýší průtok krve ve svalech a zlepší pohyblivost kloubů. Pomáhá proto předcházet zraněním a vede také k efektivnějšímu cvičení. Pro začátek zvolte vhodnou aerobní aktivitu. Jedná se o nenáročné pohyby, například se švihadlem, chůzi na páse, výskoky nebo si zacvičte na veslovacím trenažéru.

 

Pozor na procvičování vybraných partií

Není také vhodné zaměřit se zejména na určité svalové partie. Možná sníte o pevném břiše a hýždích nebo o velkých bicepcích, jejich izolované procvičování bude však na úkor jiných svalů. Správná technika cvičení vám přinese mnohem lepší výsledek. Při ní procvičíte několik svalových skupin a rozvíjíte funkční sílu. Pokud se soustředíte jen na vybrané partie, jistě vás to posune blíže k vašemu cíli, ostatní ale zůstanou beze změny. Výsledkem bude nesouměrná postava, může se dostavit také přetrénování svalů.

 

Procvičování všech partií

 

Nedostatek živin je problém

Chcete-li se naučit, jak správně cvičit, neměli byste zapomínat ani na dostatečný příjem tekutin a živin. Častý je také nesprávný čas jídla. Navykněte si proto jíst 2-3 hodiny před tréninkem. Pokud se najíte těsně předtím, krev, která je potřebná v trávicím systému, bude přesměrována do svalů. To způsobí pocit přeplnění a tíhy po dokončení cvičení. Pokud těsně před cvičením potřebujete rychle doplnit energii, můžete si dát přibližně 30 minut před začátkem lehce stravitelné sacharidy. Nezapomeňte kontrolovat také svůj kalorický příjem, který by měl odpovídat vynaložené fyzické aktivitě a ve vaší stravě sledujte podíl bílkovin (1,4 – 2,4 g/kg tělesné hmotnosti). Konzumujte také spoustu ovoce a zeleniny a vyhněte se nezdravým jídlům.

 

Kolik tekutin denně vypijete?

Při cvičení je nutná hydratace. Nedostatek tekutin snižuje výkon. Pokud cvičíte déle než 30 minut, měli byste je proto průběžně doplňovat. Pokud pravidelně sportujete, zapomeňte na doporučené množství 2 litry denně. Vypít byste měli mnohem víc. Ženám se doporučuje 2,5 – 3 l tekutin, mužům 3,5 a více litrů tekutin denně. V létě nebo teplém prostředí, kdy se více potíte, to může být ještě víc.

 

Pitný režim je důležitý

 

Absence regenerace

Regenerace je čas, kdy se obnoví vaše síly. Během cvičení se v důsledku zátěže na svalech vytvářejí drobné trhlinky, které se potřebují zahojit. Bez odpočinku roste riziko poranění měkkých tkání i jiných částí pohybového aparátu. Pokud mu nebudete věnovat dostatek času, může se dostavit únava, bolesti a nedostatek energie. K regeneraci patří vydatný spánek, masáž a vyvážená strava. Chcete-li zkrátit čas na obnovení sil, vyzkoušejte cvičit v kompresním oblečení.

Podobné články

06.03.2024

Vhodný trénink v kombinaci se stravou vám pomůže získat štíhlejší postavu, nabrat svaly a zlepšit si kondici. Ať právě v posilovně začínáte nebo se už cvičení věnujete déle, bude pro vás důležitý i tréninkový plán. Jak ho sestavit, vám prozradíme v následujících řádcích.

19.02.2024

Uspěchané dny plné pracovních a rodinných povinností často nenechávají dost prostoru pro pravidelný trénink. Najít si během dne hodinku na cvičení může být proto velmi těžké. Pomůže vám, pokud si ho naplánujete na ráno. A ranní trénink má ještě více výhod.

24.01.2024

Posilování spodní části těla vám pomůžou zefektivnit kotníkové adaptéry. V čem spočívá jejich přínos a jak je správně používat?

08.11.2023

Pokud chcete dosáhnout formování těla a růst svalové hmoty, není důležité jen to, kolik věnujete svým tréninkům a nakolik jsou intenzivní. Neméně potřebná je regenerace svalů.

19.10.2023

Švihadlo si určitě pamatujete ze svých dětských let, když jste přes něj skákali spolu s kamarády na školním dvoře. Skákání přes švihadlo však není jen dětskou zábavou. Využívají ho i profesionální sportovci na posílení celého těla, zlepšování koordinace a stability. S jeho pomocí si můžete i vy dopřát intenzivní trénink, při kterém spálíte množství kalorií.

05.10.2023

Zahřátí svalstva spojené se strečinkem celého těla by mělo být součástí každého vašeho tréninku. Proč to tak je, jaké jsou jeho výhody a jak na to? Rádi vám tyto otázky zodpovíme v našem článku.

14.09.2023

Slyšeli jste už o posilovací gumě? Tato skvělá tréninková pomůcka stejně potrápí nováčka jako fitness borce. Je cenově dostupná a zpestří i běžné cvičení. Jak se posilovací guma používá, vám objasníme v následujících článku.

07.09.2023

Trápí vás ztuhnutá krční páteř? Důvod bolesti může být různý, od nesprávného držení těla až po zdravotní problémy. Ať už je příčina jakákoliv, existuje několik jednoduchých cviků, které vám pomůžou uvolnit ztuhnuté svalstvo krku a uleví vám.

24.08.2023

Radost z pohybu si může užít každý. Důležitá je jen vaše vůle a dodržování několika základních doporučení. Jak začít s běháním vám poradíme v následujících řádcích.

23.08.2023

Leží vám ve sklepě nevyužité kolo a přemýšlíte co s ním? Nebo si hledáte sport, který by vám zabezpečil dostatek pohybu? Ať už je to jakkoliv, začít s cyklistikou je v každém případě dobrou volbou. Přináší s sebou více benefitů pro vaše zdraví, peněženku i planetu.