Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Užijte si běh v chladných měsících bez omezení

Užijte si běh v chladných měsících bez omezení

Jste nadšený běžec, který se této aktivity nechce vzdát ani v zimě? Nebo rádi používáte mínusové teploty jako výmluvu, proč právě teď není vhodná doba začít? V následujícím článku se dozvíte, proč se v chladném počasí vyplatí nezavěsit běh na hřebík.

 

Výhody zimního běhu

V zimě je při běhu vaše tělo nuceno vydat vyšší podíl energie než v létě. To má své nesporné výhody. Vyšší výdej energie totiž znamená rychlejší a efektivnější hubnutí. Pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu zároveň posílí váš imunitní systém, který dostává během zimních měsíců zabrat. Běhání napříč zimní krajinou vás pozvedne nejen na těle, ale i na duchu – vyventilujete nahromaděný stres a snáze odoláte pochmurným náladám, které s sebou přinášejí dlouhé chladné večery.

 

Výhody zimního běhu

 

Co na sebe?

Přestože chladné ovzduší může nabádat k co nejteplejšímu oblečení, s jednotlivými vrstvami to rozhodně nepřehánějte. Při intenzivním pohybu se určitě zapotíte, což může mít za následek nepříjemné nachlazení. Jako základ poslouží kvalitní funkční termoprádlo, které účinně odvádí z těla vlhkost. Střední vrstvu by mělo tvořit funkční tričko nebo mikina. Důležitou součástí jsou zateplené běžecké legíny a bunda – ideálně nepromokavá.

Nezapomeňte ani na doplňky. Čepice nebo čelenka na ochranu uší a nákrčník, který zase poskytne ochranu citlivé oblasti krku. Při volbě běžeckých bot se zaměřte na kousky s hrubší podrážkou vybavené nezbytnými protiskluzovými vlastnostmi.

 

Před, během a po běhání

Tak jako při každé pohybové aktivitě, i běh vyžaduje poctivou přípravu v podobě rozcvičky – bez ohledu na podnebí. Pár jednoduchých výskoků a dřepů připraví vaše tělo na intenzivnější pohyb, který jej čeká. Během samotného běhu je důležité nezapomínat na pitný režim – v zimě můžete čistou vodu nahradit teplejším čajem, který dodá vašemu organizmu potřebnou hydrataci a příjemně zahřeje. Při návratu domů se ihned svlékněte z navlhlého běžeckého oblečení a po klasickém strečinku si dopřejte pořádnou dávku tepla v podobě sprchy, teplé koupele a čaje.

 

běh v zimě skupina

 

Ideální trasa pro váš běh

Při zimním běhu je důležité naplánovat si především délku trasy a to tak, abyste měli jistotu, že ji zvládnete zaběhnout bez delších přestávek tam i zpátky. Příjemné pauzy, které si můžete v létě bez problémů vychutnat, mohou totiž po sobě v zimě zanechat nepříjemné následky. Rozžhavený organismus je při náhlém zchlazení vystaven vysokému riziku nachlazení. Namísto výkonu se proto raději soustřeďte na konstantní výdrž a volte jemnější, zato nepřetržitý klus.

Co se týče terénu, preferovat byste měli, paradoxně, neupravené cesty. Na pohled bezpečné odhrnuté stezky jsou totiž mnohdy kluzčí a dopady na asfalt jsou tvrdší než ty do sněhové pokrývky.

Podobné články

09.04.2024

Pěkně tvarované a vypracované nohy můžete získat i vy. Stačí, abyste do svého tréninku zařadili několik cviků, které pomáhají odbourávat tuk právě z těchto partií.

06.03.2024

Vhodný trénink v kombinaci se stravou vám pomůže získat štíhlejší postavu, nabrat svaly a zlepšit si kondici. Ať právě v posilovně začínáte nebo se už cvičení věnujete déle, bude pro vás důležitý i tréninkový plán. Jak ho sestavit, vám prozradíme v následujících řádcích.

19.02.2024

Uspěchané dny plné pracovních a rodinných povinností často nenechávají dost prostoru pro pravidelný trénink. Najít si během dne hodinku na cvičení může být proto velmi těžké. Pomůže vám, pokud si ho naplánujete na ráno. A ranní trénink má ještě více výhod.

24.01.2024

Posilování spodní části těla vám pomůžou zefektivnit kotníkové adaptéry. V čem spočívá jejich přínos a jak je správně používat?

08.11.2023

Pokud chcete dosáhnout formování těla a růst svalové hmoty, není důležité jen to, kolik věnujete svým tréninkům a nakolik jsou intenzivní. Neméně potřebná je regenerace svalů.

19.10.2023

Švihadlo si určitě pamatujete ze svých dětských let, když jste přes něj skákali spolu s kamarády na školním dvoře. Skákání přes švihadlo však není jen dětskou zábavou. Využívají ho i profesionální sportovci na posílení celého těla, zlepšování koordinace a stability. S jeho pomocí si můžete i vy dopřát intenzivní trénink, při kterém spálíte množství kalorií.

05.10.2023

Zahřátí svalstva spojené se strečinkem celého těla by mělo být součástí každého vašeho tréninku. Proč to tak je, jaké jsou jeho výhody a jak na to? Rádi vám tyto otázky zodpovíme v našem článku.

14.09.2023

Slyšeli jste už o posilovací gumě? Tato skvělá tréninková pomůcka stejně potrápí nováčka jako fitness borce. Je cenově dostupná a zpestří i běžné cvičení. Jak se posilovací guma používá, vám objasníme v následujících článku.

07.09.2023

Trápí vás ztuhnutá krční páteř? Důvod bolesti může být různý, od nesprávného držení těla až po zdravotní problémy. Ať už je příčina jakákoliv, existuje několik jednoduchých cviků, které vám pomůžou uvolnit ztuhnuté svalstvo krku a uleví vám.

24.08.2023

Radost z pohybu si může užít každý. Důležitá je jen vaše vůle a dodržování několika základních doporučení. Jak začít s běháním vám poradíme v následujících řádcích.