Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Jak správně dělat výpady

Jak správně dělat výpady

Výpady jsou cvikem, který efektivně formuje stehna a zadek. Při cvičení posilují několik svalových partií, je také potřeba zapojit vícero kloubů. Přínosem bude nejenom krásnější postava, ale také lepší rovnováha a pružnost. Jak správně dělat výpady, aby vám přinesly očekávaný výsledek?

 

Výpady — přesný postup

Začněte v postoji s vyrovnanou vrchní částí těla, ramena jsou uvolněná, hlava je ve vzpřímené poloze. Dívejte se před sebe, břicho zatáhněte a podsaďte pánev.

Nyní vykročte jednou nohou dopředu. Obě kolena mají být v 90° úhlu. Přední koleno by mělo být v poloze nad kotníkem té stejné nohy. Zadní koleno se nachází nad podlahou. Váhu udržujte v patách a vraťte se do výchozí polohy.

 

 

Výpady bez chyb

Správné výpady budete dělat, pokud se vyvarujete následujících chyb:

1. Nepředklánějte trup. Během cvičení ho udržujte ve vzpřímené poloze.

2. Pozor také na záda – nehrbte se.

3. Pohyb nemá být velmi rychlý a dynamický.

4. Vzdálenost, na kterou vykročíte, vám musí umožnit ohnout přední koleno do požadovaného úhlu. Nevykračujte proto velmi blízko.

Udržujte rovnováhu, nevybočujte do stran. Pomůže vám v tom vzpřímená poloha hlavy a pohled vpřed.

  

Variace výpadů

Na začátek zvolte stacionární výpady. Postačí 3 série po 8–10 opakováních. Postupně můžete přidat zátěž činkami. Nejvhodnější jsou jednoruční činky 2,5–4 kg. Později můžete zkusit výpady v chůzi:

Výpady v chůzi můžete cvičit i s činkami. Vezměte si činky do rukou a postavte se do základního postoje. Začněte výpadem na pravou nohu, dbejte na vyrovnanou páteř. Z polohy do základního postoje se dostanete s tím rozdílem, že se nevrátíte zpět na místo, kde jste stáli. Zadní nohu zdvihněte z podložky, jako při běžné chůzi. Pokračujte bez zastavení výpadem na levou nohu.

 IMG_4759.JPG

Pokud si chcete přidat do cvičení víc dynamiky, vyzkoušejte střídavé výpady s výskokem. Postup je následující:

Postavte se do výchozí polohy. Nyní vykročte pravou nohou do výpadu. Z nejnižší polohy následuje výskok, během kterého vyměníte nohy. Dopadnete do výpadu s levou nohou ve předu. Pokračujte střídavě v rovnoměrném tempu.

Podobné články

07.05.2024

Zvýší kondici a pomůže i spálit tuk – vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT) nastartuje váš metabolismus už za 30 minut. Spalování tuku přitom pokračuje i po tréninku a je vhodný pro muže i ženy. Co tento typ tréninku zahrnuje a jaké výhody vám přinese?

09.04.2024

Pěkně tvarované a vypracované nohy můžete získat i vy. Stačí, abyste do svého tréninku zařadili několik cviků, které pomáhají odbourávat tuk právě z těchto partií.

06.03.2024

Vhodný trénink v kombinaci se stravou vám pomůže získat štíhlejší postavu, nabrat svaly a zlepšit si kondici. Ať právě v posilovně začínáte nebo se už cvičení věnujete déle, bude pro vás důležitý i tréninkový plán. Jak ho sestavit, vám prozradíme v následujících řádcích.

19.02.2024

Uspěchané dny plné pracovních a rodinných povinností často nenechávají dost prostoru pro pravidelný trénink. Najít si během dne hodinku na cvičení může být proto velmi těžké. Pomůže vám, pokud si ho naplánujete na ráno. A ranní trénink má ještě více výhod.

24.01.2024

Posilování spodní části těla vám pomůžou zefektivnit kotníkové adaptéry. V čem spočívá jejich přínos a jak je správně používat?

08.11.2023

Pokud chcete dosáhnout formování těla a růst svalové hmoty, není důležité jen to, kolik věnujete svým tréninkům a nakolik jsou intenzivní. Neméně potřebná je regenerace svalů.

19.10.2023

Švihadlo si určitě pamatujete ze svých dětských let, když jste přes něj skákali spolu s kamarády na školním dvoře. Skákání přes švihadlo však není jen dětskou zábavou. Využívají ho i profesionální sportovci na posílení celého těla, zlepšování koordinace a stability. S jeho pomocí si můžete i vy dopřát intenzivní trénink, při kterém spálíte množství kalorií.

05.10.2023

Zahřátí svalstva spojené se strečinkem celého těla by mělo být součástí každého vašeho tréninku. Proč to tak je, jaké jsou jeho výhody a jak na to? Rádi vám tyto otázky zodpovíme v našem článku.

14.09.2023

Slyšeli jste už o posilovací gumě? Tato skvělá tréninková pomůcka stejně potrápí nováčka jako fitness borce. Je cenově dostupná a zpestří i běžné cvičení. Jak se posilovací guma používá, vám objasníme v následujících článku.

07.09.2023

Trápí vás ztuhnutá krční páteř? Důvod bolesti může být různý, od nesprávného držení těla až po zdravotní problémy. Ať už je příčina jakákoliv, existuje několik jednoduchých cviků, které vám pomůžou uvolnit ztuhnuté svalstvo krku a uleví vám.