Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Regenerace svalů – víte, proč je důležitá?

Regenerace svalů – víte, proč je důležitá?

Pokud chcete dosáhnout formování těla a růst svalové hmoty, není důležité jen to, kolik věnujete svým tréninkům a nakolik jsou intenzivní. Neméně potřebná je regenerace svalů.

 

Růst svalové hmoty a regenerace svalů 

Během cvičení se svalová vlákna poškozují a je potřebné dopřát jim obnovení. Regenerace svalů je zároveň časem, kdy dochází k jejich růstu.

Pokud nevyvíjíte fyzickou aktivitu nebo se jí věnujete jen jednou za čas, přičemž neměníte ani stravovací návyky, podíl svalové hmoty se nemění. Je to proto, že se nemění ani úroveň proteinové syntézy. Svalovou hmotu postupně naberete pravidelným opakováním cyklu cvičení a obnovy. Tělo se přizpůsobuje zvýšené zátěži tím, že zvýší úroveň proteinové syntézy. Pokud tento proces funguje správně, dosáhnete efektivnější regenerace svalů.

  

Efektivnější regenerace svalů

Čas potřebný pro regeneraci vašich svalů se nedá zkrátit. Jednotlivé svalové partie potřebují 48-72 hodin. Můžete však dosáhnout jeho vyššího efektu pomocí užívání vhodných doplňků, kterými podpoříte míru proteinové syntézy. Pokud během regenerace syntetizujete více svalových proteinů, než jste ztratili, nabíráte svaly, pokud je toto množství vyrovnané, zregenerujete, ale k růstu svalové hmoty nedochází.

Čím bude trénink intenzivnější, tím víc byste měli nechat namáhané svalové partie odpočívat. Zatím se můžete věnovat procvičování jiných. Není vhodné věnovat se intenzivnímu posilování vybraných svalů každý den. Ideální zatížení je takové, které dopřeje svalům čas nejen k růstu (k tomu dochází už během 24-48 hodin), ale i na regeneraci. Jednotlivé svalové partie byste proto měli procvičovat 2-3x do týdne. Dopřejete jim tak čas na odpočinek.

  

Doplňky výživy a strava na regeneraci svalů

Během cvičení dochází k poškozování svalových vláken a k vyčerpání svalového glykogenu. Ten doplníte konzumací sacharidů, pro obnovu svalů je potřeba přijmout také bílkoviny. Po každém tréninku je proto potřeba dbát na příjem proteinů. Kromě stravy je vhodné proteiny doplňovat i vhodnými suplementy. Takovým způsobem dodáte organismu stavební látky pro svaly. Nezapomeňte na doplnění tekutin.

Dizajn bez názvu (15).png

Podobné články

09.04.2024

Pěkně tvarované a vypracované nohy můžete získat i vy. Stačí, abyste do svého tréninku zařadili několik cviků, které pomáhají odbourávat tuk právě z těchto partií.

06.03.2024

Vhodný trénink v kombinaci se stravou vám pomůže získat štíhlejší postavu, nabrat svaly a zlepšit si kondici. Ať právě v posilovně začínáte nebo se už cvičení věnujete déle, bude pro vás důležitý i tréninkový plán. Jak ho sestavit, vám prozradíme v následujících řádcích.

19.02.2024

Uspěchané dny plné pracovních a rodinných povinností často nenechávají dost prostoru pro pravidelný trénink. Najít si během dne hodinku na cvičení může být proto velmi těžké. Pomůže vám, pokud si ho naplánujete na ráno. A ranní trénink má ještě více výhod.

24.01.2024

Posilování spodní části těla vám pomůžou zefektivnit kotníkové adaptéry. V čem spočívá jejich přínos a jak je správně používat?

19.10.2023

Švihadlo si určitě pamatujete ze svých dětských let, když jste přes něj skákali spolu s kamarády na školním dvoře. Skákání přes švihadlo však není jen dětskou zábavou. Využívají ho i profesionální sportovci na posílení celého těla, zlepšování koordinace a stability. S jeho pomocí si můžete i vy dopřát intenzivní trénink, při kterém spálíte množství kalorií.

05.10.2023

Zahřátí svalstva spojené se strečinkem celého těla by mělo být součástí každého vašeho tréninku. Proč to tak je, jaké jsou jeho výhody a jak na to? Rádi vám tyto otázky zodpovíme v našem článku.

14.09.2023

Slyšeli jste už o posilovací gumě? Tato skvělá tréninková pomůcka stejně potrápí nováčka jako fitness borce. Je cenově dostupná a zpestří i běžné cvičení. Jak se posilovací guma používá, vám objasníme v následujících článku.

07.09.2023

Trápí vás ztuhnutá krční páteř? Důvod bolesti může být různý, od nesprávného držení těla až po zdravotní problémy. Ať už je příčina jakákoliv, existuje několik jednoduchých cviků, které vám pomůžou uvolnit ztuhnuté svalstvo krku a uleví vám.

24.08.2023

Radost z pohybu si může užít každý. Důležitá je jen vaše vůle a dodržování několika základních doporučení. Jak začít s běháním vám poradíme v následujících řádcích.

23.08.2023

Leží vám ve sklepě nevyužité kolo a přemýšlíte co s ním? Nebo si hledáte sport, který by vám zabezpečil dostatek pohybu? Ať už je to jakkoliv, začít s cyklistikou je v každém případě dobrou volbou. Přináší s sebou více benefitů pro vaše zdraví, peněženku i planetu.