Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Ranní smoothie – perfektní start dne

Ranní smoothie – perfektní start dne

Snídaně jsou základem dne, který byste neměli vynechávat. Skvěle nastartují váš organismus a doplní potřebné živiny po nočním hladu. Realita je však často jiná – ráno rychle vstáváme, oblečeme se a utíkáme do práce, kde si dáme nanejvýš kávu. Řešením může být ranní smoothie. Co to je, jaké jsou jeho benefity a jak si ho můžete připravit?

Co vlastně smoothie je?

Smoothie je mixovaný krémový nápoj, který se skládá ze dvou základních složek, základu a tekutiny. Ty se mohou nápoj od nápoje lišit a jejich složení je často na představivosti konzumenta.

  watercress-blueberry-smoothie-recipe_mai

 

Co tvoří základ smoothie

Základ smoothie tvoří převážně ovoce a zelenina. Z ovoce se nejčastěji používá banán, bobulové ovoce, broskev, jablko, mango a ananas. Ze zeleniny si největší popularitu vysloužila kapusta, špenát, rukola, avokádo, okurka, řepa a mikrozelenina. Základ smoothie však může tvořit jakékoliv jiné ovoce nebo zelenina v syrovém i mraženém stavu.

Do základu se potom podle chuti a potřeby přidávají semínka a ořechy, které přispívají k obsahu zdravých nenasycených mastných kyselin, minerálů, vitamínů a vlákniny. Ze semínek se nejčastěji využívají chia a lněná semínka. Ořechy můžete přidat celé nebo ve formě ořechového másla. Mezi nejoblíbenější rozhodně patří arašídové máslo, ale použít můžete i jiné druhy.

Podle chuti ještě můžete do mixéru nasypat zázvor, bazalku, petrželovou nať, vanilkový extrakt nebo kakao. Doplnit můžete i různé výživové doplňky, ze kterých sportovci jistě upřednostní proteiny. Tímto způsobem se postaráte o to, abyste během dne přijali dostatek potřebných výživových látek.

Podle toho, jaké ingredience jste zvolili, se může stát, že budete potřebovat smoothie ještě dosladit. Použít můžete klasický cukr nebo zmrzlinu, což však nejsou velmi zdravé varianty. Alternativou je med, javorový, agávový či čekankový sirup nebo datle nakrájené na kostky. Smoothie ještě můžete vylepšit přidáním tvarohu, vařených fazolí, hedvábného tofu nebo namočených ovesných vloček.

Tekutina v smoothie

Různé druhy ovoce a zeleniny mají rozdílný poměr vody obsáhnuté v dužině. Pokud se navíc ještě rozhodnete do ovocného mixu přidat i jiné složky, může se stát, že bude příliš husté. Právě z tohoto důvodu do něj takřka vždy přidává nějaká tekutina. Nejčastěji je jí mléko, přičemž můžete použít kravské nebo rostlinné. Přidat můžete také obyčejnou nebo kokosovou vodu. Pokud máte rádi studené nápoje, dejte si do smoothie kostky ledu. Použití smetany se radši vyhněte, jelikož obsahuje vysoké procento tuku.

Jaké benefity vám přinese ranní smoothie?

Smoothie při správném složení skvěle nahradí snídani. Velkou oblibu si získává také u lidí, kteří běžně nesnídají. Jeho příprava je velmi jednoduchá, stačí naházet suroviny do mixéru a zamíchat. Zvládnete to proto i tehdy, kdy ráno spěcháte do práce a vypít ho můžete po cestě. Jelikož se může skládat takřka z čehokoliv, každý si hravě najde svou ideální kombinaci. Jen se nesmíte bát to vyzkoušet.

Smoothie doplní i denní dávku ovoce a zeleniny. Podle složení se také postará o správné množství vitamínů a minerálních látek. Z toho potom profituje celé tělo, od trávení přes imunitu, mozek, srdce a cévy až po psychiku. Smoothie pomůže také doplnit denní potřebu vlákniny, která je nezbytná pro správné trávení. Pokud potřebujete zvýšit příjem vlákniny, přidejte si do nápoje více semínek, ovesných vloček, ořechů nebo luštěnin.

Jak si smoothie připravit a kolik vlastně postačí pro jednu osobu?

Příprava smoothie je velmi jednoduchá. Potřebovat budete jen mixér a vámi vybrané suroviny. Ovoce a zeleninu podle potřeby očistíte, umyjete a nakrájíte. Potom vložíte do mixéru a rozmixujete. Hotový nápoj si přelijte do připravené sklenice nebo cestovního hrnečku.

 AdobeStock_139634516.jpeg

 

Množství se odvíjí od toho, jestli vedete aktivnější nebo sedavější životní styl. Ve všeobecnosti je rozumné vypít 250 až 600 mililitrů najednou. Pokud vás v průběhu dopoledne čeká fyzická aktivita, můžete si dopřát sladší ovoce. V opačném případě zvolte radši méně sladký, zeleninový nápoj.

Na množství a složení si dejte pozor, pokud se snažíte udržet si štíhlou postavu. Smoothie je skvělá náhrada jídla, kterou můžete zařadit i do dietního plánu. Je však potřeba dávat si pozor na jeho kalorickou hodnotu. Stejně tak se vyhněte přidávání různých sladidel, které obsahují jen prázdné kalorie. Pokud velmi chcete smoothie dochutit, zvolte radši zdravější alternativu medu, datlí nebo ovocné šťávy.

Pokud aktivně sportujete nebo si jen dáváte pozor na dostatečný příjem živin, přidejte si do smoothie proteinový prášek, kloubní výživu nebo jiné vitamínové a minerální doplňky. V jednom nápoji tak doplníte všechno, co vaše tělo potřebuje. Smoothie si také můžete dopřát během dne, jako zdravý snack nebo předtréninkové nebo potréninkové doplnění energie a živin.

Podobné články

20.07.2022

Snídaně se označuje jako nejdůležitější jídlo dne. Zamysleli jste se někdy nad důvodem, proč tomu tak je? Nakolik se toto pravidlo přibližuje skutečnosti a jak by měla vypadat ideální snídaně?

26.08.2021

Jednou z nejoblíbenějších dobrot jsou palačinky – ano, i ty ve zdravější verzi plné bílkovin.