Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Víte, jak se zbavit celulitidy?

Víte, jak se zbavit celulitidy?

Celulitida dokáže svým vzhledem potrápit nejednu ženu bez ohledu na hmotnost nebo věk, zřídka se s ní můžou setkat i muži. Jak se zbavit celulitidy a jaké jsou její příčiny, vám prozradíme v první části naší série na pokračování.

 

Co je to celulitida a jak vzniká? 53d54ef2217c3_-_cellulite_main.jpg

Pojmem celulitida se označují změny tukového tkaniva, které se projevují jako pomerančová kůže. Příčinou je porucha krevní a lymfatické mikrocirkulace, následkem čehož se škodlivé látky neodplavují z těla ven, ale ukládají se v podkožních tukových buňkách. Ty potom zvětšují svůj objem a vzniká neslavně známý nerovný povrch pokožky. Pojivová tkáň, ve kterém se ukládají, je u žen více elastická než u mužů. Je to její přirozenou vlastností, která je nezbytná pro roztažení pokožky během těhotenství.

Celulitida se nejčastěji vyskytuje na spodní části břicha, bocích, zadku a stehnech, můžete se také potkat s jejím projevem na pažích. Pro její vznik není potřeba velký počet tukových buněk, proto s ní zápasí i štíhlé ženy. Není zdravotním problémem, spíše estetickým, může však na některé zdravotní problémy upozornit. Jedná se například o chronickou žilní nedostatečnost a riziko vzniku křečových žil.

 

Jaké jsou příčiny a rizikové faktory celulitidy

V případě, že lymfatický systém není schopný vykonávat svou činnost správně, dochází k ukládání škodlivých látek do buněk a k vzniku celulitidy. Příčin a rizikových faktorů je několik.

 

Genetické faktory

Jednou z příčin vzniku celulitidy je dědičnost. Pravděpodobnost jejího výskytu u vás, pokud jí trpěla i vaše matka, je velmi vysoká.

 

Hormonální změny

Hladiny hormonů se v období puberty, těhotenství, po porodu a během menopauzy mění. Může se to stát i kvůli různým hormonálním poruchám. Z hlediska celulitidy je nejvýznamnější přebytek estrogenu. Ten může snižovat přívod kyslíku k tukovým buňkám, které se potom zbavují odpadních látek v nedostatečné míře.

 

Snižování pružnosti pokožky

Rizikovým obdobím vzniku a rozvoje celulitidy je čas po 40. roku života, kdy se snižuje tvorba kolagenu a pokožka je méně pružná. To umožňuje tukovým buňkám, aby se shlukovaly ve větší míře.

 

Životní styl a nedostatek pohybu

Aby lymfatický systém správně fungoval, musí mít tělo dostatek pohybu. Jinak se jeho činnost v důsledku nedostatečného okysličení podkožních buněk zpomaluje. Proto, pokud máte sedavé zaměstnání, byste si měli najít dostatek času na sport.

Vhodná strava plná na živiny potřebné i pro lymfatický systém, minimální konzumace alkoholu a vyhýbání se kouření. Všechny tyto věci vám pomůžou vyhnout se vzniku celulitidy.

 

Stupně celulitidy

Máte hladkou pokožku, která je jemná na dotyk? Potom celulitida není vaším problémem. Pokud jste však pozorovali její výskyt, může být rozvinutá do jednoho ze čtyř stupňů:

 

1. stupeň – pokožka je na pohled hladká, pokud ji však stlačíte pomocí dvou prstů, můžete pozorovat malé prohlubně.

2. stupeň – prohlubně jsou viditelné, i když stojíte nebo sedíte. Můžete je zpozorovat i po zatnutí svalů.

3. stupeň — prohlubně se dají zpozorovat na pokožce, i když ležíte.

4. stupeň — celulitidu můžete lekce nejen pozorovat, ale i nahmatat hrbolky ve velikosti asi 1 cm. V tomto stádiu se můžou vyskytnout i bolesti nebo jiné zdravotní problémy.

 

Jak se zbavit celulitidy 

Prvním krokem by měla být úprava vaší stravy, následuje cvičení.

 

Pozor na to, co jíte

Z jídelního lístku vyřaďte potraviny s vysokým obsahem živočišných tuků, soli a chemických přídavných látek a vysoce kalorická jídla. Dbát je potřeba o dostatečný pitný režim. Namísto nich si na talíř servírujte potraviny bohaté na živiny.

Sáhnout byste měli i po lněných semínkách, které upravují hladinu estrogenu a přispívají k produkci kolagenu. Vynechat byste určitě neměli zdravé tuky a vlákninu, přispívají také vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny. Aby se vaše tělo zbavilo škodlivých látek, do stravy zařaďte antioxidanty. Vitamíny, minerály, kolagen i další prospěšné látky pomůžou vašemu organismu dodat i výživové doplňky.

 

Pomáhá pravidelné cvičení

Pohyb podporuje činnost lymfatického systému. Přispívá ke zlepšení prokrvení pokožky a je také účinnou prevencí před mnohými zdravotními problémy. Jako bonus budete mít krásnější postavu. Rozhodnout se můžete pro cvičení doma, můžete začít navštěvovat fitness centrum nebo se rozhodnete pro běh nebo nějaký jiný sport. Několik nenáročných cviků, které zvládnete i sami doma, najdete v následující části článku: TOP cviky na celulitidu.

 

Masáž na prokrvení

Lepší prokrvení přinese tkanivům i masáž. Můžete přitom používat různé masážní pomůcky, které v porovnání s masáží rukama přinesou lepší výsledek.

Podobné články

22.03.2024

Ve stravě každého, kdo se věnuje sportu, jsou důležitou součástí bílkoviny. Ty jsou základní stavební složkou svalů a tkaniv, podporují růst svalů a jejich výkonnost. Pomáhají také při mnohých procesech v organismu. V následujícím článku vám prozradíme, které druhy masa vám je pomohou doplnit.

29.02.2024

Sacharidy dodávají energii svalům, mozku i kloubům a jsou nezbytné při vícerých procesech v lidském těle. Každý sportovec je také ocení jako důležitý zdroj energie. Měli by proto být součástí každodenní stravy. V kterých potravinách je najdete?

22.12.2023

Tradiční vánoční stolování je spojeno se spoustou chutného jídla, cukroví, sladkých i slaných dobrot. Když k tomu přidáme kalorie obsažené v alkoholických i nealkoholických nápojích, není divu, že číslo na váze rychle roste. Chcete se o letošních svátcích vyhnout přibírání na váze? Máme pro vás několik tipů, které vám v tom pomohou.

02.11.2023

Určitě jste už slyšeli o drobných semíncích s názvem chia. Mezi sportovci jsou velmi oblíbená, a to především kvůli jejich jedinečnému složení.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémem, který může vést k závažnějším zdravotním problémům. Abyste ji snížili, vhodné je začít s cvičením v kombinaci se zdravým stravováním. Několik typů, jak na to, jsme pro vás připravili i my.

11.09.2023

Cítíte se nafouknutý, číslo na váze neustále roste a pociťujete zdravotní obtíže? Za vším může být nesprávná životospráva a špatně nastavený režim stravování. Pokud chcete změnit svůj přístup k vašemu tělu, vyzkoušejte současný trend s názvem intermittent fasting.

10.08.2023

Věděli jste, že stejně důležitá, jako samotné cvičení, je i strava, kterou si během dne, a především po tréninku, dopřejete? Potréninkové jídlo není jen odměnou za zničení se ve fitku, ale stará se o celkovou regeneraci těla. Co byste tedy měli sníst a jaké živiny budete potřebovat doplnit?

20.06.2023

Když se řekne sacharidy, mnoho začínajících sportovců k nim má nekompromisně odmítavý postoj. Ten je nejenom zbytečný, ale může mít i fatální důsledky. Zbavte se proto předsudků a seznamte se se základním hnacím motorem vašeho těla.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistence jsou slova, která dokonale vystihují arašídové máslo. Tato oblíbená pochoutka v sobě navíc ukrývá mnoho výživných látek, díky kterým si získala oblibu u množství lidí, nevyjímaje sportovce a trenéry. Odkud se vzala a je opravdu zdraví prospěšná?

20.07.2022

Snídaně se označuje jako nejdůležitější jídlo dne. Zamysleli jste se někdy nad důvodem, proč tomu tak je? Nakolik se toto pravidlo přibližuje skutečnosti a jak by měla vypadat ideální snídaně?