Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Proč sportovci potřebují vitamín D

Proč sportovci potřebují vitamín D

Každý sportovec vystavuje svůj pohybový aparát nadměrné zátěži. Proto je důležité, aby se o něj náležitě staral. Mimo jiné byste neměli zapomínat na pravidelný přísun vitamínu D

Je vitamín D vitamín?

Přestože se vitamin D označuje pojmem „vitamin“, ve skutečnosti se jedná o steroidní hormon. V praxi se nejčastěji zmiňuje ve spojení s dětmi a staršími lidmi či imunitou. V našem těle se vytváří působením UV záření a můžeme si jej doplnit i ve stravě. Obsahují ho losos, vaječný žloutek, tuňák a sardinky. Jen zdravá výživa jej však nedoplní v dostatečném množství, v zimním období se doporučuje také užívat výživové doplňky s vitamínem D.

 

Vitamín D sluneční vitamín

 

Zdravý organismus potřebuje vitamín D

Vitamín D se podílí na řízení hladiny vápníku, spolu s hormonem kalciotoninem ovlivňuje jeho ukládání do kostí. Při nedostatku vitamínu D proto hrozí omezení příjmu vápníku do kostí, ty řídnou a může docházet k deformacím. Výsledkem jeho nedostatečné hladiny je také omezení vstřebávání vápníku během trávení. Vitamín D souvisí také s více onemocněními, například vysokým krevním tlakem, roztroušenou sklerózou a cukrovkou.

 

Vitamín D a sport

Na příjem vitamínu D by měli zvláště myslet sportovci. Podle dostupných studií má až 56% sportovců klinicky prokázán jeho nedostatek. Jeho nízká hladina zvyšuje riziko únavových zlomenin v důsledku přetížení kostní tkáně a významně snižuje výkonnost. Tento vitamín je důležitý i pro kosterní svalstvo. Sportovci by proto měli myslet na jeho doplňování. Dostatečná hladina přispívá ke svalové síle, zlepšuje fyzickou výkonnost sportovce, pomáhá také při regeneraci a léčbě zranění.

 

Vitamín D3 supplementace

 

Nezbytný pro imunitní systém

Nadměrnou fyzickou a psychickou zátěží je ovlivněna naše obranyschopnost. I když její sportování na jedné straně prospívá, bez dostatku důležitých živin může mít na imunitu sportovce negativní vliv. Kromě zdravé výživy a dostatku spánku je proto třeba pravidelně užívat výživové doplňky s obsahem vitamínu D3, které vaši imunitu podpoří.

Podobné články

21.02.2024

Trh s proteiny nabízí bohatý výběr, z kterého si může vybrat každý sportovec. Jak však poznat, jestli je protein opravdu kvalitní?

09.01.2024

Mezi aminokyseliny, které si lidský organismus dokáže vytvořit, ale ne v dostatečném množství, patří i L-arginin. Tato látka je důležitá pro lepší prokrvení svalstva, má však i jiné příznivé účinky. Jaké? To vám prozradíme v následujícím článku.

21.12.2023

Pokud to s cvičením myslíte vážně, pozor si musíte dát i na příjem dostatečného množství potřebných živin, jako jsou například proteiny nebo vitamíny. Bez toho vysněných výsledků nikdy nedosáhnete. Jaké základní doplňky výživy jsou vhodné na doplnění vaší stravy?

24.11.2023

Jak rychle a účinně zhubnout a zbavit se nadbytečných tuků? To je otázka, kterou si klade mnoho lidí. Bohužel, jedna univerzální odpověď neexistuje. Za úspěšným hubnutím stojí více faktorů, mezi kterými mají své významné místo spalovače tuků. Co dělat, abyste měli vyšší šanci dosáhnout vytoužené postavy?

20.09.2023

Podzimní dny podrobují zkoušce naši vytrvalost a energii. Proti únavě někdy stačí zapojit více fyzické aktivity nebo naopak dopřát si dostatek relaxu. Občas však ani masáže, ani jogging nepřinesou výsledky. V takovém případě vašemu tělu, pravděpodobně, chybí důležité vitamíny. Chcete vědět, které konkrétně? Čtěte dále.

20.07.2023

Věnujete se aktivně cvičení a nevíte, jaké si vybrat výživové doplňky? Poradíme vám v jejich krátkém přehledu. Nezapomněli jsme ani na speciální potřeby mužského a ženského organismu.

26.06.2023

Vitamín B12 se podílí na mnohých procesech v lidském organismu. Na co všechno ho potřebujeme a jaký vliv má na vaši postavu, vám prozradíme v následujícím článku.

07.06.2023

Ginkgo biloba pochází ze stejnojmenného stromu rodu jinanovitých. Je často vysazován v parcích a zahradách jako okrasný strom, extrakt ze semen a listů má také bohaté účinky na lidský organismus, především na jeho oběhový a dýchací systém a mozek.

17.04.2023

Testosteron je hormon, který sehrává důležitou úlohu v mužském těle. Zodpovídá za jeho správný vývoj a drží dohled nad celou řadou jeho fyzických funkcí. Co se však stane, když z nějakého důvodu začne jeho hladina klesat a co s tím můžeme dělat?

15.03.2022

Proteiny jsou spojovány zejména s nabíráním svalové hmoty, ale kromě sportovců jsou důležité i pro nesportující lidi. Bílkoviny by měly být součástí pestré stravy, neboť jejich funkce v každém lidském organismu je velmi důležitá.