Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Důležitý vitamín B12. Víte, proč ho potřebujete i při formování postavy?

Důležitý vitamín B12. Víte, proč ho potřebujete i při formování postavy?

Vitamín B12 se podílí na mnohých procesech v lidském organismu. Na co všechno ho potřebujeme a jaký vliv má na vaši postavu, vám prozradíme v následujícím článku.

Vitamín B12 — na krev i nervy

Vitamín B12 – kobalamin je důležitý pro správnou funkci krvetvorby, konkrétně produkci červených krvinek. Má vliv také na nervový systém, je potřebný při syntéze RNA a DNA, podporuje koncentraci a přispívá ke zlepšení paměti a k lepší náladě. Snižuje také riziko kardiovaskulárních onemocnění a je nezbytný pro správné fungování nervového systému. Vitamín B12 je nezbytný i pro růst dětí. Jeho přirozeným zdrojem jsou vejce, mléko, sýry, vnitřnosti a maso. 

Co způsobuje nedostatek vitamínu B12

Tak, jako je tomu i při jiných důležitých prvcích, i nedostatek vitamínu B12 bude mít svoje následky. Vyskytnout se může:

- chudokrevnost,
- chronická únava a slabost,
- brnění (mravenčení) prstů a končetin, až po jejich sníženou citlivost,
- bušení srdce,
- zhoršení paměti,
- náladovost a deprese,
- problémy s udržením rovnováhy,
- nespavost,
- častější výskyt aftů,  
- zhoršení koordinace svalů.

Na růst a regeneraci svalů

Vitamín B12 oceníte při budování kondice i svalů. Podporuje tvorbu červených krvinek, které jsou pro růst svalové hmoty nezbytné. Důležitý je také jeho vliv na cévní soustavu, která dodává do svalů živiny. Podílí se také na správné činnosti srdce a neobejdete se bez něj při koordinaci vašeho pohybu. Spolu s vitamínem B6 se účastní na metabolismu proteinů a oceníte ho i během regenerace. 

 

 

Dostatečný příjem B12

Přirozeným zdrojem vitamínu B12 jsou živočišné potraviny: 

- vejce (vyšší obsah je ve žloutku),
- mléko, jogurty, sýry,
- vnitřnosti,
- maso (kuřecí, hovězí),
- ryby (sardinky, tuňák, pstruh, losos).

Pokud nepřijmete dostatek vitamínu B12 ze stravy, měli byste myslet na jeho doplnění formou výživových doplňků. Vhodné jsou doplňky i s obsahem ostatních vitamínů skupiny B.

Podobné články

21.02.2024

Trh s proteiny nabízí bohatý výběr, z kterého si může vybrat každý sportovec. Jak však poznat, jestli je protein opravdu kvalitní?

09.01.2024

Mezi aminokyseliny, které si lidský organismus dokáže vytvořit, ale ne v dostatečném množství, patří i L-arginin. Tato látka je důležitá pro lepší prokrvení svalstva, má však i jiné příznivé účinky. Jaké? To vám prozradíme v následujícím článku.

21.12.2023

Pokud to s cvičením myslíte vážně, pozor si musíte dát i na příjem dostatečného množství potřebných živin, jako jsou například proteiny nebo vitamíny. Bez toho vysněných výsledků nikdy nedosáhnete. Jaké základní doplňky výživy jsou vhodné na doplnění vaší stravy?

24.11.2023

Jak rychle a účinně zhubnout a zbavit se nadbytečných tuků? To je otázka, kterou si klade mnoho lidí. Bohužel, jedna univerzální odpověď neexistuje. Za úspěšným hubnutím stojí více faktorů, mezi kterými mají své významné místo spalovače tuků. Co dělat, abyste měli vyšší šanci dosáhnout vytoužené postavy?

20.09.2023

Podzimní dny podrobují zkoušce naši vytrvalost a energii. Proti únavě někdy stačí zapojit více fyzické aktivity nebo naopak dopřát si dostatek relaxu. Občas však ani masáže, ani jogging nepřinesou výsledky. V takovém případě vašemu tělu, pravděpodobně, chybí důležité vitamíny. Chcete vědět, které konkrétně? Čtěte dále.

20.07.2023

Věnujete se aktivně cvičení a nevíte, jaké si vybrat výživové doplňky? Poradíme vám v jejich krátkém přehledu. Nezapomněli jsme ani na speciální potřeby mužského a ženského organismu.

07.06.2023

Ginkgo biloba pochází ze stejnojmenného stromu rodu jinanovitých. Je často vysazován v parcích a zahradách jako okrasný strom, extrakt ze semen a listů má také bohaté účinky na lidský organismus, především na jeho oběhový a dýchací systém a mozek.

17.04.2023

Testosteron je hormon, který sehrává důležitou úlohu v mužském těle. Zodpovídá za jeho správný vývoj a drží dohled nad celou řadou jeho fyzických funkcí. Co se však stane, když z nějakého důvodu začne jeho hladina klesat a co s tím můžeme dělat?

15.03.2022

Proteiny jsou spojovány zejména s nabíráním svalové hmoty, ale kromě sportovců jsou důležité i pro nesportující lidi. Bílkoviny by měly být součástí pestré stravy, neboť jejich funkce v každém lidském organismu je velmi důležitá.

03.01.2022

V našem těle se vytváří působením UV záření a můžeme si jej doplnit i ve stravě. Jen zdravá výživa jej však v dostatečném množství nedoplní.