Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Jak zhubnout bez jojo efektu

Jak zhubnout bez jojo efektu

Snahy o snížení hmotnosti pomocí různých diet často končí bez výsledku. Přinášejí také úbytek svalové hmoty, vyšší podíl tuku a mohou způsobit několik zdravotních problémů. Jak zhubnout bez jojo efektu, zdravě a s dostatkem živin, které organismus potřebuje?

 

Co je to jojo efekt a co ho způsobuje?

Jojo efekt vzniká jako důsledek různých diet, které slibují zaručený úbytek hmotnosti. Po skončení diety však váha opět vyskočí nahoru. Následná dieta sice přinese výsledek, ale po jejím skončení na vás čeká další zklamání v podobě kilogramů navíc. Diety proto z dlouhodobého hlediska nefungují. Výsledkem je také negativní vliv na trávení a mohou se přidružit i jiné dopady na zdraví:

  • - roste riziko srdečně-cévních chorob a vysokého krevního tlaku,
  • - snižuje se obranyschopnost organismu,
  • - vyšší riziko cukrovky typu 2,
  • - snižuje se podíl svalové hmoty, přičemž roste podíl tuku v organismu.

Neustále neúspěšné snahy o zhubnutí přinášejí navíc pocity frustrace. Dlouhodobá frustrace ovlivňuje nejen momentální náladu, může přerůst až do deprese.

 

Stravování je důležité!

 

Jak na efektivní hubnutí

Chtěli byste se jednou provždy zbavit přebytečných kilogramů? Na cestě k vysněné postavě vám pomůže několik tipů. Připravte se na pomalejší, na druhé straně však efektivně, hubnutí.

 

Stanovte si dlouhodobé cíle

Základem pro trvalé zhubnutí jsou dlouhodobé cíle. Namísto těch krátkodobých, jako jsou: zhubnout za dva týdny do oblíbených plavek nebo svatebních šatů, zvolte jiné. Dlouhodobý cíl nemusíte zaměřit jen na snížení hmotnosti. Zkuste se na něj dívat jako na cestu ke zdravějšímu životnímu stylu.

Tento plán pak přeměňte na několik realistických kroků. Myslete přitom na vaše reálné schopnosti. Jednotlivé cíle nemusí obsahovat počet kilogramů, kterých se chcete zbavit, může jít také i o jiné mety. Například více ovoce a zeleniny na talíři, tři hodinové procházky během týdne, o půl hodinu denně delší spánek pro načerpání energie. Pokud se ve svých cílech chcete soustředit na výsledky měřitelné na váze, zvolte například 0,5 kg za týden. Dosažení každé mety vás povzbudí a inspiruje k vytrvalosti.

 

Zdravé stravování

Namísto omezení živin pomocí diety dopřejte svému tělu vše, co potřebuje pro své zdravé fungování. Vaše strava by měla být bohatá na živiny ve správném poměru. Vynechat můžete sladkosti, zákusky, smažená jídla či fast foody. Při vyřazování potravin postupujte postupně. Jeden týden můžete zvolit sladkosti, druhý si nedáte k obědu řízek, ale dušené maso. Takový postup vám pomůže vybudovat nové stravovací návyky.

Při výběru potravin nepočítejte kalorie. To vede ke každodennímu stresu, roste hladina kortizolu v těle a s ní i vaše chuť k jídlu. Pokud jste si zvykli kontrolovat svůj kalorický příjem a výdej, jistě jste se často ocitli v začarovaném kruhu snahy o hubnutí bez výsledku.

Vsaďte proto raději na zdravé potraviny. Namísto cukru můžete používat stévií, březový a kokosový cukr nebo med. Dbejte také o dostatečný příjem zdravých polynenasycených mastných kyselin. Vhodnými potravinami jsou oříšky, semínka, jogurty, ovoce, zelenina, ryby a libové druhy masa.

 

Pravidelný pohyb

Ke zdravému životnímu stylu patří dostatek pohybu. Pokud jste dosud nesportovali, začít můžete procházkami. Už půl hodina rychlé chůze v kombinaci s několikaminutovým cvičením po návratu přinese viditelné změny. Kromě vlivu na vaši hmotnost jistě oceníte také zlepšení nálady, lepší prokrvení končetin a mozku. Další zátěž přidávejte postupně. Zvolit si přitom můžete z různých sportů, jako jsou cyklistika, plavání, běh či fitness.

Podobné články

25.10.2023

Narazili jste na další ze zázračných diet, které slibují viditelný úbytek hmotnosti v průběhu několika dní až týdnů? Neztrácejte s ní čas – minimálně ne tehdy, pokud toužíte po trvalých výsledcích bez zničeného zdraví.

28.08.2023

Těhotenství a porod jsou krásným obdobím, které však za sebou zanechávají zpravidla několik kilogramů hmotnosti navíc. Chtěly byste se jich zbavit?

08.06.2023

I vy vždy na začátku léta usilujete o to, abyste u vody vypadali co nejlépe? Pokud tento rok opět hledáte odpověď na to, jak zhubnout do plavek, začtěte se do našeho článku. Prozradíme vám i to, jak nejenom shodit několik kilogramů, ale také si vytvarovat krásnější postavu bez jojo efektu.

10.05.2023

Štíhlé a vypracované břicho je vysněnou metou mnohých z nás. Nevěste však hlavu – zkuste se držet následujících tipů, jak zhubnout z břicha.