Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
První krok při hubnutí? Zapomeňte na nesmyslné diety

První krok při hubnutí? Zapomeňte na nesmyslné diety

Narazili jste na další ze zázračných diet, které slibují viditelný úbytek hmotnosti v průběhu několika dní až týdnů? Neztrácejte s ní čas – minimálně ne tehdy, pokud toužíte po trvalých výsledcích bez zničeného zdraví.

 

Rychlodiety ohrožují vaše zdraví 

Ano, zhubnout se dá i za poměrně krátký časový úsek. Cesta k tomu je na první pohled poměrně jednoduchá – stačí radikálně omezit denní přísun kalorií. A většina tzv. „rychlodiet“ spočívá právě v tomto principu. Problémem je, že takto snížený energetický příjem nebude ubírat jen z vašich kil, ale i z vaší fyzické a psychické pohody.

Rozhozený metabolismus je přitom jenom třešničkou na dortu. Únava, oslabená imunita, žaludeční těžkosti, nízká hladina cukru v krvi, nervozita a úzkosti, u žen také poruchy menstruačního cyklu… A v tomto seznamu by se dalo pokračovat. Skrývá se zde však i další nebezpečí. Kvůli snaze o vysněnou postavu je velmi lehké ocitnout se v bludném kruhu hladovění. Odkud je to potom už jen krok k různým poruchám stravování, jejichž škody mohou být nenávratné.

 

Na konci čeká jojo efekt

Po úspěšně dokončené dietě se tuk opravdu ztratí. Z tohoto výsledku byste se však neměli radovat předčasně – rychlé zhubnutí je jen předzvěstí opětovného, a stejně rychlého, přibrání. Kila se navíc zvyknou vracet ještě dříve, než se vám podaří napravit škody na zdraví, které po sobě zanechala samotná dieta.

 

V čem je problém? 

Diety určené pro rychlé hubnutí nejsou z delšího časového horizontu udržitelné. Dlouhodobé hladovění je totiž zkratkou k úplnému kolapsu a návrat k běžné stravě zase příslibem nového přibírání. Otřesený metabolismus si s další prudkou změnou navíc nebude umět efektivně poradit, a tak může být nárůst váhy oproti nedávné minulosti i dvojnásobný.

 

Hubnutí není jen o jídle

To, že každý organismus je jedinečný, je známá věc, o které nemá smysl déle polemizovat. To však také znamená, že žádná dieta nemůže být univerzální. Proto nemůže mít na každého ani stejné účinky. Zatímco váš kolega si možná nemůže vynachválit kůru pozůstávají z pití ovocných a zeleninových šťáv, na vaše tělo nemusí mít účinek vůbec. Co je ještě horší, může ho také celkem rozhodit.

Přiměřená tělesná hmotnost závisí na mnoha dalších faktorech. Pravidelný, kvalitní spánek, minimalizace stresu, pitný režim či pohybové aktivity jsou jen některými z nich. Za vaším přibíráním může stát i genetická predispozice, zdravotní problém nebo užívání některých druhů léků. Individuální přístup s pomocí odborníků je proto v případě zdravého hubnutí nenahraditelný.

 

Štíhlá postava = životní styl 

Zdravého, racionálního hubnutí s dlouhodobými výsledky se nedá dosáhnout za krátký čas a už vůbec se nejedná o jednorázovou záležitost. Pokud se chcete radovat ze štíhlé linie, musíte překopat svůj životní styl od základů a osvojit si nové zvyky. A to nastálo.

Zdravý životní styl není zdaleka jen o zredukování jídelníčku. Sestává z jeho promyšlené úpravy a pravidelného plánování tak, aby bylo myšleno na všechny živiny, bez kterých se vaše tělo neobejde – včetně obávaného tuku. Pestrá strava vám zaručí přísun energie, kterou budete potřebovat na přiměřené pohybové aktivity, vyzkoušet můžete cvičení doma nebo se můžete vypravit s přáteli do fitka. Pravidelné cvičení nepřispěje jen ke kráse vaší postavy, pomůže vám udržet si dobrou náladu a celkovou pohodu. Přinese vám také dostatek vůle vytrvat a užívat si nejen krátkodobé hubnutí, ale počet kilogramů, pevnější svaly a lepší kondici, které se stanou trvalou součástí vašeho nového „já“.

Podobné články

28.08.2023

Těhotenství a porod jsou krásným obdobím, které však za sebou zanechávají zpravidla několik kilogramů hmotnosti navíc. Chtěly byste se jich zbavit?

08.06.2023

I vy vždy na začátku léta usilujete o to, abyste u vody vypadali co nejlépe? Pokud tento rok opět hledáte odpověď na to, jak zhubnout do plavek, začtěte se do našeho článku. Prozradíme vám i to, jak nejenom shodit několik kilogramů, ale také si vytvarovat krásnější postavu bez jojo efektu.

10.05.2023

Štíhlé a vypracované břicho je vysněnou metou mnohých z nás. Nevěste však hlavu – zkuste se držet následujících tipů, jak zhubnout z břicha.

29.09.2021

Jak zhubnout bez jojo efektu, zdravě a s dostatkem živin, které organismus potřebuje?