Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Máte sedavé zaměstnání? Tato se vyhnete bolestím zad a svalů

Máte sedavé zaměstnání? Tato se vyhnete bolestím zad a svalů

O tom, že kancelářská práce sebou přináší celou řadu zdravotních problémů jste už určitě slyšeli. Možná to dokonce denně zažíváte na vlastní kůži. Poradíme vám, jak těmto nepříjemnostem předcházet a jak s nimi zatočit v případě, že se objeví.

Sedavé zaměstnání = zdravotní problém

Zdravotní těžkosti pocházející z dlouhého sezení jsou novodobým fenoménem. Stále více lidí ve svém zaměstnání tráví 8 a více hodin na kancelářské židli, z které se zvedne jen sporadicky a na krátkou dobu. Společně s nesprávným držením těla si díky tomu hodinu za hodinou vyděláváme na nechtěnou odměnu.

  • Ztuhnutý krk a ramena.

  • Zkrácené svalstvo.

  • Bolest v krční páteři vystřelující do dalších částí těla.

  • Deformace páteře vedoucí k nezvratným chronickým poškozením.

  • Zhoršení kardiovaskulárního systému.

  • Zpomalení trávení a metabolismu.

To je jenom část nechtěných dopadů, které má sedavá práce na naše zdraví, a které s sebou můžou v řetězové reakci přinést další sekundární těžkosti. Chcete se jim vyhnout? Vyzkoušejte některé z našich tipů.

1. Správné držení těla

Shrbená záda, předsunutá hlava a skloněný krk – to je nejčastější pohled, jaký se vám naskytne na sedící lidi. Mnoho z nás se ve svých oblíbených, avšak nepřirozených polohách zasekává i na několik desítek minut. Výsledek? Nepřiměřené zatížení páteře a svalstva končící v lepším případě „seknutím“.

Jak má tedy správné držení těla při sezení vypadat? Mírně rozkročené nohy s chodidly pevně na zemi, vzpřímená záda s aktivně stáhnutým břišním svalstvem, ramena jemně dozadu, hlava hledící přímo před sebe tak, aby vaše krční páteř byla ve vzpřímené poloze. Užitečným pomocníkem vám může být ergonomicky zařízené pracoviště a vyzkoušet můžete také fit míč nebo speciální podsedáky, které vám nedovolí polevit z vyrovnaného sedu.

2. Pravidelné mini strečinky

V pravidelných intervalech nechejte práci prací a věnujte se na pár minut svému svalstvu. A to dřív, než se vám připomene samo. Stačí pár minut cíleného protahování zad, ramen, končetin a krku – klidně i v sedě. Pomoct vám může guma na cvičení, díky které bude strečink intenzivnější. Jak to bude jenom trošku možné, neváhejte se zvednout a dopřát si protažení v stoji, případně se projděte aspoň po kanceláři. Nezapomeňte, že dlouhodobé nehybné sezení není pro člověka přirozené a vaše tělo vám za takovouto krátkou rozcvičku poděkuje.

strečing

3. Aktivně trávený volný čas

Cvičení doma, ve fitku nebo pohyb v přírodě – to všechno je v rámci vašich volnočasových aktivit nejen vítané, ale i potřebné. Největší chybou, kterou můžete udělat, je pokračovat v sedavém způsobu života i mimo práci. Vyzkoušejte růžné druhy sportů, od méně intenzivních, jako je například plavání, až po kardio cvičení, které vás doslova napumpují energií. Výbornou volbou je i obyčejná chůze, například v podobě oblíbeného nordic walkingu. Nepodceňujte dlouhodobé bolestivé stavy a obraťte se s nimi na zkušené fyzioterapeuty. Ani při samotném výběru sportovní aktivity nezapomeňte brát do úvahy váš celkový zdravotní stav a kondici. Správně zvolená pohybová aktivita vám uleví od těžkostí a ochrání vás zároveň před jejich návratem.

 pohyb

Podobné články

01.02.2024

Média jsou plná tipů o tom, jak být plný energie, mít krásnou postavu a dobře vypadat. S přibývajícími roky však ubývá množství sil, na druhé straně přibývají tukové zásoby. Jak zůstat v co nejlepší kondici a zachovat si i štíhlou figuru?

18.01.2024

Během cvičení v klimatizovaném fitness centru, při cvičení venku v chladnějším počasí i při závěrečném strečinku je nutné myslet na ochranu svalů před nadměrným chladem. Proč a jak toho dosáhnout?

30.11.2023

S příchodem podzimu a klesajícími venkovními teplotami dostává náš organismus zabrat. Zima však může být pro budování imunity důležitým klíčovým prvkem. Ještě předtím, než s ním začnete, ujistěte se, že víte o otužování vše potřebné.

11.10.2023

Stylové pánské bundy, které znáte pod označením bomber, byly ve svých začátcích určené pro letecké piloty. V současnosti jsou mimořádně trendy kouskem oblíbeným v každém ročním období. Proč jsou bombery tak vyhledávané a jedna by neměla chybět v žádném pánském šatníku?

15.08.2023

Hledáte si nové kousky, které byste nosili na tréninky a neumíte se zorientovat v množství využívaných materiálů? Aby se vám lépe vybíralo, v následujících odstavcích jsme pro vás připravili přehled těch nejčastěji používaných textilií a jejich základních vlastností.

02.08.2023

Cvičení s sebou přináší řadu výhod, které mají pozitivní dopad na vaše zdraví. Ale zatímco srdce, mozek nebo cévy se fyzické aktivitě rády přizpůsobí, co se týče kloubů, ty jsou nucené pokaždé podstupovat zvýšenou zátěž. Jak jich ochráníte před tím, aby se nepřiměřeně opotřebovávaly?

01.08.2023

Všimli jste si někdy na návštěvě fitka, že někteří bodybuildeři používají při zdvihání činek pásy omotané kolem zápěstí? Jaká je jejich úloha a jak je správně používat vám povíme v následujících řádcích.

27.07.2023

Pocítili jste bolest při běhání nebo při sestupu z kopce? Pravděpodobně trpíte běžeckým kolenem. Bolest vystřelující v oblasti kolene není jen problémem u starších, ale čím dál více i u mladých, vitálních lidí. Proč vzniká a jak se dá léčit?

21.07.2023

Za to může můj metabolismus! Určitě jste už i vy slyšeli tuto stížnost, případně se na pomalý metabolismus zvyknete odvolávat sami. Ano, je sice přímo odpovědný za nechtěné ukládání tuků v těle, ale nenechejte se tím odradit – nakopnout ho k rychlejší práci není nemožné!

21.06.2023

Pitný režim se za poslední roky stal takřka módním trendem a se zaručenými doporučeními jako by se roztrhl pytel. O tom, že voda je pro naše tělo nevyhnutelná, není pochyb. Zakládají se však všechny rady na skutečnosti nebo jde v některých případech jenom o mýtus?