Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Co byste měli vědět o otužování a jak s ním začít

Co byste měli vědět o otužování a jak s ním začít

S příchodem podzimu a klesajícími venkovními teplotami dostává náš organismus zabrat. Zima však může být pro budování imunity důležitým klíčovým prvkem. Ještě předtím, než s ním začnete, ujistěte se, že víte o otužování vše potřebné.

 

Jak organismus reaguje na chlad

Lidský organismus si svou vnitřní teplotu poměrně přísně hlídá. Při větších odchylkách dochází k narušení vícero tělesných funkcí, což může vést buď k přehřátí nebo podchlazení.

Když je naše tělo vystaveno prudkému chladu, takřka okamžitě začne reagovat obrannými mechanismy. Stáhnutí cév, bušení srdce, zvýšené svalové napětí – to všechno má za úlohu zvýšit produkci tělesného tepla a ochránit důležité vnitřní orgány.

Tyto fyziologické funkce představují pro lidské tělo výraznou zátěž a v konečném výsledku ho tak, ačkoliv za účelem ochrany, oslabují. Naše tělo je však přizpůsobivější, než bychom si možná mysleli. Pokud se s podobnými podněty budete setkávat na pravidelné bázi, nakonec si „vypěstujete“ schopnost čelit jim, což se nakonec odrazí na jeho zvýšené odolnosti.

 

Výhody otužování

První drobné změny se v organismu začnou odehrávat přibližně po dvou týdnech pravidelného otužování. Navenek se projeví v podobě lepšího snášení chladu a snížené náchylnosti k infekcím. Otužování působí jako vzpruha pro metabolismus i lymfatický systém. I díky tomu si možná časem všimnete, že vaše pokožka působí pevnějším a zdravějším dojmem.

Další z výhod pravidelného otužování je snížení vysokého krevního tlaku nebo tlumení zánětových procesů v těle. Pozitivní dopady má také na mozek – ten se tak stává odolnějším vůči poškozením, které by mohly později vést k demenci nebo Alzheimerově chorobě.

V neposlední řadě dlouhodobé otužování snižuje hladinu stresu a přispívá k dobré náladě. Pokud vám tedy chybí energie a potřebujete svému tělu dodat sílu a odolnost, mohlo by pro vás být tou správnou volbou.

 

Jak na otužování

Otužování s sebou přináší celou řadu výhod, nutné je s ním však začít opatrně. Pro začátečníky je ideálním startem krátké sprchování vlažnou, až po čase pak úplně studenou vodou. Takové sprchování by mělo probíhat ráno a trvat 2-3 minuty. Začněte od noh a postupujte směrem nahoru – hlavu však úplně vynechejte.

Pokud vám sprchování studenou vodou už nedělá žádné problémy, je načase zkusit venkovní otužování. Opět ale platí pravidlo postupnosti – přípravu odstartujeme už v letních měsících. Pravidelným plaváním se postupně propracujete přes podzim až k zimě, přičemž organismus si bude moct průběžně zvykat na přirozeně klesající teplotu vody.

  

Plavání v zimě

V zimním období se ve vodě nezdržujte více než 5 minut a vždy si chraňte oblast hlavy – použijte obyčejnou nebo plavací čepici a hlavu se snažte nenamáčet. Když vyjdete z vody, osušte se a zůstaňte v pohybu. Dopřejte si pár výskoků, dřepů, joggingu na místě nebo jiných zahřívacích cviků, které vám v žilách opět pořádně rozproudí krev.

 

Kdy se otužování vyhýbat

Otužování s sebou sice přináší celou řadu výhod, ale v některých případech mohou převažovat rizika.

Kontaktu s ledovou vodou by se měli vyhýbat v první řadě lidé s kardiovaskulárními a cévními onemocněními. Otužování není vhodné ani pokud trpíte častými záněty močových cest nebo máte problém s ledvinami. Pokud trpíte chronickým onemocněním, je potřebné se o možných rizicích poradit s lékařem.

Pokud máte pocit, že na vás něco leze, otužování ihned přerušte a zabalte se radši do teplé deky. Organismus bojující s jakýmikoliv infekcemi do studené vody jednoduše nepatří – návrat do ní plánujte až po uzdravení a vždy jen postupně.

  

Otužovat se můžete i jinak

Pokud pro vás z různých důvodů není klasické otužování vhodné, vyzkoušet můžete méně razantní formy. Snižte teplotu v interiérech a pravidelně do domácnosti pouštějte čerstvý vzduch. Zkuste svižné procházky i v chladném počasí, přičemž se ze sebe snažte postupně shazovat hrubé vrstvy oblečení. Osvědčit se vám může také střídavá sprcha končetin, případně omývání jednotlivých částí těla žínkou namočenou v chladnější vodě.

 

Podobné články

01.02.2024

Média jsou plná tipů o tom, jak být plný energie, mít krásnou postavu a dobře vypadat. S přibývajícími roky však ubývá množství sil, na druhé straně přibývají tukové zásoby. Jak zůstat v co nejlepší kondici a zachovat si i štíhlou figuru?

18.01.2024

Během cvičení v klimatizovaném fitness centru, při cvičení venku v chladnějším počasí i při závěrečném strečinku je nutné myslet na ochranu svalů před nadměrným chladem. Proč a jak toho dosáhnout?

11.10.2023

Stylové pánské bundy, které znáte pod označením bomber, byly ve svých začátcích určené pro letecké piloty. V současnosti jsou mimořádně trendy kouskem oblíbeným v každém ročním období. Proč jsou bombery tak vyhledávané a jedna by neměla chybět v žádném pánském šatníku?

15.08.2023

Hledáte si nové kousky, které byste nosili na tréninky a neumíte se zorientovat v množství využívaných materiálů? Aby se vám lépe vybíralo, v následujících odstavcích jsme pro vás připravili přehled těch nejčastěji používaných textilií a jejich základních vlastností.

02.08.2023

Cvičení s sebou přináší řadu výhod, které mají pozitivní dopad na vaše zdraví. Ale zatímco srdce, mozek nebo cévy se fyzické aktivitě rády přizpůsobí, co se týče kloubů, ty jsou nucené pokaždé podstupovat zvýšenou zátěž. Jak jich ochráníte před tím, aby se nepřiměřeně opotřebovávaly?

01.08.2023

Všimli jste si někdy na návštěvě fitka, že někteří bodybuildeři používají při zdvihání činek pásy omotané kolem zápěstí? Jaká je jejich úloha a jak je správně používat vám povíme v následujících řádcích.

27.07.2023

Pocítili jste bolest při běhání nebo při sestupu z kopce? Pravděpodobně trpíte běžeckým kolenem. Bolest vystřelující v oblasti kolene není jen problémem u starších, ale čím dál více i u mladých, vitálních lidí. Proč vzniká a jak se dá léčit?

21.07.2023

Za to může můj metabolismus! Určitě jste už i vy slyšeli tuto stížnost, případně se na pomalý metabolismus zvyknete odvolávat sami. Ano, je sice přímo odpovědný za nechtěné ukládání tuků v těle, ale nenechejte se tím odradit – nakopnout ho k rychlejší práci není nemožné!

21.06.2023

Pitný režim se za poslední roky stal takřka módním trendem a se zaručenými doporučeními jako by se roztrhl pytel. O tom, že voda je pro naše tělo nevyhnutelná, není pochyb. Zakládají se však všechny rady na skutečnosti nebo jde v některých případech jenom o mýtus?

22.05.2023

Mnoho lidí upřednostňuje fyzické zdraví před tím psychickým. Jak může jedno ovlivňovat druhé vám prozradíme v následujících řádcích. Dozvíte se také, proč je pro celkové zdraví důležitý pravidelný pohyb.