Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Nejčastější polemiky o pitném režimy – znáte odpovědi?

Nejčastější polemiky o pitném režimy – znáte odpovědi?

Pitný režim se za poslední roky stal takřka módním trendem a se zaručenými doporučeními jako by se roztrhl pytel. O tom, že voda je pro naše tělo nevyhnutelná, není pochyb. Zakládají se však všechny rady na skutečnosti nebo jde v některých případech jenom o mýtus?

Kolik litrů vody denně vypít?

Co se týká denního příjmu tekutin, nejčastěji se můžeme setkat s doporučením, které se pohybuje kolem 2-3 l přijaté vody za den. Toto pravidlo se však rozhodně nedá brát jako univerzální. Skutečná potřeba se ve skutečnosti odvíjí od vaší hmotnosti, pohybové aktivity, klimatických podmínek, věku nebo aktuální fyzické kondice.

Základní vzorec na výpočet doporučené denní dávky přijatých tekutin pro zdravého člověka hovoří o 3 dcl vody na 10 kg hmotnosti. Tento údaj však nepočítá s výše zmíněnými činiteli, které můžou mít na vaši reálnou potřebu v daném okamžiku významný vliv. Nejjednodušší způsob, jak si pohlídat dostatečnou hladinu vody v těle, je sledovat barvu moči – jak se začne zabarvovat do tmavší žluté, je čas se napít.

 

 

Radši víc než méně?

Pokud jste názoru, že voda vám nemůže nijak ublížit, nemáte úplnou pravdu. Nadměrný příjem tekutin nejen že poškozuje vaše zdraví, v extrémních případech vás může i přímo ohrozit na životě. Známá běžkyně Kate Moriová se ocitla v nemocnici po tom, co během maratonu vypila 3 l vody, následkem čeho byl v tomto případě otok mozku.

Intoxikace vodou má dokonce i svůj odborný termín – hyponatrémie. Její prvotní příčinou je pokles sodíku, který může nadměrné, a především nárazové pití způsobit. Výstražný prst je zvednutý i u lidí s onemocněním ledvin nebo s kardio-vaskulárními problémy, kteří by se s otázkami ohledně pitného režimu měli vždy obracet na svého lékaře.

Počítá se jenom čistá voda?shutterstock_379327012.jpg

Ačkoliv by čistá voda měla tvořit větší část vašich přijatých tekutin, nemusíte se omezovat pouze na ni. Pramenitou vodu je vhodné doplňovat mineralizovanou, která kromě hydratace zabezpečí pro tělo i potřebné minerály. Pozor však na silně mineralizované vody – ve větším množství můžou být zátěží pro váš krevní tlak. Vhodnými nápoji jsou i neslazené čaje, ideálně bylinkové a zelené.

Přibližně 20 % tekutin si umí tělo doplnit i z běžně přijímané stravy, obzvláště z polévek, zeleninových jídel a ovoce. K častým polemikám v rámci pitného režimu patří i káva. Při jejím pití sice tekutiny získáváme, ale jelikož má kofein močopudné účinky, v konečném důsledku není její přínos nijak zvlášť významný, může to být spíš naopak. Podobný efekt má i pití piva nebo jiných alkoholických nápojů.

Spoléhat se jenom na pocit žízně?

Doplňovat tekutiny pouze tehdy, když cítíte žízeň, nemusí být nejrozumnější taktikou. Pocit žízně totiž nastupuje až ve chvíli, kdy už je organismus do určité míry dehydratovaný. Někteří lidé mají tento pocit navíc oslabený. Týká se to především dětí a seniorů, ale tento stav se může objevovat i u pacientů s onemocněním centrální nervové soustavy. Další způsob, jak se k absenci žízně dopracovat je, že tento pocit začnete ignorovat. Po delší době je možné, že váš organismus už se jednoduše přizpůsobí a vy se tak vůči žízni stanete méně senzitivními.

 

Dehydrataci přitom není vhodné podceňovat. Ta slabší se projevuje bolestí hlavy, malátností či podrážděností, těžší dehydratace končí celkovým kolapsem organismu a ztrátou vědomí. Doplňovat tekutiny v průběhu dne je proto velmi důležité. Bez ohledu na to, jestli pocit žízně cítíte nebo ne.

Podobné články

01.02.2024

Média jsou plná tipů o tom, jak být plný energie, mít krásnou postavu a dobře vypadat. S přibývajícími roky však ubývá množství sil, na druhé straně přibývají tukové zásoby. Jak zůstat v co nejlepší kondici a zachovat si i štíhlou figuru?

18.01.2024

Během cvičení v klimatizovaném fitness centru, při cvičení venku v chladnějším počasí i při závěrečném strečinku je nutné myslet na ochranu svalů před nadměrným chladem. Proč a jak toho dosáhnout?

30.11.2023

S příchodem podzimu a klesajícími venkovními teplotami dostává náš organismus zabrat. Zima však může být pro budování imunity důležitým klíčovým prvkem. Ještě předtím, než s ním začnete, ujistěte se, že víte o otužování vše potřebné.

11.10.2023

Stylové pánské bundy, které znáte pod označením bomber, byly ve svých začátcích určené pro letecké piloty. V současnosti jsou mimořádně trendy kouskem oblíbeným v každém ročním období. Proč jsou bombery tak vyhledávané a jedna by neměla chybět v žádném pánském šatníku?

15.08.2023

Hledáte si nové kousky, které byste nosili na tréninky a neumíte se zorientovat v množství využívaných materiálů? Aby se vám lépe vybíralo, v následujících odstavcích jsme pro vás připravili přehled těch nejčastěji používaných textilií a jejich základních vlastností.

02.08.2023

Cvičení s sebou přináší řadu výhod, které mají pozitivní dopad na vaše zdraví. Ale zatímco srdce, mozek nebo cévy se fyzické aktivitě rády přizpůsobí, co se týče kloubů, ty jsou nucené pokaždé podstupovat zvýšenou zátěž. Jak jich ochráníte před tím, aby se nepřiměřeně opotřebovávaly?

01.08.2023

Všimli jste si někdy na návštěvě fitka, že někteří bodybuildeři používají při zdvihání činek pásy omotané kolem zápěstí? Jaká je jejich úloha a jak je správně používat vám povíme v následujících řádcích.

27.07.2023

Pocítili jste bolest při běhání nebo při sestupu z kopce? Pravděpodobně trpíte běžeckým kolenem. Bolest vystřelující v oblasti kolene není jen problémem u starších, ale čím dál více i u mladých, vitálních lidí. Proč vzniká a jak se dá léčit?

21.07.2023

Za to může můj metabolismus! Určitě jste už i vy slyšeli tuto stížnost, případně se na pomalý metabolismus zvyknete odvolávat sami. Ano, je sice přímo odpovědný za nechtěné ukládání tuků v těle, ale nenechejte se tím odradit – nakopnout ho k rychlejší práci není nemožné!

22.05.2023

Mnoho lidí upřednostňuje fyzické zdraví před tím psychickým. Jak může jedno ovlivňovat druhé vám prozradíme v následujících řádcích. Dozvíte se také, proč je pro celkové zdraví důležitý pravidelný pohyb.