Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Jak cvičit na maximum a ochránit přitom své klouby

Jak cvičit na maximum a ochránit přitom své klouby

Cvičení s sebou přináší řadu výhod, které mají pozitivní dopad na vaše zdraví. Ale zatímco srdce, mozek nebo cévy se fyzické aktivitě rády přizpůsobí, co se týče kloubů, ty jsou nucené pokaždé podstupovat zvýšenou zátěž. Jak jich ochráníte před tím, aby se nepřiměřeně opotřebovávaly?

 

Fyzická aktivita je nezbytná

To, že cvičení klouby zatěžuje, ještě neznamená, že se ho máte úplně vzdát. Právě naopak – pravidelným cvičením zmírníte jejich ztuhlost i bolest, zároveň posilníte svalstvo a šlachy, které je obklopují.

Důležité je jenom zvolit správný typ cvičení, který bude zohledňovat vaše individuální schopnosti a potřeby. Nepodceňujte ani správné provedení každého cviku. Především v začátcích je vhodné obrátit se na profesionála, který vás bude umět nasměrovat.

Speciální pravidla platí pro lidi, kteří trpí onemocněním kloubního aparátu, resp. mají k němu predispozice. I v takových případech je určitá míra pohybu nezbytná. Aby však takové cvičení přineslo požadovaný efekt a nezhoršilo zdravotní stav, mělo by probíhat pod dozorem odborníků.

 

Strečink jako povinná jízda

Pokud existuje cvičení, které klouby milují, je to strečink. Strečinkové cviky jsou přesným opakem prudkých, trhaných pohybů, které klouby poškozují nejvíce. Charakteristický je při nich pomalý, promyšlený pohyb, který důkladně natáhne a zahřeje ztuhlé svalstvo a šlachy. Tím dosáhnete zlepšení flexibility a mobility, zmírníte bolest a podpoříte správnou funkčnost kloubního ústrojí.

Strečink je vhodné zařadit vždy před a po samotném cvičení. Pokud však v průběhu dne pociťujete těžkosti, dopomoct k úlevě vám může pár jednoduchých cviků, které je možné cvičit takřka kdekoliv. Jde např. o krouživé pohyby v místě, kde problém pociťujete.

 

 

Vhodná strava a výživové doplňky  

Zdraví začíná na talíři a platí to i pro klouby. Pokud je chcete posílit, dbejte na to, aby byla vaše strava bohatá na vitamíny a minerály. Neměli by v ní chybět tzv. protizánětlivé potraviny. Právě zánětlivé procesy v těle jsou totiž doprovodným jevem problémů s klouby.

Na výběr máte ze široké nabídky zeleniny a ovoce, různých oříšků a semínek, vhodné jsou také mořské plody bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Nebojte se kořenit – účinnými protizánětlivými bojovníky jsou hlavně kurkuma, skořice, zázvor, ale i obyčejný pepř.

Z vitamínových doplňků by vaší pozornosti neměl uniknout vápník ve spojení s vitamínem D, který ulehčuje vstřebávání a také kolagenové produkty. Množství kolagenu, nezbytného pro kondici kloubů, totiž s přibývajícím věkem přirozeně klesá. Jeho občasné doplnění je vhodné zvážit přibližně od 30. roku života, což platí především pro aktivně žijící osoby.

 

Co kloubům neprospívá

Zlepšit kondici kloubů a zpomalit jejich stárnutí, můžete i tím, že se vyvarujete určitých činností a upravíte svůj životní styl. Jak již bylo zmíněno, kloubům svědčí pohyb, což znamená, že byste se měli snažit vyhýbat dlouhému stání, případně sezení. Především dlouhé statické polohy s nepřirozeně ohnutými končetinami mohou způsobovat problémy. Z toho vyplývá další zásada – zvyknout si na správné držení těla.

Ženy by se měly snažit minimalizovat nošení vysokých podpatků, není však nutné utíkat ani k druhému extrému, čímže je časté nošení úplně ploché obuvi, typicky např. oblíbených balerínek. Nezapomeňte také na to, že vaše klouby musí snášet každý kilogram tělesné hmotnosti. V případě nadváhy jsou tak enormně zatěžované a tím pádem předčasně, a často nezvratně, deformované.

Podobné články

01.02.2024

Média jsou plná tipů o tom, jak být plný energie, mít krásnou postavu a dobře vypadat. S přibývajícími roky však ubývá množství sil, na druhé straně přibývají tukové zásoby. Jak zůstat v co nejlepší kondici a zachovat si i štíhlou figuru?

18.01.2024

Během cvičení v klimatizovaném fitness centru, při cvičení venku v chladnějším počasí i při závěrečném strečinku je nutné myslet na ochranu svalů před nadměrným chladem. Proč a jak toho dosáhnout?

30.11.2023

S příchodem podzimu a klesajícími venkovními teplotami dostává náš organismus zabrat. Zima však může být pro budování imunity důležitým klíčovým prvkem. Ještě předtím, než s ním začnete, ujistěte se, že víte o otužování vše potřebné.

11.10.2023

Stylové pánské bundy, které znáte pod označením bomber, byly ve svých začátcích určené pro letecké piloty. V současnosti jsou mimořádně trendy kouskem oblíbeným v každém ročním období. Proč jsou bombery tak vyhledávané a jedna by neměla chybět v žádném pánském šatníku?

15.08.2023

Hledáte si nové kousky, které byste nosili na tréninky a neumíte se zorientovat v množství využívaných materiálů? Aby se vám lépe vybíralo, v následujících odstavcích jsme pro vás připravili přehled těch nejčastěji používaných textilií a jejich základních vlastností.

01.08.2023

Všimli jste si někdy na návštěvě fitka, že někteří bodybuildeři používají při zdvihání činek pásy omotané kolem zápěstí? Jaká je jejich úloha a jak je správně používat vám povíme v následujících řádcích.

27.07.2023

Pocítili jste bolest při běhání nebo při sestupu z kopce? Pravděpodobně trpíte běžeckým kolenem. Bolest vystřelující v oblasti kolene není jen problémem u starších, ale čím dál více i u mladých, vitálních lidí. Proč vzniká a jak se dá léčit?

21.07.2023

Za to může můj metabolismus! Určitě jste už i vy slyšeli tuto stížnost, případně se na pomalý metabolismus zvyknete odvolávat sami. Ano, je sice přímo odpovědný za nechtěné ukládání tuků v těle, ale nenechejte se tím odradit – nakopnout ho k rychlejší práci není nemožné!

21.06.2023

Pitný režim se za poslední roky stal takřka módním trendem a se zaručenými doporučeními jako by se roztrhl pytel. O tom, že voda je pro naše tělo nevyhnutelná, není pochyb. Zakládají se však všechny rady na skutečnosti nebo jde v některých případech jenom o mýtus?

22.05.2023

Mnoho lidí upřednostňuje fyzické zdraví před tím psychickým. Jak může jedno ovlivňovat druhé vám prozradíme v následujících řádcích. Dozvíte se také, proč je pro celkové zdraví důležitý pravidelný pohyb.