Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Buďte fit i po padesátce

Buďte fit i po padesátce

Média jsou plná tipů o tom, jak být plný energie, mít krásnou postavu a dobře vypadat. S přibývajícími roky však ubývá množství sil, na druhé straně přibývají tukové zásoby. Jak zůstat v co nejlepší kondici a zachovat si i štíhlou figuru?

 

Zůstaňte v pohybu

Pokud v posilovně začínáte cítit, že nemáte stejné množství sil jako před lety, nemusíte se svého oblíbeného cvičení vůbec vzdávat. Klidně si upravte tréninkový program tak, aby byl o něco méně náročný. Ponechat v něm můžete silová cvičení, která mají navíc pozitivní vliv na pevnost kostí. Zařadit byste určitě měli důkladnou rozcvičku a závěrečný strečink.

Můžete se také začít věnovat jiným fyzickým aktivitám. Vhodnými jsou tanec, cyklistika, plavání a dostatek pohybu, i na čerstvém vzduchu, vám poskytnou dlouhé procházky.

 

 

Jak zatočit s přibývajícím tukem

Hormonální a fyziologické změny přináší zpomalování metabolismu, přibývání tuku a postupné degradování svalové hmoty. Právě ta je však velmi důležitá. Pokud se vám nelíbí, jak přibývají kilogramy na váze, určitě nezačněte s různými dietami. Ty by mohly způsobit právě hubnutí svalů.

 

Vyvážené stravování i v zralém věku 

Udržet si pěknou postavu a zároveň se cítit fit vám pomůže vyvážená strava. Začadit byste do ní měli dostatek bílkovin, tuků a sacharidů. Vyhnout byste se měli průmyslově zpracovaným potravinám, smaženým jídlům, vhodné je také doplňovat minerály a vitamíny pomocí výživových doplňků. Pokud sportujete, nezapomínejte na dostatečný příjem kolagenu, který potřebují vaše klouby. Důležitou složkou potravy je také čerstvé ovoce a zelenina.

 

Rostlinné a živočišné bílkoviny

Bílkoviny jsou stavebním kamenem buněk. Potřebné je přijímat je v živočišné i rostlinné formě. Bílým drůbežím masem, hovězím i rybami dodáte vašemu organismu navíc železo, kolagen a vitamíny B. Z rostlinných zdrojů bílkovin sáhněte po čočce, fazolích a sóji.

 

Zdravé tuky

Ve snaze zhubnout se často rozhodujeme redukovat příjem tuků. Ty jsou však pro správné fungování mnoha procesů v těle nezbytné. Bude vhodné vynechat nasycené živočišné a průmyslově zpracované tuky. Preferujte nenasycené rostlinné oleje, zdraví prospívá tuk z ryb. Kromě olejů vám doporučíme sáhnout po ořeších a semínkách, v kterých najdete bohatý zdroj minerálních látek.

 

Komplexní sacharidy

Sacharidy dodávají buňkám energii a podílejí se na regeneraci organismu, proto jsou důležitou složkou stravy. Přírodní zdroje sacharidů kromě toho obsahují mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny. Jejich zdrojem jsou například rýže, celozrnné výrobky a brambory.

Podobné články

18.01.2024

Během cvičení v klimatizovaném fitness centru, při cvičení venku v chladnějším počasí i při závěrečném strečinku je nutné myslet na ochranu svalů před nadměrným chladem. Proč a jak toho dosáhnout?

30.11.2023

S příchodem podzimu a klesajícími venkovními teplotami dostává náš organismus zabrat. Zima však může být pro budování imunity důležitým klíčovým prvkem. Ještě předtím, než s ním začnete, ujistěte se, že víte o otužování vše potřebné.

11.10.2023

Stylové pánské bundy, které znáte pod označením bomber, byly ve svých začátcích určené pro letecké piloty. V současnosti jsou mimořádně trendy kouskem oblíbeným v každém ročním období. Proč jsou bombery tak vyhledávané a jedna by neměla chybět v žádném pánském šatníku?

15.08.2023

Hledáte si nové kousky, které byste nosili na tréninky a neumíte se zorientovat v množství využívaných materiálů? Aby se vám lépe vybíralo, v následujících odstavcích jsme pro vás připravili přehled těch nejčastěji používaných textilií a jejich základních vlastností.

02.08.2023

Cvičení s sebou přináší řadu výhod, které mají pozitivní dopad na vaše zdraví. Ale zatímco srdce, mozek nebo cévy se fyzické aktivitě rády přizpůsobí, co se týče kloubů, ty jsou nucené pokaždé podstupovat zvýšenou zátěž. Jak jich ochráníte před tím, aby se nepřiměřeně opotřebovávaly?

01.08.2023

Všimli jste si někdy na návštěvě fitka, že někteří bodybuildeři používají při zdvihání činek pásy omotané kolem zápěstí? Jaká je jejich úloha a jak je správně používat vám povíme v následujících řádcích.

27.07.2023

Pocítili jste bolest při běhání nebo při sestupu z kopce? Pravděpodobně trpíte běžeckým kolenem. Bolest vystřelující v oblasti kolene není jen problémem u starších, ale čím dál více i u mladých, vitálních lidí. Proč vzniká a jak se dá léčit?

21.07.2023

Za to může můj metabolismus! Určitě jste už i vy slyšeli tuto stížnost, případně se na pomalý metabolismus zvyknete odvolávat sami. Ano, je sice přímo odpovědný za nechtěné ukládání tuků v těle, ale nenechejte se tím odradit – nakopnout ho k rychlejší práci není nemožné!

21.06.2023

Pitný režim se za poslední roky stal takřka módním trendem a se zaručenými doporučeními jako by se roztrhl pytel. O tom, že voda je pro naše tělo nevyhnutelná, není pochyb. Zakládají se však všechny rady na skutečnosti nebo jde v některých případech jenom o mýtus?

22.05.2023

Mnoho lidí upřednostňuje fyzické zdraví před tím psychickým. Jak může jedno ovlivňovat druhé vám prozradíme v následujících řádcích. Dozvíte se také, proč je pro celkové zdraví důležitý pravidelný pohyb.