Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Z čeho se vyrábí sportovní oblečení?

Z čeho se vyrábí sportovní oblečení?

Hledáte si nové kousky, které byste nosili na tréninky a neumíte se zorientovat v množství využívaných materiálů? Aby se vám lépe vybíralo, v následujících odstavcích jsme pro vás připravili přehled těch nejčastěji používaných textilií a jejich základních vlastností.

 

Proč je materiál tak důležitý?

Mnohým lidem záleží více na designu než na tom, z čeho je jimi vyhlídnutý kousek vyroben. Samozřejmě, že oblečení, v kterém cvičíte, by se vám mělo i líbit. Ale ještě důležitější je to, z čeho je vyrobené. Hlavně, jak si hledáte tričko nebo tepláky na cvičení.

Sportovní oblečení by v první řadě mělo být pohodlné a příjemné na dotyk. Stejně tak by vás nemělo omezovat v pohybu. Hryzavý, neprůdušný a pomalu schnoucí textil tréninky značně znepříjemní. Proto se při koupi nových kousků soustřeďte na materiál, z kterého se skládají. To vám mnoho napoví o jejich vlastnostech, které ovlivní to, jak rádi je budete nosit.

 

Bavlna

Snad nejznámější materiál, z kterého se vyrábí i sportovní oblečení, je bavlna. Zároveň je jedním z nejstarších – lidstvo ji zná a používá už od časů před naším letopočtem. Největší boom v textilním průmyslu však nastal během průmyslové revoluce v 18. století.

Bavlna je velmi pohodlná a příjemná na dotyk. V porovnání s jinými přírodními materiály je cenově dostupnější. Je poměrně odolná vůči slunečnímu záření a vydrží množství praní, dokonce i při vyšších teplotách. Vybrat si z ní můžete trička, tepláky, mikiny, kraťasy nebo tílka.

Nevýhodou bavlny může být ekologická náročnost jejího pěstování, během kterého se spotřebuje množství vody a pesticidů. Problémem je i sběr a čištění od slupek a semen. Ze 100 kg sesbírané bavlny se získá jen okolo 40 kg materiálu na další zpracování. Mezi silné stránky bavlny také rozhodně nepatří nepromokavost a odolnost vůči venkovním vlivům, proto se z ní nevyrábí například bundy.

 

Bavlna.jpg

  

Polyester

Polyester si svou cestu na trh s oblečením začal razit až v polovině 20. století. Jde v podstatě o typ plastu vyráběný jako kombinace uhlíku, vodíku, kyslíku a ropy. Tento levný materiál si velmi rychle získal velkou oblibu. Vyrobit se z něj dá takřka cokoliv. Vybrat si můžete funkční kousky, například tílka, trička nebo kraťasy. Stejně tak se z něj vyrábí oblíbené softshellové bundy. 

Sportovní oblečení z polyesteru se vyznačuje lehkostí, výborným odváděním potu od pokožky a odolností. Můžete ho bez obav prát v pračce a stále bude vypadat jako nové. Velkou předností polyesteru je jeho nekrčivost. Když ho hodíte do sportovní tašky, bude po příchodu do fitka vypadat jako vyžehlené.

Nevýhodou tohoto materiálu může být nižší průdušnost proti bavlně a vyšší hřejivost. Jelikož jde o umělé vlákno, působí jako přirozený izolant. Tento nedostatek však kompenzuje rychlé schnutí, v chladnějších dnech vás lépe zahřeje. Umělý materiál podporuje růst a množení bakterií, které způsobují zápach. Oblečení na cvičení z polyesteru je proto potřeba častěji prát.

 

Elastan/spandex

Elastan a spandex jsou dva rozdílné názvy pro tu stejnou látku. Jde o uměle vytvořená vlákna, která se na trh poprvé dostala v druhé polovině 20. století a jejich charakteristickou vlastností je pružnost. Jednotlivá vlákna jsou schopná natáhnout se do několikanásobné délky a potom se opětovně stáhnout zpět.

Na sportovní oblečení, které bylo vyrobené čistě z elastanu, narazíte jen těžko. Tento materiál se využívá spíše jako příměs a dodává jednotlivým kouskům pružnost. Trička, mikiny či legíny se tak lépe přizpůsobí postavě a poskytují větší pocit volnosti.

 

Nylon

Další umělou tkaninou, která se používá při výrobě sportovního oblečení, je nylon. Stejně jako polyester a elastan byl objeven v průběhu 20. století. Jeho vlastnosti ve velké míře závisí od způsobu zpracování, vyrábí se z něj jemné i hrubé tkaniny.

Předností nylonu je rozhodně rychlost jeho schnutí. O něco hůře je na tom odolnost vůči vyšším teplotám, na což je potřeba dát pozor hlavně při žehlení a sušení. Některé kousky dokonce není možné žehlit vůbec. Stejně špatně snáší přímé sluneční záření. I z těchto důvodů se často kombinuje s jinými materiály, které jeho negativní vlastnosti vyváží. Jako příměs ho můžete najít například v legínách.

Podobné články

01.02.2024

Média jsou plná tipů o tom, jak být plný energie, mít krásnou postavu a dobře vypadat. S přibývajícími roky však ubývá množství sil, na druhé straně přibývají tukové zásoby. Jak zůstat v co nejlepší kondici a zachovat si i štíhlou figuru?

18.01.2024

Během cvičení v klimatizovaném fitness centru, při cvičení venku v chladnějším počasí i při závěrečném strečinku je nutné myslet na ochranu svalů před nadměrným chladem. Proč a jak toho dosáhnout?

30.11.2023

S příchodem podzimu a klesajícími venkovními teplotami dostává náš organismus zabrat. Zima však může být pro budování imunity důležitým klíčovým prvkem. Ještě předtím, než s ním začnete, ujistěte se, že víte o otužování vše potřebné.

11.10.2023

Stylové pánské bundy, které znáte pod označením bomber, byly ve svých začátcích určené pro letecké piloty. V současnosti jsou mimořádně trendy kouskem oblíbeným v každém ročním období. Proč jsou bombery tak vyhledávané a jedna by neměla chybět v žádném pánském šatníku?

02.08.2023

Cvičení s sebou přináší řadu výhod, které mají pozitivní dopad na vaše zdraví. Ale zatímco srdce, mozek nebo cévy se fyzické aktivitě rády přizpůsobí, co se týče kloubů, ty jsou nucené pokaždé podstupovat zvýšenou zátěž. Jak jich ochráníte před tím, aby se nepřiměřeně opotřebovávaly?

01.08.2023

Všimli jste si někdy na návštěvě fitka, že někteří bodybuildeři používají při zdvihání činek pásy omotané kolem zápěstí? Jaká je jejich úloha a jak je správně používat vám povíme v následujících řádcích.

27.07.2023

Pocítili jste bolest při běhání nebo při sestupu z kopce? Pravděpodobně trpíte běžeckým kolenem. Bolest vystřelující v oblasti kolene není jen problémem u starších, ale čím dál více i u mladých, vitálních lidí. Proč vzniká a jak se dá léčit?

21.07.2023

Za to může můj metabolismus! Určitě jste už i vy slyšeli tuto stížnost, případně se na pomalý metabolismus zvyknete odvolávat sami. Ano, je sice přímo odpovědný za nechtěné ukládání tuků v těle, ale nenechejte se tím odradit – nakopnout ho k rychlejší práci není nemožné!

21.06.2023

Pitný režim se za poslední roky stal takřka módním trendem a se zaručenými doporučeními jako by se roztrhl pytel. O tom, že voda je pro naše tělo nevyhnutelná, není pochyb. Zakládají se však všechny rady na skutečnosti nebo jde v některých případech jenom o mýtus?

22.05.2023

Mnoho lidí upřednostňuje fyzické zdraví před tím psychickým. Jak může jedno ovlivňovat druhé vám prozradíme v následujících řádcích. Dozvíte se také, proč je pro celkové zdraví důležitý pravidelný pohyb.