Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Máte dostatok testosteronu?

Máte dostatok testosteronu?

Testosteron je hormon, který sehrává důležitou úlohu v mužském těle. Zodpovídá za jeho správný vývoj a drží dohled nad celou řadou jeho fyzických funkcí. Co se však stane, když z nějakého důvodu začne jeho hladina klesat a co s tím můžeme dělat?

Základní mužský hormon

Hormon testosteron patří do skupiny androgenních hormonů, což je souhrnné označení pro mužské pohlavní hormony. Tvoří se v nadledvinách a v semenících a ve výrazné míře ovlivňuje tvorbu spermií a celkové sexuální zdraví dospělého muže. Kromě toho přispívá k rozvoji charakteristických mužských rysů – od ochlupení, přes výraznější svalovou hmotu až po hrubnutí hlasu během dospívání. 

Když testosteron prudce klesne…

Úbytek testosteronu v mužském těle je přirozenou součástí stárnutí. Provází ho typické projevy, které se v určité míře objevují u každého muže ve vyšší věku. Výrazný pokles u mladších ročníků může ale způsobit nepříjemnosti, které je nutné řešit. 

Mezi nejčastější příznaky nedostatku testosteronu v mužském těle patří: 

  • snížená sexuální aktivita a poruchy erekce

  • úbytek svalové hmoty a přibírání na váze, 

  • problémy s tvorbou spermií, 

  • ztráta energie a síly

  • gynekomastie, tzn. zvětšené prsní žlázy,

  • osteoporóza.

Jak na správnou hladinu testosteronu

Dlouhodobé kolísání hladiny testosteronu je ideální konzultovat s odborníkem. Ten, pokud je to potřebné, nasadí i vhodnou medikamentózní léčbu. Existují také přirozené způsoby, kterými můžete správnou tvorbu testosteronu podpořit, případně ji zvýšit

 

  1. Pravidelná pohybová aktivita

Nízká hladina testosteronu obvykle více trápí muže s nadváhou, kteří preferují sedavý způsob života. Na její zvýšení jsou nejvhodnější výbušné typy cvičení, jako jsou silové nebo intervalové tréninky. Soustřeďte se na budování svalstva. Mezi růstem svalové hmoty a růstem testosteronu je totiž přímá úměra.

  1. Zdravá a vyvážená strava 

Pokuste se zapomenout na krátkodobé zázračné diety. Když mluvíme o zdravém stravování, máme na mysli jídlo, jako součást zdravého životního stylu. Ve vašem jídelníčku by měly najít své zastoupení všechny živiny, a to ve vyváženém množství. Na přímou podporu zvýšení testosteronu mají příznivý účinek bílkoviny a zdravé tuky. Z vitamínů a minerálů jsou to především hořčík, zinek a vitamíny ze skupin A, B a C.

  1. Sbohem prohřeškům 

Chcete dosáhnout optimálního množství testosteronu? Zapomeňte na alkohol a kouření. Alkohol má prokazatelně negativní dopady na tzv. Leydigovy buňky, které mají přímý dosah na tvorbu testosteronu v mužských semenících. Některé druhy alkoholu, především pivo, zase ve vašem těle zvyšují tzv. ženský hormon – estrogen. Pro androgenní buňky je jeho zvýšené množství kontraproduktivní.

  1. Čas na relax 

O tom, že stres ve výrazné míře přispívá k mnoha civilizačním onemocněním, asi nemusíme velmi debatovat. Svou stopu zanechává i na hormonální hladině, včetně testosteronu. Zaměřte se proto na pravidelný relax a zdravý spánkový režim, který je pro vyváženou hormonální rovnováhu velmi důležitý

  1. Výživové doplňky

Speciální výživové doplňky dokáží nejen zvýšit hladinu testosteronu, ale nesou s sebou mnohá další pozitiva. Víc energie, podpora růstu svalové hmoty a její rychlejší regenerace, zvýšení libida a tvorba zdravých spermií. Zaměřte se především na kyselinu D-asparagovou (DAA), vitamín B3 a B6, zinek a hořčík. Mezi přirozenými doplňky je to tribulus terrestris (kotvičník zemní), který patří mezi nejúčinnější prostředky ke zvýšení testosteronu.

 

 

Podobné články

21.02.2024

Trh s proteiny nabízí bohatý výběr, z kterého si může vybrat každý sportovec. Jak však poznat, jestli je protein opravdu kvalitní?

09.01.2024

Mezi aminokyseliny, které si lidský organismus dokáže vytvořit, ale ne v dostatečném množství, patří i L-arginin. Tato látka je důležitá pro lepší prokrvení svalstva, má však i jiné příznivé účinky. Jaké? To vám prozradíme v následujícím článku.

21.12.2023

Pokud to s cvičením myslíte vážně, pozor si musíte dát i na příjem dostatečného množství potřebných živin, jako jsou například proteiny nebo vitamíny. Bez toho vysněných výsledků nikdy nedosáhnete. Jaké základní doplňky výživy jsou vhodné na doplnění vaší stravy?

24.11.2023

Jak rychle a účinně zhubnout a zbavit se nadbytečných tuků? To je otázka, kterou si klade mnoho lidí. Bohužel, jedna univerzální odpověď neexistuje. Za úspěšným hubnutím stojí více faktorů, mezi kterými mají své významné místo spalovače tuků. Co dělat, abyste měli vyšší šanci dosáhnout vytoužené postavy?

20.09.2023

Podzimní dny podrobují zkoušce naši vytrvalost a energii. Proti únavě někdy stačí zapojit více fyzické aktivity nebo naopak dopřát si dostatek relaxu. Občas však ani masáže, ani jogging nepřinesou výsledky. V takovém případě vašemu tělu, pravděpodobně, chybí důležité vitamíny. Chcete vědět, které konkrétně? Čtěte dále.

20.07.2023

Věnujete se aktivně cvičení a nevíte, jaké si vybrat výživové doplňky? Poradíme vám v jejich krátkém přehledu. Nezapomněli jsme ani na speciální potřeby mužského a ženského organismu.

26.06.2023

Vitamín B12 se podílí na mnohých procesech v lidském organismu. Na co všechno ho potřebujeme a jaký vliv má na vaši postavu, vám prozradíme v následujícím článku.

07.06.2023

Ginkgo biloba pochází ze stejnojmenného stromu rodu jinanovitých. Je často vysazován v parcích a zahradách jako okrasný strom, extrakt ze semen a listů má také bohaté účinky na lidský organismus, především na jeho oběhový a dýchací systém a mozek.

15.03.2022

Proteiny jsou spojovány zejména s nabíráním svalové hmoty, ale kromě sportovců jsou důležité i pro nesportující lidi. Bílkoviny by měly být součástí pestré stravy, neboť jejich funkce v každém lidském organismu je velmi důležitá.

03.01.2022

V našem těle se vytváří působením UV záření a můžeme si jej doplnit i ve stravě. Jen zdravá výživa jej však v dostatečném množství nedoplní.