Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Děláte dřepy správně?

Děláte dřepy správně?

Dřepy známe všichni již od základního školy. Při tělesné výchově se jim jen málokdo vyhnul. Málokdo si však vzpomene na instrukce učitele tělocviku. Často je to tím, že se žákům žádných instrukcí nedostane. Dřepy sice vypadají na první pohled jako jednoduchý a banální cvik, ovšem jeho nesprávné provádění může mít negativní dopad na stavbu těla či zdraví.

Při správném provedení je dřep konečným cvičením k posílení síly a pohyblivosti nohou. Napříč všemi variacemi dřepu jsou primárními zapojenými svaly čtyřhlavý sval stehenní, glutei maximi a velké kyčelní adduktory na vnitřním stehně. Zatímco to jsou hlavní hybatelé, ostatní svalové skupiny působí jako stabilizátory, jako jsou lýtka, hamstringy, vzpřimovače (záda), střed a šikmé svaly, v závislosti na typu dřepu a na tom, jak nesete váhu.

 

Leg Day

 

Jak udělat perfektní dřep?

Postavte se vzpřímeně, s chodidly na šířku ramen nebo mírně širšími a prsty směřujte dopředu nebo mírně šikmo ven. Širší postoj se šikmými chodidly by mohl fungovat lépe, pokud máte špatnou pohyblivost kotníků. Zde je důležité cítit se stabilně a pohodlně. Postavte se prsty na linii a zajistěte, aby jedna noha nebyla před druhou. Udržujte boky v rovině.

Držte hrudník a hlavu vysoko. Dívejte se přímo dopředu, ne nahoru nebo dolů, abyste udrželi krk v neutrální poloze. Zatáhněte za ramena dozadu a dolů a zapojte základní svaly. Po celou dobu pohybu udržujte páteř v neutrální poloze, aniž byste se předkláněli nebo zaoblovali záda (i když je v pořádku udržovat přirozenou křivku v dolní části zad).

Přesuňte váhu na paty. Měli byste být schopni kroutit prsty na nohou. Pokrčte kolena stejnou rychlostí, abyste klesli do dřepu. Během pohybu držte boky ve svislé poloze, trup vzpřímený a páteř neutrální. Zapojte hýždě a zatlačte do pat, abyste se postavili.

Když klesnete do dřepu, kolena by měla sledovat vaše prsty u nohou a nikdy by se neměla zhroutit dovnitř. Pokud nemůžete udržet kontrolu nad kolenem, zpevněte nejprve své glutei medii (kyčelní abduktory). Nos, kolena a prsty na nohou držte svisle, jako byste před sebou měli neviditelnou zeď.

Hloubka dřepu je dosažena flexí kyčle a dorsiflexí kotníku, nikoli zaoblením páteře. S dobrou formou budete moci jít tak daleko, jak vám to mobilita dovolí. I když někteří lidé mohou „dřepnout“ na zadek až k patám v plném dřepu, tento pohyb není obvykle nutný.

Pokud se pokusíte jít příliš nízko, pravděpodobně se vám nezdravě zaoblí záda a narušíte bederní stabilitu. Hluboké dřepy, dokonce i s vynikající formou, mohou také zatěžovat kyčelní klouby a vést k bolestem kyčle.

Při cvičení budete postupně zlepšovat formu, povědomí a rozsah pohybu a nakonec zvýšíte svůj sportovní potenciál.

Podobné články

07.05.2024

Zvýší kondici a pomůže i spálit tuk – vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT) nastartuje váš metabolismus už za 30 minut. Spalování tuku přitom pokračuje i po tréninku a je vhodný pro muže i ženy. Co tento typ tréninku zahrnuje a jaké výhody vám přinese?

09.04.2024

Pěkně tvarované a vypracované nohy můžete získat i vy. Stačí, abyste do svého tréninku zařadili několik cviků, které pomáhají odbourávat tuk právě z těchto partií.

06.03.2024

Vhodný trénink v kombinaci se stravou vám pomůže získat štíhlejší postavu, nabrat svaly a zlepšit si kondici. Ať právě v posilovně začínáte nebo se už cvičení věnujete déle, bude pro vás důležitý i tréninkový plán. Jak ho sestavit, vám prozradíme v následujících řádcích.

19.02.2024

Uspěchané dny plné pracovních a rodinných povinností často nenechávají dost prostoru pro pravidelný trénink. Najít si během dne hodinku na cvičení může být proto velmi těžké. Pomůže vám, pokud si ho naplánujete na ráno. A ranní trénink má ještě více výhod.

24.01.2024

Posilování spodní části těla vám pomůžou zefektivnit kotníkové adaptéry. V čem spočívá jejich přínos a jak je správně používat?

08.11.2023

Pokud chcete dosáhnout formování těla a růst svalové hmoty, není důležité jen to, kolik věnujete svým tréninkům a nakolik jsou intenzivní. Neméně potřebná je regenerace svalů.

19.10.2023

Švihadlo si určitě pamatujete ze svých dětských let, když jste přes něj skákali spolu s kamarády na školním dvoře. Skákání přes švihadlo však není jen dětskou zábavou. Využívají ho i profesionální sportovci na posílení celého těla, zlepšování koordinace a stability. S jeho pomocí si můžete i vy dopřát intenzivní trénink, při kterém spálíte množství kalorií.

05.10.2023

Zahřátí svalstva spojené se strečinkem celého těla by mělo být součástí každého vašeho tréninku. Proč to tak je, jaké jsou jeho výhody a jak na to? Rádi vám tyto otázky zodpovíme v našem článku.

14.09.2023

Slyšeli jste už o posilovací gumě? Tato skvělá tréninková pomůcka stejně potrápí nováčka jako fitness borce. Je cenově dostupná a zpestří i běžné cvičení. Jak se posilovací guma používá, vám objasníme v následujících článku.

07.09.2023

Trápí vás ztuhnutá krční páteř? Důvod bolesti může být různý, od nesprávného držení těla až po zdravotní problémy. Ať už je příčina jakákoliv, existuje několik jednoduchých cviků, které vám pomůžou uvolnit ztuhnuté svalstvo krku a uleví vám.