Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Cviky s posilovací gumou na celé tělo

Cviky s posilovací gumou na celé tělo

Slyšeli jste už o posilovací gumě? Tato skvělá tréninková pomůcka stejně potrápí nováčka jako fitness borce. Je cenově dostupná a zpestří i běžné cvičení. Jak se posilovací guma používá, vám objasníme v následujících článku.

 

Co vlastně posilovací gumy jsou?

Posilovací gumy se používají na zpestření a ztížení silových tréninků a tréninků s vlastní vahou. S velkou oblibou je používají začátečníci i pokročilí na posilování různých svalových partií. Zatímco se běžné cviky zaměřují na větší svalové skupiny, posilovací gumy potrápí i menší statické svaly.

Tato levná pomůcka na cvičení potrápí vaše svaly i při úplně běžných cvicích. Je dostupná v různých velikostech a odporech, je skladná a na cvičení s ní nebudete potřebovat žádné další vybavení. Posilovací gumy se dají jednoduše hodit do tašky, i když se chystáte na dovolenou, kde si chcete dopřát lehký a účinný trénink.

 

5 cviků na celé tělo

Posilovací guma vám umožní vykonávat množství cviků, zaměřených na různé partie těla. V následujících odstavcích vám zmíníme pět z nich, které se určitě vyplatí do vašeho tréninku zařadit.

Před cvičením se nezapomeňte důkladně rozehřát. Cviky vykonávejte kontrolovaně a v plném rozsahu pohybu, abyste předešli zraněním a zabezpečili jejich účinnost. Po tréninku nevynechejte závěrečný strečink a ochlazování.

 

Mušle – posílení svalů na zadku

Posilovací gumu umístěte nad kolena. Lehněte si na bok a hlavu si podepřete spodní pokrčenou rukou. Druhou položte na podložku dlaní směrem dolů. Nohy pokrčte přibližně do 90° úhlu, kotníky se mají během celého cvičení dotýkat. Následně spolu s výdechem a zapojením svalů na zadku roznožte, tedy zvedněte horní nohu. V krajní poloze setrvejte jednu až dvě sekundy a spolu s nádechem se vraťte do původní polohy. Celý cvik zopakujte několikrát na každou stranu.

 

 

Kroky do strany – skvělý cvik na nohy

Při tomto cviku umístěte posilovací gumu těsně nad kotníky. Postavte se a dejte si ruce v bok. Snažte se nepředklánět a zachovat přirozené zakřivení zad. Nohy mírně pokrčte a rozkročte je na šířku ramen. Následně udělejte krok pravou nohou do pravé strany. Břicho mějte zpevněné. Přiložte levou nohu a hned na to udělejte krok doleva. Nakonec přiložte pravou nohu. Celý cvik opakujte několikrát za sebou. Obměnou může být udělat nejdříve několik kroků na jednu a potom na druhou stranu.

Mezi nejčastější chyby při tomto cviku patří prohýbání se v zádech, hlavně v oblasti beder. Nežádoucí je také přílišné předklánění a vytáčení kolen dovnitř.

 

Cyklistické zkracovačky – posílení břicha

Výchozí poloha tohoto cviku je sed na zemi s mírně pokrčenými nohami a posilovací gumou, umístěnou na středu chodidel. Tělo ohněte směrem dozadu přibližně do 45° úhlu a konci prstů na rukou se dotkněte hlavy za ušima. Paty odlepte od země. Potom se za pomoci břišního svalstva ohněte v bocích tak, abyste se levým loktem dotkli pravého kolene. Pravou nohu přitom pokrčte a přitáhněte k sobě, zatímco levou nohu natáhněte. Následně se pravým loktem dotkněte levého kolene, zatímco natáhnete pravou nohu. Cvik několikrát zopakujte.

  

Výpady – zpevnění dolní části těla

Výpady jsou klasickým cvikem na zpevnění spodní poloviny těla a posilovací guma tento cvik ještě zintenzivní. Na začátku umístěte posilovací gumu mírně nad kolena a postavte se do podřepu. Následně udělejte pravou nohou výpad vpřed tak, aby se levé koleno takřka dotklo podlahy. V krajní pozici by mělo být pravé stehno rovnoběžné s podlahou. Potom se kontrolovaně vraťte do počáteční polohy. Cvik zopakujte několikrát na jednu, a potom na druhou stranu.

 

 

Bicepsové zdvihy

Toto cvičení je zaměřené hlavně na posílení bicepsu, přičemž na začátek doporučujeme gumu s větším obvodem a menším odporem.

Klekněte si, pravou nohu přednožte a pokrčte ji do 90° úhlu. Posilovací gumu umístěte na jednom konci pod chodidlo a druhý chyťte do pravé ruky. Loktem se opřete o pravé stehno. Záda neprohýbejte, hlavu držte přirozeně a ramena tahejte dolů a dozadu. Následně spolu s výdechem zvedněte pravou ruku směrem k pravému ramenu. Potom spolu s výdechem spusťte ruku zpět. Cvik víckrát zopakujte a následně vyměňte ruce.

Při tomto cviku si dejte pozor prohýbání se v zádech – snažte se je držet rovné v přirozené poloze. Pohyb rukou vykonávejte co nejvíce kontrolovaně a v plném rozsahu.

Podobné články

09.04.2024

Pěkně tvarované a vypracované nohy můžete získat i vy. Stačí, abyste do svého tréninku zařadili několik cviků, které pomáhají odbourávat tuk právě z těchto partií.

06.03.2024

Vhodný trénink v kombinaci se stravou vám pomůže získat štíhlejší postavu, nabrat svaly a zlepšit si kondici. Ať právě v posilovně začínáte nebo se už cvičení věnujete déle, bude pro vás důležitý i tréninkový plán. Jak ho sestavit, vám prozradíme v následujících řádcích.

19.02.2024

Uspěchané dny plné pracovních a rodinných povinností často nenechávají dost prostoru pro pravidelný trénink. Najít si během dne hodinku na cvičení může být proto velmi těžké. Pomůže vám, pokud si ho naplánujete na ráno. A ranní trénink má ještě více výhod.

24.01.2024

Posilování spodní části těla vám pomůžou zefektivnit kotníkové adaptéry. V čem spočívá jejich přínos a jak je správně používat?

08.11.2023

Pokud chcete dosáhnout formování těla a růst svalové hmoty, není důležité jen to, kolik věnujete svým tréninkům a nakolik jsou intenzivní. Neméně potřebná je regenerace svalů.

19.10.2023

Švihadlo si určitě pamatujete ze svých dětských let, když jste přes něj skákali spolu s kamarády na školním dvoře. Skákání přes švihadlo však není jen dětskou zábavou. Využívají ho i profesionální sportovci na posílení celého těla, zlepšování koordinace a stability. S jeho pomocí si můžete i vy dopřát intenzivní trénink, při kterém spálíte množství kalorií.

05.10.2023

Zahřátí svalstva spojené se strečinkem celého těla by mělo být součástí každého vašeho tréninku. Proč to tak je, jaké jsou jeho výhody a jak na to? Rádi vám tyto otázky zodpovíme v našem článku.

07.09.2023

Trápí vás ztuhnutá krční páteř? Důvod bolesti může být různý, od nesprávného držení těla až po zdravotní problémy. Ať už je příčina jakákoliv, existuje několik jednoduchých cviků, které vám pomůžou uvolnit ztuhnuté svalstvo krku a uleví vám.

24.08.2023

Radost z pohybu si může užít každý. Důležitá je jen vaše vůle a dodržování několika základních doporučení. Jak začít s běháním vám poradíme v následujících řádcích.

23.08.2023

Leží vám ve sklepě nevyužité kolo a přemýšlíte co s ním? Nebo si hledáte sport, který by vám zabezpečil dostatek pohybu? Ať už je to jakkoliv, začít s cyklistikou je v každém případě dobrou volbou. Přináší s sebou více benefitů pro vaše zdraví, peněženku i planetu.