Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Sportem namáhané klouby? Ulevte jim správnou bandáží

Sportem namáhané klouby? Ulevte jim správnou bandáží

To, že přiměřený pohyb je pro náš organismus prospěšný, je nezpochybnitelný fakt. Existují ale určité partie těla, kterým se zvýšená fyzická námaha nemusí moc líbit. Řeč je o kloubech a šlachách. Bandáže jsou skvělou první pomocí v případě jejich přetížení, ale pomohou i v rámci prevence a ochrany. 

 

Když pohybová soustava protestuje 

Klouby jsou důležitou součástí naší pohybové soustavy. Spojují pevné kosti v těle a umožňují nám hladké pohyby do různých směrů. Denně na ně připadá množství různých úkonů – při sportu je jejich výkon završen dodatečnou zátěží během tréninků. Pohyb jako takový je sice pro správné fungování kloubů důležitý, nicméně některé činnosti jim mohou z dlouhodobého hlediska způsobovat různé problémy. V takových případech přicházejí na řadu bandáže. Pokud jste je dosud nepoužívali, možná je nejvyšší čas seznámit se. 

 

Pro koho je bandáž určena?

Bandáže nemusí nečinně ležet na dně tašky až do momentu, kdy se o slovo ohlásí bolest. Trpíte-li vrozenými predispozicemi na kloubní onemocnění nebo nadváhou, kromě vhodných cviků a sportů se hned od začátku vyzbrojte i bandážemi. Ty zpevní kloubní oblast a eliminují tak riziko případného úrazu.

Ani ti, kteří se pyšní dokonalou kondicí, nejsou neohroženi. Nepřiměřená zátěž vznikající například při posilování, ale i jakýkoli pohyb při kterém dochází k prudkým dopadům a otřesům, může s klouby a šlachami nehezky zatočit. Ozve-li se bolest nebo pnutí, je nezbytné sáhnout právě po bandáži. 

 

Na jakém principu funguje bandáž? 

Bandáž je pevná elastická tkanina, která danou kloubní oblast bezpečně zafixuje. Citlivým místům tak poskytne větší stabilitu a ty se stanou méně náchylnými k případným zraněním. Kloub, ve kterém již došlo k poškození si zvykne i při běžných pohybech bolestivě ozývat. Bandáž tyto choulostivé části zpevní a nepříjemné pocity se stávají snesitelnějšími. Díky pevnému tlaku, který bandáž vyvíjí, se eliminuje také množství nahromaděných tekutin ve tkáni, čímž se nejen snižuje bolest, ale výrazně se zkracuje i doba rekonvalescence.

 

Vybíráme správnou velikost

Při výběru vhodné bandáže se v první řadě zaměřte na správnou velikost. Pokud bude bandáž příliš volná, neposkytne vám potřebné zpevnění, a tedy ani očekávaný efekt. Naopak příliš malá bandáž danou část těla může v lepším případě omezit v pohybu. V horším vést až k odkrvení, kterým svému tělu rozhodně nepomůžete. Bandáž by měla po natažení zůstat pevně na svém místě. Mějte na paměti, že správně zvolená velikost v žádném případě nebude způsobovat nepohodlí a bolestivé pocity.   

 

Jak se vyznat v jednotlivých druzích bandáží

Na každou část těla se používá specifický druh bandáže. Nejčastěji narazíte na bandáže určené na lokty, zápěstí, dále na kolena a kotníky. Vybrat si můžete také z více typů v rámci upínání na tělo. Použít můžete také běžné elastické obvazy, které obmotáte kolem končetiny. U sportovců se velké oblibě těší bandáže, které se po nasazení připevní suchým zipem. Tento typ je mnohem jednodušší k používání. Nabízí rychlé nasazení, snadno si jej kdykoli během cvičení přesně přizpůsobíte na požadovanou pevnost upnutí.

Podobné články

07.05.2024

Zvýší kondici a pomůže i spálit tuk – vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT) nastartuje váš metabolismus už za 30 minut. Spalování tuku přitom pokračuje i po tréninku a je vhodný pro muže i ženy. Co tento typ tréninku zahrnuje a jaké výhody vám přinese?

09.04.2024

Pěkně tvarované a vypracované nohy můžete získat i vy. Stačí, abyste do svého tréninku zařadili několik cviků, které pomáhají odbourávat tuk právě z těchto partií.

06.03.2024

Vhodný trénink v kombinaci se stravou vám pomůže získat štíhlejší postavu, nabrat svaly a zlepšit si kondici. Ať právě v posilovně začínáte nebo se už cvičení věnujete déle, bude pro vás důležitý i tréninkový plán. Jak ho sestavit, vám prozradíme v následujících řádcích.

19.02.2024

Uspěchané dny plné pracovních a rodinných povinností často nenechávají dost prostoru pro pravidelný trénink. Najít si během dne hodinku na cvičení může být proto velmi těžké. Pomůže vám, pokud si ho naplánujete na ráno. A ranní trénink má ještě více výhod.

24.01.2024

Posilování spodní části těla vám pomůžou zefektivnit kotníkové adaptéry. V čem spočívá jejich přínos a jak je správně používat?

08.11.2023

Pokud chcete dosáhnout formování těla a růst svalové hmoty, není důležité jen to, kolik věnujete svým tréninkům a nakolik jsou intenzivní. Neméně potřebná je regenerace svalů.

19.10.2023

Švihadlo si určitě pamatujete ze svých dětských let, když jste přes něj skákali spolu s kamarády na školním dvoře. Skákání přes švihadlo však není jen dětskou zábavou. Využívají ho i profesionální sportovci na posílení celého těla, zlepšování koordinace a stability. S jeho pomocí si můžete i vy dopřát intenzivní trénink, při kterém spálíte množství kalorií.

05.10.2023

Zahřátí svalstva spojené se strečinkem celého těla by mělo být součástí každého vašeho tréninku. Proč to tak je, jaké jsou jeho výhody a jak na to? Rádi vám tyto otázky zodpovíme v našem článku.

14.09.2023

Slyšeli jste už o posilovací gumě? Tato skvělá tréninková pomůcka stejně potrápí nováčka jako fitness borce. Je cenově dostupná a zpestří i běžné cvičení. Jak se posilovací guma používá, vám objasníme v následujících článku.

07.09.2023

Trápí vás ztuhnutá krční páteř? Důvod bolesti může být různý, od nesprávného držení těla až po zdravotní problémy. Ať už je příčina jakákoliv, existuje několik jednoduchých cviků, které vám pomůžou uvolnit ztuhnuté svalstvo krku a uleví vám.