Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Vyzkoušeli jste už silový trénink?

Vyzkoušeli jste už silový trénink?

Silový trénink je něco, na co ráda zapomíná i ta část populace, které pravidelná sportovní aktivita není cizí. Právě tento typ tréninku je přitom nenahraditelný nejen při růstu svalové hmoty, ale i při předcházení různým zdravotním problémům.

 

Tajemství silového tréninku

Jak už název napovídá, silový trénink je zaměřený na budování síly. Na rozdíl od typických „objemovek“ se nesoustřeďuje výlučně na nabírání svalů. Cílem silového tréninku je posilování těla jako takového, to znamená jeho zpevnění a maximalizace síly a výdrže. Tento trénink se zaměřuje na celé tělo. Jeho pozitivní dopady neobchází ani zdraví zad či kostí a prospívá také produktivnějšímu fungování metabolismu.

  

Jak na silový trénink? 

Je důležité uvědomit si, že při silovém tréninku dochází k tzv. anaerobní činnosti. Při tomto typu fyzické zátěže dochází k výraznému spalování cukrů a zvyšování výbušnosti a síly. Nevyhnutelnou součástí anaerobního cvičení je však také rychlý úbytek kyslíku. Proto je velmi důležité zvolit si správnou intenzitu a nevynechávat přestávky, během kterých tělo tento kyslíkový dluh nabere zpět.

V principu jde o jednoduchý vzorec: silový trénink = krátká doba x vysoký výkon. 

Pracuje se s cca 8 cvičebními sériemi, mezi kterými je důležité dodržovat 2 - 3minutové přestávky. Jedna taková série se obvykle skládá z 5 rozdílných cviků. Jejich počet se, samozřejmě, liší podle toho, zda jste začátečníkem (ideálně 3 druhy cviků) nebo pokročilým cvičícím.

K nejčastěji využívaným cvikům silového tréninku patří dřepy, bench press a mrtvý tah. 

 

 

Jaká pozitiva má silový trénink pro vaše tělo

1. Formování postavy

Zatímco aerobní cvičení se soustředí především na redukci tuku, ty anaerobní při správném provedení výrazně dopomohou k vytvarování postavy. Růst svalové hmoty je jedním z hlavních „vedlejších účinků“ silového tréninku. Vhodný je i pro ženy, které chtějí postavu zpevnit a zároveň se vyhnout kulturisticky působícím svalům – těch se při takovémto tréninku obávat vůbec nemusíte. 

2. Zvýšení síly 

Pravidelným a intenzivním svalovým tréninkem si postupně vybudujete sílu, a to ve všech částech vašeho těla. Vaše ruce budou schopné unést těžší náklad, nohy ustojí i několikadenní pochod, výrazně se zlepší držení těla a celková koordinace pohybu.

3. Kvalitnější kosti a silné srdce

Přísun síly a vitality nepocítí jen vaše svalstvo. Silový trénink má blahodárné účinky na kondici vašich kostí – při pravidelném silovém cvičení dochází k nárůstu jejich hustoty, díky čemuž se výrazně eliminuje riziko osteoporózy či artritidy. Silový trénink pozitivně působí i na kardiovaskulární systém a lepší psychickou odolnost. 

 

Sportovní výživa při silovém tréninku

Správně zvolená strava, doplněná o potřebné vitamínové suplementy, ve výrazné míře podpoří vaše tělo při zdolávání výzev, které na vás při silovém tréninku čekají. Základem jsou bílkoviny. Ty jsou pro růst svalové hmoty nevyhnutelným prvkem a získat je můžete jak z přirozené stravy, tak i z výživových doplňků. Velkým pomocníkem vám budou proteinové nápoje, které jsou vhodné bezprostředně po tréninku. Dbejte i na dostatečný přísun sacharidů, které si lehce doplníte ve formě jakéhokoliv sušeného ovoce.

I při sportovní výživě, ať už je jakkoliv kvalitní, platí – všeho s mírou. Týká se to především bílkovin, jejichž nadměrná konzumace představuje velkou zátěž pro ledviny a trávicí systém. Při určování denní dávky výživových doplňků berte v úvahu vaši hmotnost a svou roli sehrává také pohlaví a věk. Pro dospělého muže to znamená maximálně 2 g bílkovin na 1 kg váhy. U žen a začínajících sportovců se toto množství ještě snižuje, a to na cca 1,6 g na 1 kg váhy.

  

Podobné články

07.05.2024

Zvýší kondici a pomůže i spálit tuk – vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT) nastartuje váš metabolismus už za 30 minut. Spalování tuku přitom pokračuje i po tréninku a je vhodný pro muže i ženy. Co tento typ tréninku zahrnuje a jaké výhody vám přinese?

09.04.2024

Pěkně tvarované a vypracované nohy můžete získat i vy. Stačí, abyste do svého tréninku zařadili několik cviků, které pomáhají odbourávat tuk právě z těchto partií.

06.03.2024

Vhodný trénink v kombinaci se stravou vám pomůže získat štíhlejší postavu, nabrat svaly a zlepšit si kondici. Ať právě v posilovně začínáte nebo se už cvičení věnujete déle, bude pro vás důležitý i tréninkový plán. Jak ho sestavit, vám prozradíme v následujících řádcích.

19.02.2024

Uspěchané dny plné pracovních a rodinných povinností často nenechávají dost prostoru pro pravidelný trénink. Najít si během dne hodinku na cvičení může být proto velmi těžké. Pomůže vám, pokud si ho naplánujete na ráno. A ranní trénink má ještě více výhod.

24.01.2024

Posilování spodní části těla vám pomůžou zefektivnit kotníkové adaptéry. V čem spočívá jejich přínos a jak je správně používat?

08.11.2023

Pokud chcete dosáhnout formování těla a růst svalové hmoty, není důležité jen to, kolik věnujete svým tréninkům a nakolik jsou intenzivní. Neméně potřebná je regenerace svalů.

19.10.2023

Švihadlo si určitě pamatujete ze svých dětských let, když jste přes něj skákali spolu s kamarády na školním dvoře. Skákání přes švihadlo však není jen dětskou zábavou. Využívají ho i profesionální sportovci na posílení celého těla, zlepšování koordinace a stability. S jeho pomocí si můžete i vy dopřát intenzivní trénink, při kterém spálíte množství kalorií.

05.10.2023

Zahřátí svalstva spojené se strečinkem celého těla by mělo být součástí každého vašeho tréninku. Proč to tak je, jaké jsou jeho výhody a jak na to? Rádi vám tyto otázky zodpovíme v našem článku.

14.09.2023

Slyšeli jste už o posilovací gumě? Tato skvělá tréninková pomůcka stejně potrápí nováčka jako fitness borce. Je cenově dostupná a zpestří i běžné cvičení. Jak se posilovací guma používá, vám objasníme v následujících článku.

07.09.2023

Trápí vás ztuhnutá krční páteř? Důvod bolesti může být různý, od nesprávného držení těla až po zdravotní problémy. Ať už je příčina jakákoliv, existuje několik jednoduchých cviků, které vám pomůžou uvolnit ztuhnuté svalstvo krku a uleví vám.