Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Jak správně dělat dřepy

Jak správně dělat dřepy

Dřepy patří k cvikům, které jsme jako malé děti dělali už ve školce a později na hodinách tělesné výchovy. Pokud z nich však chcete vytěžit maximum, měli byste je dělat správně. Jak na to, a proč jsou dřepy přínosem pro každého, kdo to s cvičením myslí vážně?

Proč dřepy?

Dřepy pomáhají vícero svalovým partiím a pomůžou vám vytvarovat pěkné křivky. Přispívají také ke zlepšení celkové kondice a pomůžou vám spálit větší množství tuku. Pomocí dřepů získáte více síly, zvýšíte svou zdatnost a vytrvalost. Posílí také vaše klouby a kosti a zlepší flexibilitu.

Správná technika je základem úspěchu

Pokud chcete z dřepů získat maximum, před jejich zařazením do vašeho tréninkového plánu byste si měli osvojit správnou techniku. Díky tomu budou pro vás opravdovým přínosem. Nesprávné cvičení může, naopak, vést k zbytečným zraněním. Po osvojení techniky budete mít možnost vyzkoušet vícero variací dřepů.

Nejčastější chyby

Při provádění dřepů se mnozí dopouštějí různých chyb, kterých byste se měli vyvarovat. Nejčastější chybou je zdvihání pat, které by se měly dotýkat země. Častými nedostatky jsou nekoordinované dýchání, předklánění se a malá vzdálenost chodidel.

Technika dřepování

Jak správně dřepovat? Před tím, než se pustíte do cvičení, dopřejte si rozcvičku, kterou své svaly připravíte na pohyb. Potom se soustřeďte na následující:

- Postavte se tak, aby se vaše chodidla nacházela na zemi v šířce ramen.
- Paty by měly být na podložce. Neměly by se zdvihat ani v průběhu dřepu. Jak se vám budou během cvičení zdvihat, dopřejte svým lýtkovým svalům strečink, aby se uvolnily.
- Podsaďte pánev, čímž předejdete prohnutí v křížové oblasti. Během dřepu směřujte pánev dolů a dozadu.
- V průběhu dřepu mají být stehna v nižší než vodorovné poloze.
- Kolena by neměla být před špičkami, abyste nepřetěžovali šlachy a kolenní klouby.
- Záda držte narovnaná, neohýbejte se a zapojujte také břišní svalstvo.
- Při dřepu byste se měli dostat maximálně na úroveň kolen.

Stejně důležité je také dýchání. Nadechněte se během poklesu, ve spodní pozici dech zadržte a vydechněte až ve stoji.

 

B58A2839.jpg

 

Dřepy s výskokem a s činkou

Dřepy můžete cvičit v různých variacích. Dělejte to však až po osvojení si správné techniky. Nejčastěji využívanými jsou dřepy s výskokem a s činkou.

Dřepy s výskokem

Dřep s výskokem začněte se špičkami mírně vytočenými od sebe. Při poklesu byste měli dosáhnout pozice, při které se budou boky nacházet pod úrovní kolen. Ruce pokrčte, při výskoku je upažte.

Dřepy s činkou

Dřepy s činkou vám pomůžou vybudovat sílu celého těla, přispívají také k lepší koordinaci. Základní postoj je s chodidly v šířce ramen a mírně vytočenými špičkami. Činku držte nadhmatem nad hlavou, ruce by měli být roztáhnuté. Nadechněte se a pomalu klesejte do dřepu. Činku stále držte kolmo k zemi nad hlavou. Potom se vraťte do výchozí polohy.

Podobné články

07.05.2024

Zvýší kondici a pomůže i spálit tuk – vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT) nastartuje váš metabolismus už za 30 minut. Spalování tuku přitom pokračuje i po tréninku a je vhodný pro muže i ženy. Co tento typ tréninku zahrnuje a jaké výhody vám přinese?

09.04.2024

Pěkně tvarované a vypracované nohy můžete získat i vy. Stačí, abyste do svého tréninku zařadili několik cviků, které pomáhají odbourávat tuk právě z těchto partií.

06.03.2024

Vhodný trénink v kombinaci se stravou vám pomůže získat štíhlejší postavu, nabrat svaly a zlepšit si kondici. Ať právě v posilovně začínáte nebo se už cvičení věnujete déle, bude pro vás důležitý i tréninkový plán. Jak ho sestavit, vám prozradíme v následujících řádcích.

19.02.2024

Uspěchané dny plné pracovních a rodinných povinností často nenechávají dost prostoru pro pravidelný trénink. Najít si během dne hodinku na cvičení může být proto velmi těžké. Pomůže vám, pokud si ho naplánujete na ráno. A ranní trénink má ještě více výhod.

24.01.2024

Posilování spodní části těla vám pomůžou zefektivnit kotníkové adaptéry. V čem spočívá jejich přínos a jak je správně používat?

08.11.2023

Pokud chcete dosáhnout formování těla a růst svalové hmoty, není důležité jen to, kolik věnujete svým tréninkům a nakolik jsou intenzivní. Neméně potřebná je regenerace svalů.

19.10.2023

Švihadlo si určitě pamatujete ze svých dětských let, když jste přes něj skákali spolu s kamarády na školním dvoře. Skákání přes švihadlo však není jen dětskou zábavou. Využívají ho i profesionální sportovci na posílení celého těla, zlepšování koordinace a stability. S jeho pomocí si můžete i vy dopřát intenzivní trénink, při kterém spálíte množství kalorií.

05.10.2023

Zahřátí svalstva spojené se strečinkem celého těla by mělo být součástí každého vašeho tréninku. Proč to tak je, jaké jsou jeho výhody a jak na to? Rádi vám tyto otázky zodpovíme v našem článku.

14.09.2023

Slyšeli jste už o posilovací gumě? Tato skvělá tréninková pomůcka stejně potrápí nováčka jako fitness borce. Je cenově dostupná a zpestří i běžné cvičení. Jak se posilovací guma používá, vám objasníme v následujících článku.

07.09.2023

Trápí vás ztuhnutá krční páteř? Důvod bolesti může být různý, od nesprávného držení těla až po zdravotní problémy. Ať už je příčina jakákoliv, existuje několik jednoduchých cviků, které vám pomůžou uvolnit ztuhnuté svalstvo krku a uleví vám.