Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Arašídové máslo – chutný zázrak s obsahem bílkovin, vitamínů a minerálů

Arašídové máslo – chutný zázrak s obsahem bílkovin, vitamínů a minerálů

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistence jsou slova, která dokonale vystihují arašídové máslo. Tato oblíbená pochoutka v sobě navíc ukrývá mnoho výživných látek, díky kterým si získala oblibu u množství lidí, nevyjímaje sportovce a trenéry. Odkud se vzala a je opravdu zdraví prospěšná?

Jak to vlastně začalo?

První zmínky o pokusech vyrobit arašídové máslo pocházejí z Ameriky ještě z doby, kdy ji obývali Inkové a Aztékové. Z pečených arašídů si vytvářeli pasty, které se sice dost lišily od současné podoby, ale nepochybně byly velmi chutné.

Za současnou podobu arašídového másla můžeme poděkovat zejména třem lidem. Jako první si dal jeho výrobu v roce 1884 patentovat Marcellus Gilmore Edson. Jeho máslo se vyrábělo z pražených arašídů, zpracovávaných vyhřívaným mlýnem. Za otce arašídového másla je však považován spíše lékař John Harvey Kellogg, který si svou výrobu dal patentovat v roce 1895. Svůj výtvor z vařených arašídů podával nemocným pacientům, kteří nedokázali přijímat tuhou stravu. Věřil totiž, že výživa hraje v procesu léčení významnou roli. Největší popularitu získal arašídovému máslu businessman George A. Bayle, který ho dostal do běžných domácností.

 

Je arašídové máslo opravdu zdraví prospěšné?

Odpovědí na tuto otázku je jednoznačně ano. Arašídové máslo přirozeně obsahuje množství bílkovin, vitamínů a minerálů. Avšak, jako každou potravinu, i tuto lahůdku je potřeba konzumovat s mírou. Doporučená denní dávka jsou dvě lžičky, tedy přibližně 32 g. Obsahuje totiž vysoké procento tuku, jehož většinu sice tvoří takzvaný zdravý tuk, i tak to ale není třeba přehánět. Poměr zdravého a nezdravého tuku v arašídovém másle je 80:20. Podobný poměr má, například, olivový olej.

 stiahnu%C5%A5.jpg

 

Arašídové máslo je vhodné na obohacení jídelníčku všech sportovců a lidí, kterým záleží na jejich zdraví a kondici. Díky svým výživovým hodnotám je skvělé při hubnutí i nabírání svalové hmoty. V doporučené denní dávce najdete přibližně 8,6 g bílkovin. Kromě toho obsahuje i vitamíny E, B3 a B6. Z minerálních látek je bohaté na hořčík, fosfor, zinek a mangan.

Tato pochoutka je dobrým zdrojem antioxidantů. I syrové arašídy přirozeně obsahují tyto zdraví prospěšné látky, které nás chrání před působením volných radikálů. Arašídové máslo se vyrábí z pražené formy oříšků, u které byl zjištěn zvýšení obsahu antioxidantů až o 22 %. Porovnávat se tak mohou s jahodami nebo ostružinami.

  

Proč zařadit arašídové máslo do jídelníčku

Konzumace arašídového másla může pomáhat prevenci kardiovaskulárních onemocnění a také příznivě působí na množství cholesterolu v krvi. Pomoct může dokonce i při hubnutí. Arašídová pasta totiž už při malém množství skvěle zasytí a snižuje tak chuť do jídla.

Z pohledu sportovců je arašídové máslo vynikajícím zdrojem energie, které obsahuje opravdu hodně. Navíc je cenově dostupné, což pomáhá jeho atraktivitě. Pomoct může i při nabírání svalové hmoty, a to zejména lidem, kteří mají s tímto procesem problém. Díky vysoce kalorickému obsahu s ním hravě dosáhnete potřebné 3 000 kcal denně. Je totiž dobrým zdrojem živin, které tělo potřebuje po náročném tréninku doplnit. Bílkoviny, které obsahuje, se lehce vstřebávají, díky čemuž mají při tvorbě svalů významnou úlohu.

 

Jak ho konzumovat?

Arašídové máslo si můžete dopřát samotné, jako chutný snack nebo ho přidat do různých receptů. Oblíbený je americký sendvič s arašídovým máslem a džemem. Perfektně zpestří i ranní ovesnou kaši nebo porci fit palačinek. Přidat ho můžete do různých sladkých dezertů, například do brownies, muffinů nebo cookies. Výborně oživí zmrzlinu a smoothie. Fantazii se, při jeho zařazení do jídelníčku, meze opravdu nekladou.

Pozor si však dejte na kvalitu kupovaného produktu. Sáhněte jenom po ověřených 100% arašídových máslech, které neobsahují nic jiného než pražené arašídy. Přidaný palmový tuk nebo cukr by značně znehodnotily jeho výživové hodnoty.

 

Podobné články

22.03.2024

Ve stravě každého, kdo se věnuje sportu, jsou důležitou součástí bílkoviny. Ty jsou základní stavební složkou svalů a tkaniv, podporují růst svalů a jejich výkonnost. Pomáhají také při mnohých procesech v organismu. V následujícím článku vám prozradíme, které druhy masa vám je pomohou doplnit.

29.02.2024

Sacharidy dodávají energii svalům, mozku i kloubům a jsou nezbytné při vícerých procesech v lidském těle. Každý sportovec je také ocení jako důležitý zdroj energie. Měli by proto být součástí každodenní stravy. V kterých potravinách je najdete?

22.12.2023

Tradiční vánoční stolování je spojeno se spoustou chutného jídla, cukroví, sladkých i slaných dobrot. Když k tomu přidáme kalorie obsažené v alkoholických i nealkoholických nápojích, není divu, že číslo na váze rychle roste. Chcete se o letošních svátcích vyhnout přibírání na váze? Máme pro vás několik tipů, které vám v tom pomohou.

14.11.2023

Celulitida dokáže svým vzhledem potrápit nejednu ženu bez ohledu na hmotnost nebo věk, zřídka se s ní můžou setkat i muži. Jak se zbavit celulitidy a jaké jsou její příčiny, vám prozradíme v první části naší série na pokračování.

02.11.2023

Určitě jste už slyšeli o drobných semíncích s názvem chia. Mezi sportovci jsou velmi oblíbená, a to především kvůli jejich jedinečnému složení.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémem, který může vést k závažnějším zdravotním problémům. Abyste ji snížili, vhodné je začít s cvičením v kombinaci se zdravým stravováním. Několik typů, jak na to, jsme pro vás připravili i my.

11.09.2023

Cítíte se nafouknutý, číslo na váze neustále roste a pociťujete zdravotní obtíže? Za vším může být nesprávná životospráva a špatně nastavený režim stravování. Pokud chcete změnit svůj přístup k vašemu tělu, vyzkoušejte současný trend s názvem intermittent fasting.

10.08.2023

Věděli jste, že stejně důležitá, jako samotné cvičení, je i strava, kterou si během dne, a především po tréninku, dopřejete? Potréninkové jídlo není jen odměnou za zničení se ve fitku, ale stará se o celkovou regeneraci těla. Co byste tedy měli sníst a jaké živiny budete potřebovat doplnit?

20.06.2023

Když se řekne sacharidy, mnoho začínajících sportovců k nim má nekompromisně odmítavý postoj. Ten je nejenom zbytečný, ale může mít i fatální důsledky. Zbavte se proto předsudků a seznamte se se základním hnacím motorem vašeho těla.

20.07.2022

Snídaně se označuje jako nejdůležitější jídlo dne. Zamysleli jste se někdy nad důvodem, proč tomu tak je? Nakolik se toto pravidlo přibližuje skutečnosti a jak by měla vypadat ideální snídaně?