Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Víte, které potraviny jsou bohaté na sacharidy?

Víte, které potraviny jsou bohaté na sacharidy?

Sacharidy dodávají energii svalům, mozku i kloubům a jsou nezbytné při vícerých procesech v lidském těle. Každý sportovec je také ocení jako důležitý zdroj energie. Měli by proto být součástí každodenní stravy. V kterých potravinách je najdete?

Sacharidy jako důležitý zdroj energie

Sacharidy používají některé buňky jako zdroj energie. Pokud byste je nepřijímali v dostatečném množství, váš organismus by byl nucen vytvořit si je z jiných zdrojů, a to i z bílkovin. Potraviny s vysokým obsahem sacharidů navíc obsahují také bílkoviny a další živiny, které organismus potřebuje. Abyste jich měli ve vaší stravě dostatek, měly by sacharidy tvořit asi 40–60 % denního příjmu energie.

 

Rozdělení sacharidů

Ke sportování patří i zdravý životní styl. Abyste si uměli vybrat zdravou formu sacharidů, je tu jejich krátký přehled.

- Jednoduché cukry (monosacharidy) – mají sladkou chuť. Jejich podíl na celkovém energetickém příjmu by měl být maximálně 10 %.
- Polysacharidy (komplexní sacharidy) – zasytí na delší dobu a déle také dodávají tělu energii. Měli by tvořit největší část z přijatých sacharidů. Do této skupiny patří i škrob a glykogen.
- Disacharidy – v této skupině najdete sacharózu, maltózu a laktózu. Jejich příjem by neměl převýšit 10 % energetického příjmu během dne.

 

 

Potraviny bohaté na sacharidy

Při sestavování vašeho jídelního lístku byste se měli vyhýbat jednoduchým a rafinovaným cukrům. Se zabezpečením dostatečného příjmu komplexních sacharidů vám pomůžou potraviny, které jsou na ně bohaté.

 

Ovesné vločky

Potravina, která pro své složení odolává všem módním trendům, jsou ovesné vločky. Obsahují nejen množství bílkovin, ale i komplexní sacharidy – a to až v množství přibližně 60 % hmotnosti. Vašemu tělu dodají také vlákninu, vitamíny B, nenasycené mastné kyseliny a vitamín E.

Jáhly

Pokud jste ještě neochutnali jáhly, měli byste to udělat nejen pro jeho vynikající chuť, kterou si vychutnáte na sladko i na slano. Jáhly jsou obilninou, která je přirozeně bezlepková a obsahuje 63–70 g polysacharidů na 100 g. Nechybí v nim ani vláknina a najdete v nich důležité minerály, jako jsou fosfor, vápník a zinek. 

Rýže

Rýži jako přílohu, hlavní jídlo i součást sladkých a slaných pokrmů zná asi každý. Věděli jste však, že i rýže patří mezi potraviny bohaté na sacharidy? Dopřát si ji můžete v různých podobách připravenou na různé způsoby. Nemusíte přitom zůstávat jen u kulatozrnné rýže. Na výběr máte různé druhy, jako je rýže natural, červená rýže, rýže parboiled, jasmínová a basmati rýže.

Rýže je bohatá na polysacharidy, kterých obsahuje přibližně 70–80 g. Rozdíly mezi jednotlivými typy jsou v obsahu vlákniny a jiných živin. Nejméně jich obsahuje klasická bílá rýže. Ta má jen 2 g vlákniny. Celozrnné druhy rýže obsahují vitamíny skupiny B a najdete v nich také kyselinu listovou.

Quinoa

Pseudo obilnina quinoa je přirozeně bezlepková, přičemž si můžete vybrat z více druhů. Na trhu najdete bílou, černou a červenou quinou. Obsahuje přibližně 60 % polysacharidů a 7 % vlákniny. Organismu dodá i další významné látky: kvalitní bílkoviny s obsahem aminokyselin, kyselinu listovou, vitamíny E, B3 a A.

Celozrnná mouka a pečivo

Celozrnná mouka je také právem zařazena mezi potraviny bohaté na sacharidy. Pomůže vám nahradit bílou mouku, v které se navíc nachází jen minimální množství bílkovin a vlákniny.

Celozrnná mouka obsahuje od 60 do 70 % polysacharidů a vašemu tělu dodá i přibližně 15 % bílkovin na 100 g hmotnosti. Dokáže výborně zasytit, obsahuje vlákninu, minerály i vitamíny. Přesný obsah závisí na typu obilniny, ze které je vyrobená.

Pohanka

Až 60 % z hmotnosti pohanky tvoří polysacharidy. Tato vynikající pseudo obilnina se dá připravit na slano i na sladko. Vychutnat si ji můžete jako přílohu, hlavní jídlo v podobě rizota nebo jiných zdravých jídel. Koupit si ji můžete také ve formě vloček. Pohanka patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje vlákninu a vitamín P – rutin, který je významným antioxidantem a prospívá také cévám.

 

 

Další potraviny bohaté na sacharidy

Na sacharidy jsou bohaté i jiné potraviny. Pokud už budete přesyceni klasickými bramborami, můžete vyzkoušet batáty. Obsahují kvalitní polysacharidy v množství 17 g na 100 g, najdete v nich také bílkoviny, vitamín C a železo. Běžné těstoviny můžete nahradit celozrnnými, které mají vyšší podíl vlákniny i polysacharidů. Podobně je na tom kuskus a bulgur. Pokud hledáte potraviny bohaté na sacharidy, vynechat byste neměli ani luštěniny. Obsahují jich 30–50 % podle konkrétního druhu. Vynikají obsahem vlákniny, doplní bílkoviny a další prospěšné látky.

Podobné články

22.03.2024

Ve stravě každého, kdo se věnuje sportu, jsou důležitou součástí bílkoviny. Ty jsou základní stavební složkou svalů a tkaniv, podporují růst svalů a jejich výkonnost. Pomáhají také při mnohých procesech v organismu. V následujícím článku vám prozradíme, které druhy masa vám je pomohou doplnit.

22.12.2023

Tradiční vánoční stolování je spojeno se spoustou chutného jídla, cukroví, sladkých i slaných dobrot. Když k tomu přidáme kalorie obsažené v alkoholických i nealkoholických nápojích, není divu, že číslo na váze rychle roste. Chcete se o letošních svátcích vyhnout přibírání na váze? Máme pro vás několik tipů, které vám v tom pomohou.

14.11.2023

Celulitida dokáže svým vzhledem potrápit nejednu ženu bez ohledu na hmotnost nebo věk, zřídka se s ní můžou setkat i muži. Jak se zbavit celulitidy a jaké jsou její příčiny, vám prozradíme v první části naší série na pokračování.

02.11.2023

Určitě jste už slyšeli o drobných semíncích s názvem chia. Mezi sportovci jsou velmi oblíbená, a to především kvůli jejich jedinečnému složení.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémem, který může vést k závažnějším zdravotním problémům. Abyste ji snížili, vhodné je začít s cvičením v kombinaci se zdravým stravováním. Několik typů, jak na to, jsme pro vás připravili i my.

11.09.2023

Cítíte se nafouknutý, číslo na váze neustále roste a pociťujete zdravotní obtíže? Za vším může být nesprávná životospráva a špatně nastavený režim stravování. Pokud chcete změnit svůj přístup k vašemu tělu, vyzkoušejte současný trend s názvem intermittent fasting.

10.08.2023

Věděli jste, že stejně důležitá, jako samotné cvičení, je i strava, kterou si během dne, a především po tréninku, dopřejete? Potréninkové jídlo není jen odměnou za zničení se ve fitku, ale stará se o celkovou regeneraci těla. Co byste tedy měli sníst a jaké živiny budete potřebovat doplnit?

20.06.2023

Když se řekne sacharidy, mnoho začínajících sportovců k nim má nekompromisně odmítavý postoj. Ten je nejenom zbytečný, ale může mít i fatální důsledky. Zbavte se proto předsudků a seznamte se se základním hnacím motorem vašeho těla.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistence jsou slova, která dokonale vystihují arašídové máslo. Tato oblíbená pochoutka v sobě navíc ukrývá mnoho výživných látek, díky kterým si získala oblibu u množství lidí, nevyjímaje sportovce a trenéry. Odkud se vzala a je opravdu zdraví prospěšná?

20.07.2022

Snídaně se označuje jako nejdůležitější jídlo dne. Zamysleli jste se někdy nad důvodem, proč tomu tak je? Nakolik se toto pravidlo přibližuje skutečnosti a jak by měla vypadat ideální snídaně?