Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Víte, jaký účinek mají chia semínka a proč po nich sahají sportovci?

Víte, jaký účinek mají chia semínka a proč po nich sahají sportovci?

Určitě jste už slyšeli o drobných semíncích s názvem chia. Mezi sportovci jsou velmi oblíbená, a to především kvůli jejich jedinečnému složení.

 

Odkud se k nám dostala chia semínka 

Chia semínka pochází z rostliny chia nebo jinak řečeno ze šalvěje hispánské. Jejich původ sahá do daleké Ameriky, konkrétně na území dnešního Mexika. Zde je už v dávné minulosti konzumovali Aztékové a Mayové. Právě oni jim dali jejich jméno – „chia“ v jejich jazyku znamená „síla“.

Jde o drobná oválná semínka, která mají průměr kolem jednoho milimetru. Mají různou barvu od bílé, přes černou až po hnědou. Dokáží absorbovat velké množství vody a po nasáknutí vytvářejí slizovitý povlak, což z nich dělá skvělou náhradu vajec nebo přísadu na zahušťování. Vyrábí se z nich také mouka.

 

Výživné látky

100 g chia semínek obsahuje 42 g sacharidů, 31 g tuků, 34 g vlákniny a 16,5 g bílkovin. Nelekněte se vysoké hodnoty sacharidů, nenajdete mezi nimi takřka žádné „rychlé a nezdravé“ cukry. Kromě toho jsou chia semínka zdrojem vitamínů A, B, C a E, i když v malém množství. Zmínit musíme také obsah minerálů, konkrétně mangan, fosfor, hořčík, vápník, železo, zinek, draslík a sodík. Nechybí ani omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Ty jsou pro organismus nesmírně důležité, ačkoliv jejich využitelný obsah není v semínkách až tak vysoký.

 

Benefity pro zdraví

Chia semínka obsahují antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a nepříznivými vnějšími vlivy. Díky vysokému obsahu vlákniny jsou skvělé i na trávení, udržují zdravá střeva a bojují proti zácpě. Pomáhají také při hubnutí, jelikož zvyšují pocit sytosti a snižují apetit. To pomůže jako prevence před nadměrným jedením.

Čeho si však sportovci na chia semínkách cení nejvíc, jsou bílkoviny. Chia semínka jich obsahují slušné množství (kolem 14 % obsahu, což je nejvíce ze všech semínek). A nejen to. Bílkoviny v nich obsažené se řadí mezi kvalitní, tedy pro tělo lehce využitelné. Najdete v nich až devět esenciálních aminokyselin, které organismu slouží pro růst svalové hmoty.

 

Podobné články

22.03.2024

Ve stravě každého, kdo se věnuje sportu, jsou důležitou součástí bílkoviny. Ty jsou základní stavební složkou svalů a tkaniv, podporují růst svalů a jejich výkonnost. Pomáhají také při mnohých procesech v organismu. V následujícím článku vám prozradíme, které druhy masa vám je pomohou doplnit.

29.02.2024

Sacharidy dodávají energii svalům, mozku i kloubům a jsou nezbytné při vícerých procesech v lidském těle. Každý sportovec je také ocení jako důležitý zdroj energie. Měli by proto být součástí každodenní stravy. V kterých potravinách je najdete?

22.12.2023

Tradiční vánoční stolování je spojeno se spoustou chutného jídla, cukroví, sladkých i slaných dobrot. Když k tomu přidáme kalorie obsažené v alkoholických i nealkoholických nápojích, není divu, že číslo na váze rychle roste. Chcete se o letošních svátcích vyhnout přibírání na váze? Máme pro vás několik tipů, které vám v tom pomohou.

14.11.2023

Celulitida dokáže svým vzhledem potrápit nejednu ženu bez ohledu na hmotnost nebo věk, zřídka se s ní můžou setkat i muži. Jak se zbavit celulitidy a jaké jsou její příčiny, vám prozradíme v první části naší série na pokračování.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémem, který může vést k závažnějším zdravotním problémům. Abyste ji snížili, vhodné je začít s cvičením v kombinaci se zdravým stravováním. Několik typů, jak na to, jsme pro vás připravili i my.

11.09.2023

Cítíte se nafouknutý, číslo na váze neustále roste a pociťujete zdravotní obtíže? Za vším může být nesprávná životospráva a špatně nastavený režim stravování. Pokud chcete změnit svůj přístup k vašemu tělu, vyzkoušejte současný trend s názvem intermittent fasting.

10.08.2023

Věděli jste, že stejně důležitá, jako samotné cvičení, je i strava, kterou si během dne, a především po tréninku, dopřejete? Potréninkové jídlo není jen odměnou za zničení se ve fitku, ale stará se o celkovou regeneraci těla. Co byste tedy měli sníst a jaké živiny budete potřebovat doplnit?

20.06.2023

Když se řekne sacharidy, mnoho začínajících sportovců k nim má nekompromisně odmítavý postoj. Ten je nejenom zbytečný, ale může mít i fatální důsledky. Zbavte se proto předsudků a seznamte se se základním hnacím motorem vašeho těla.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistence jsou slova, která dokonale vystihují arašídové máslo. Tato oblíbená pochoutka v sobě navíc ukrývá mnoho výživných látek, díky kterým si získala oblibu u množství lidí, nevyjímaje sportovce a trenéry. Odkud se vzala a je opravdu zdraví prospěšná?

20.07.2022

Snídaně se označuje jako nejdůležitější jídlo dne. Zamysleli jste se někdy nad důvodem, proč tomu tak je? Nakolik se toto pravidlo přibližuje skutečnosti a jak by měla vypadat ideální snídaně?