Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Jak snížit cholesterol cvičením a stravou? 

Jak snížit cholesterol cvičením a stravou? 

Zvýšená hladina cholesterolu je problémem, který může vést k závažnějším zdravotním problémům. Abyste ji snížili, vhodné je začít s cvičením v kombinaci se zdravým stravováním. Několik typů, jak na to, jsme pro vás připravili i my.

Vysoká hladina cholesterolu — rizikový faktor kardiovaskulárních chorob

Vyšetření hladiny cholesterolu je součástí pravidelných preventivních prohlídek. Pokud i vám doktor zjistil jeho zvýšenou hladinu, napříč tomu, že nepociťujete žádné jiné těžkosti, měli byste začít s jeho snižováním.

 

Co je to cholesterol

Cholesterol se nachází v tkanivech, krvi i žluči. Tělo si ho dokáže vyrobit a přijímáme ho také v potravě. Cholesterol však může i škodit. Pokud překročí vhodné množství, ohrožuje cévy a srdce.

Jaké problémy může způsobit?

Dlouhodobá zvýšená hladina cholesterolu může vést k vážným zdravotním problémům. Usazuje se totiž na stěnách cév a postupně snižuje jejich průchodnost. Jeho vysoká hladina je proto příčinou aterosklerózy, může vést k srdečnímu infarktu a cévní mozkové příhodě. Vyskytnout se může také nedostatečné prokrvení dolních končetin, různých orgánů, poruchy ledvin a erekce.

LDL a HDL cholesterol

V lidském těle se vyskytují dva typy cholesterolu.

LDL cholesterol – přenáší cholesterol z krve do tkaniv a částečně ho odvádí do jater. Při jeho zvýšené hladině vzniká nebezpečí ukládání do stěn cév.

HDL cholesterol — nazývaný také dobrý, odvádí přebytečný cholesterol do jater, kde se metabolizuje.

Proti vysokému cholesterolu stravou a cvičením

Při hledání odpovědi na otázku „jak snížit cholesterol“, je potřeba zaměřit se na dvě oblasti. Jsou to vaše stravovací návyky a pohyb.

 

Jak snížit cholesterol pomocí stravy

Při snižování hladiny cholesterolu je nezbytné omezit příjem nasycených tuků, které se nachází v plnotučných mléčných výrobcích, mase a průmyslově zpracovaných potravinách. Měli byste se vyvarovat také konzumaci smažených jídel, bílé mouky, sladkého pečiva a zákusků.

Místo toho byste se měli zaměřit na příjem zdravých (nenasycených) tuků, které se vyskytují v ořeších, semíncích, avokádu, olivách, řepkovém či lněném oleji a rybách. Tyto tuky se podílejí na zvyšování HDL a snižování LDL cholesterolu. Kromě toho byste se měli vyvarovat kouření, stresu a konzumaci alkoholu a dbát o dostatek spánku.

 

Na snižování cholesterolu pomáhá cvičení

Hladinu dobrého HDL cholesterolu pomáhá zvyšovat i cvičení. Cvičení pomáhá také při jeho transportu v lidském těle. Pohyb podporuje i využívání LDL cholesterolu játry. Hýbat byste se přitom měli minimálně 30 minut denně. Pokud nejste zvyklí cvičit, začněte s méně náročnými aktivitami a postupně zátěž zvyšujte. Nezapomeňte na vhodné sportovní oblečení, které dobře odvádí pot a zároveň vám poskytne potřebnou volnost pohybu.

  

Vyzkoušejte běh nebo posilování

Pokud nemáte problémy s klouby, výbornou volbou bude běh. Běhat můžete venku, při nepříznivém počasí vám poslouží běžecký pás ve fitness centru. Důležité je jen, abyste běželi dostatečně dlouho – vhodnější je pomalejší běh v lehkém tempu než krátký sprint. Pokud nemáte kondici, ze začátku ho můžete kombinovat s rychlou chůzí. Nezapomínejte na rozcvičku a závěrečný strečink.

 

Cyklistika i plavání

Vhodnými aktivitami jsou také cyklistika a plavání. Těm se můžou věnovat také ti, které trápí problémy s klouby. Vhodné jsou i pro lidi ve vyšším věku. Na kole můžete navíc pozorovat krásu okolí, plavání vám pomůže s otužováním.

 

Posilováním proti špatnému cholesterolu

Vysokou hladinu LDL cholesterolu pomáhá snižovat posilování. Abyste dosáhli požadovaného výsledku, tréninku byste se měli věnovat 2-3x týdně. Začít můžete v každém věku. Na začátku se nezapomeňte poradit se zkušenými sportovci, investovat se vyplatí do několika hodin s instruktorem, který vám poradí, jak správně posilovat jednotlivé svalové partie.

 

Podobné články

22.03.2024

Ve stravě každého, kdo se věnuje sportu, jsou důležitou součástí bílkoviny. Ty jsou základní stavební složkou svalů a tkaniv, podporují růst svalů a jejich výkonnost. Pomáhají také při mnohých procesech v organismu. V následujícím článku vám prozradíme, které druhy masa vám je pomohou doplnit.

29.02.2024

Sacharidy dodávají energii svalům, mozku i kloubům a jsou nezbytné při vícerých procesech v lidském těle. Každý sportovec je také ocení jako důležitý zdroj energie. Měli by proto být součástí každodenní stravy. V kterých potravinách je najdete?

22.12.2023

Tradiční vánoční stolování je spojeno se spoustou chutného jídla, cukroví, sladkých i slaných dobrot. Když k tomu přidáme kalorie obsažené v alkoholických i nealkoholických nápojích, není divu, že číslo na váze rychle roste. Chcete se o letošních svátcích vyhnout přibírání na váze? Máme pro vás několik tipů, které vám v tom pomohou.

14.11.2023

Celulitida dokáže svým vzhledem potrápit nejednu ženu bez ohledu na hmotnost nebo věk, zřídka se s ní můžou setkat i muži. Jak se zbavit celulitidy a jaké jsou její příčiny, vám prozradíme v první části naší série na pokračování.

02.11.2023

Určitě jste už slyšeli o drobných semíncích s názvem chia. Mezi sportovci jsou velmi oblíbená, a to především kvůli jejich jedinečnému složení.

11.09.2023

Cítíte se nafouknutý, číslo na váze neustále roste a pociťujete zdravotní obtíže? Za vším může být nesprávná životospráva a špatně nastavený režim stravování. Pokud chcete změnit svůj přístup k vašemu tělu, vyzkoušejte současný trend s názvem intermittent fasting.

10.08.2023

Věděli jste, že stejně důležitá, jako samotné cvičení, je i strava, kterou si během dne, a především po tréninku, dopřejete? Potréninkové jídlo není jen odměnou za zničení se ve fitku, ale stará se o celkovou regeneraci těla. Co byste tedy měli sníst a jaké živiny budete potřebovat doplnit?

20.06.2023

Když se řekne sacharidy, mnoho začínajících sportovců k nim má nekompromisně odmítavý postoj. Ten je nejenom zbytečný, ale může mít i fatální důsledky. Zbavte se proto předsudků a seznamte se se základním hnacím motorem vašeho těla.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistence jsou slova, která dokonale vystihují arašídové máslo. Tato oblíbená pochoutka v sobě navíc ukrývá mnoho výživných látek, díky kterým si získala oblibu u množství lidí, nevyjímaje sportovce a trenéry. Odkud se vzala a je opravdu zdraví prospěšná?

20.07.2022

Snídaně se označuje jako nejdůležitější jídlo dne. Zamysleli jste se někdy nad důvodem, proč tomu tak je? Nakolik se toto pravidlo přibližuje skutečnosti a jak by měla vypadat ideální snídaně?