Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Kuřecí a krůtí prsa – bohaté zdroje bílkovin pro každého sportovce

Kuřecí a krůtí prsa – bohaté zdroje bílkovin pro každého sportovce

Ve stravě každého, kdo se věnuje sportu, jsou důležitou součástí bílkoviny. Ty jsou základní stavební složkou svalů a tkaniv, podporují růst svalů a jejich výkonnost. Pomáhají také při mnohých procesech v organismu. V následujícím článku vám prozradíme, které druhy masa vám je pomohou doplnit.

 

Proč jsou bílkoviny potřebné nejen při sportu

Bílkoviny (proteiny) jsou jednou z důležitých složek stravy. Jelikož se nacházejí v různých potravinách, přijímáme je ve stravě. Tělo si je nedokáže ukládat a v období zvýšené potřeby je vhodné je doplňovat i prostřednictvím výživových doplňků.

 

Růst svalové hmoty a hojení zranění

Proteiny se v trávicí soustavě rozkládají postupně na aminokyseliny. Ty se přes stěny tenkého střeva vstřebávají do krve, která je odvádí do jednotlivých částí těla. O bílkovinách se často hovoří hlavně v souvislosti s růstem svalů. Je to proto, že jejich zvýšený příjem v kombinaci s cvičením přináší růst svalové hmoty. Důležité jsou také během regenerace jiných tělesných tkaniv, podporují hojení zranění a jsou důležité na stimulaci syntézy kolagenu.

 

Tvorba hormonů i podpora imunity

Proteiny se také zúčastňují tvorby hormonů. Jsou nevyhnutelnou součástí kostí, pokožky, chrupavek a svalů. Potřebné jsou při tvorbě trávicích enzymů, při energetickém metabolismu a přispívají k správnému fungování imunity.

 

Kuřecí a krůtí prsa jako zdroj bílkovin

Mezi druhy masa, které obsahují vysoký podíl bílkovin, jednoznačně patří kuřecí a krůtí prsa. O něco více jich sice můžete najít v jehněčím mase a zvěřině, ty jsou však méně cenově dostupné.

 

Prsa nebo stehno? 

Drůbež má bílé a tmavé maso, které tvoří především stehno. Jeho barva je způsobená tím, že obsahuje více proteinu myoglobin, který rozvádí a ukládá kyslík do svalů. Maso ze stehen má v porovnání s prsy méně bílkovin u krůtího i kuřecího.

 

Kuřecí prsa – obsah bílkovin, vitamínů a tuků

Minimum tuku a vysoký podíl bílkovin dělá z kuřecích prsou častou volbu každého, kdo se snaží o růst svalové hmoty a hubnutí. Podíl tuku je v nich jen 1,2 g/100 g prs (bez kůže a přidání tuku během přípravy). Potěšující je také složení tuků. Nachází se v nich zdravé nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6.

Podíl Bílkoviny : Tuk je v kuřecích prsou 20 : 1. Na 100 g obsahují až 31 g bílkovin. Nenachází se v nich žádné sacharidy, kalorií ve stejně velké porci přijmete jenom 165. Pomohou vám dosáhnout optimální podíl bílkovin v stravě a prodlouží pocit zasycení při minimálním kalorickém příjmu.

 

Vitamíny a minerály

Kuřecí prsa ocení každý, kdo dbá o vyváženost stravy. Najdete v nich vitamíny skupiny B, vitamíny C a A, z minerálů jsou to železo, zinek a selen. Obsažený cholin příznivě ovlivňuje nervovou soustavu, přispívá k uklidnění, soustředění a chrání před stresem.

 

 

Krůtí prsa – obsah bílkovin, vitamínů a tuků

Pokud vás zajímá počítání kalorií, určitě vás potěší, že na 100 g jich v krůtích prsech přijmete jen 169. Připravovat je, je vhodné bez kůže jen s minimem tuku, zvolit můžete také vaření.

 

Komplex vitamínů a minerálů v každé porci

Kromě bílkovin vám krůtí prsa dodají vitamíny skupiny B a vitamín A. Nachází se v nich i vápník, zinek, draslík, sodík a fosfor.

 

Krůtí prsa obsahují zdravé tuky

Příznivý je i podíl tuků, kterých je v krůtích prsech jen 0,7 g na 100 g. Stejně, jako je tomu u kuřecích prsou, i zde potěší podíl nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6 a minimum nasycených tuků.

  

Podobné články

29.02.2024

Sacharidy dodávají energii svalům, mozku i kloubům a jsou nezbytné při vícerých procesech v lidském těle. Každý sportovec je také ocení jako důležitý zdroj energie. Měli by proto být součástí každodenní stravy. V kterých potravinách je najdete?

22.12.2023

Tradiční vánoční stolování je spojeno se spoustou chutného jídla, cukroví, sladkých i slaných dobrot. Když k tomu přidáme kalorie obsažené v alkoholických i nealkoholických nápojích, není divu, že číslo na váze rychle roste. Chcete se o letošních svátcích vyhnout přibírání na váze? Máme pro vás několik tipů, které vám v tom pomohou.

14.11.2023

Celulitida dokáže svým vzhledem potrápit nejednu ženu bez ohledu na hmotnost nebo věk, zřídka se s ní můžou setkat i muži. Jak se zbavit celulitidy a jaké jsou její příčiny, vám prozradíme v první části naší série na pokračování.

02.11.2023

Určitě jste už slyšeli o drobných semíncích s názvem chia. Mezi sportovci jsou velmi oblíbená, a to především kvůli jejich jedinečnému složení.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémem, který může vést k závažnějším zdravotním problémům. Abyste ji snížili, vhodné je začít s cvičením v kombinaci se zdravým stravováním. Několik typů, jak na to, jsme pro vás připravili i my.

11.09.2023

Cítíte se nafouknutý, číslo na váze neustále roste a pociťujete zdravotní obtíže? Za vším může být nesprávná životospráva a špatně nastavený režim stravování. Pokud chcete změnit svůj přístup k vašemu tělu, vyzkoušejte současný trend s názvem intermittent fasting.

10.08.2023

Věděli jste, že stejně důležitá, jako samotné cvičení, je i strava, kterou si během dne, a především po tréninku, dopřejete? Potréninkové jídlo není jen odměnou za zničení se ve fitku, ale stará se o celkovou regeneraci těla. Co byste tedy měli sníst a jaké živiny budete potřebovat doplnit?

20.06.2023

Když se řekne sacharidy, mnoho začínajících sportovců k nim má nekompromisně odmítavý postoj. Ten je nejenom zbytečný, ale může mít i fatální důsledky. Zbavte se proto předsudků a seznamte se se základním hnacím motorem vašeho těla.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistence jsou slova, která dokonale vystihují arašídové máslo. Tato oblíbená pochoutka v sobě navíc ukrývá mnoho výživných látek, díky kterým si získala oblibu u množství lidí, nevyjímaje sportovce a trenéry. Odkud se vzala a je opravdu zdraví prospěšná?

20.07.2022

Snídaně se označuje jako nejdůležitější jídlo dne. Zamysleli jste se někdy nad důvodem, proč tomu tak je? Nakolik se toto pravidlo přibližuje skutečnosti a jak by měla vypadat ideální snídaně?