Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku
Počet
Celkem s dopravou
0 ks zboží.
Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Zdarma
DPH 0,00 Kč
Celkem s dopravou (s DPH)
Pokračovat v nákupu K pokladně
Co jíst po tréninku?

Co jíst po tréninku?

Věděli jste, že stejně důležitá, jako samotné cvičení, je i strava, kterou si během dne, a především po tréninku, dopřejete? Potréninkové jídlo není jen odměnou za zničení se ve fitku, ale stará se o celkovou regeneraci těla. Co byste tedy měli sníst a jaké živiny budete potřebovat doplnit?

  

Proč je potréninkové jídlo klíčové

Po náročném tréninku potřebuje tělo zregenerovat a doplnit potřebné živiny, aby bylo později připravené podat další výkony. Správné složení potréninkové stravy má taktéž vliv na růst a regeneraci svalstva a ovlivňuje také imunitu. Po nadměrné zátěži je totiž imunitní systém oslabený a potřebuje povzbudit. Rychlé doplnění ztracených živin stejně tak snižuje míru únavy, která se po zátěži dostavuje. Když se vydáte na další trénink, budete opět připraveni podávat vysoké výkony bez zbytečných rizik, které způsobuje únava.

Nenechte se mýlit – pokud chcete dosahovat opravdu viditelných výsledků, musíte si na stravu dávat pozor během celého dne, aby mělo tělo stále dostatek potřebných živin. Kromě toho je důležité dodržovat správný postup při cvičení.

 

Výživové doplňky – rychlé doplnění ztracených živin

Po tréninku si můžete dopřát rychle a lehko stravitelné živiny, které vám přinesou ve vodě nebo v jiné tekutině rozpustné doplňky výživy. Díky nim zabezpečíte svému organismu to, co nevyhnutelně po zátěži potřebuje. Výživové doplňky vám pomůžou hlavně pokud se v nejbližší době, tedy přibližně 2 hodiny po tréninku, nedostanete ke konzumaci komplexního jídla. Stačí si je nasypat do shakeru, zamíchat a vypít. Velmi oblíbené jsou i u lidí, kteří nemají hned po fyzickém výkonu chuť na tuhé jídlo.

 

 

Z čeho by se mělo skládat potréninkové jídlo?

První jídlo po tréninku je velmi důležité, jelikož může ovlivnit celou regeneraci organismu. Pokud jste si doplnili to nejdůležitější pomocí tekuté výživy, nemusíte s jeho přípravou až tak pospíchat. V opačném případě byste se měli najíst do dvou hodin po cvičení.

 

Doplňte bílkoviny

Automatickou reakcí těla na vysokou zátěž je spuštění rozkladu svalů, aby si získalo potřebné aminokyseliny na regeneraci poškozených vláken. Tomu můžete zabránit přijetím kvalitních a rychle stravitelných aminokyselin, které tento proces zvrátí. Doplnění bílkovin se navíc postará nejen o opravu poškozených svalových vláken, ale i o jejich růst.

Vysoký obsah bílkovin se přirozeně nachází v netučném mase, rybách, tofu či vejcích. Doplnit je můžete i pomocí proteinového prášku. Bílkoviny vás navíc zasytí a dodají pocit plnosti na delší čas.

Množství potřebných bílkovin závisí na vaší hmotnosti a také charakteru cvičení, kterému se věnujete. Například siloví sportovci by po tréninku měli přijmout 20 až 40 g bílkovin. Celkově v průběhu dne potřebují tělu zabezpečit 1,4 – 2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti.

 

Doplňte sacharidy

Potréninkové jídlo by vám mělo doplnit ztracené sacharidy, kterých má tělo po náročném vytrvalostním cvičení zoufale málo. O okamžité doplnění se postarají rychlé sacharidy, po kterých následuje komplexní jídlo.

Doplnění sacharidů a zásob glykogenu je důležité, především pokud trénujete dvoufázově. Do dalšího tréninku totiž potřebujete, aby se organismus dostatečně zregeneroval a byl opětovně připraven podávat očekávané výkony.

Sacharidy je vhodné doplňovat z kvalitních zdrojů, ideálně s postupným uvolňováním. Přirozeně se nacházejí v ovesných vločkách, rýži, kuskusu, těstovinách, bramborech a pečivu. Rychlé cukry, spolu s důležitými vitamíny a minerálními látkami můžete doplnit snědením menší porce ovoce nebo zeleniny. Velmi vhodné jsou banány, pomeranče, jablka, hrušky, nakrájený salát, špenát, okurka, dušená mrkev a pasírovaná rajčata.

 

Nezapomeňte na tuky

I tuky jsou v správném množství a formě velmi důležité. Podílejí se na vstřebávání některých vitamínů a důležitou úlohu sehrávají v péči o hormonální zdraví. Rozhodně by proto neměly chybět ani v potréninkovém jídle. S jejich množstvím to ale nepřehánějte. Zpomalují totiž trávení a prodlužují vstřebávání ostatních živin, které potřebujete rychle dostat ke svalům. Pokud jste si však už po tréninku dopřáli nápoj s doplňky výživy, nemusíte si s obsahem tuku dělat velké starosti.

Přirozeným zdrojem tuků jsou oříšková másla, například arašídové máslo. Do jídla si můžete také přidat olivový nebo kokosový olej.

 

Další důležité živiny

Během tréninku dochází k zvýšenému pocení, ztrátě vody a důležitých minerálů, jako je hořčík, sodík, draslík a vápník. Ty se starají o optimální hydrataci a regeneraci svalstva. Jejich doplněním tak urychlíte a zefektivníte celkové zotavení. Vašemu organismu je dodají vhodné doplňky výživy nebo minerální nápoje.

Podobné články

22.03.2024

Ve stravě každého, kdo se věnuje sportu, jsou důležitou součástí bílkoviny. Ty jsou základní stavební složkou svalů a tkaniv, podporují růst svalů a jejich výkonnost. Pomáhají také při mnohých procesech v organismu. V následujícím článku vám prozradíme, které druhy masa vám je pomohou doplnit.

29.02.2024

Sacharidy dodávají energii svalům, mozku i kloubům a jsou nezbytné při vícerých procesech v lidském těle. Každý sportovec je také ocení jako důležitý zdroj energie. Měli by proto být součástí každodenní stravy. V kterých potravinách je najdete?

22.12.2023

Tradiční vánoční stolování je spojeno se spoustou chutného jídla, cukroví, sladkých i slaných dobrot. Když k tomu přidáme kalorie obsažené v alkoholických i nealkoholických nápojích, není divu, že číslo na váze rychle roste. Chcete se o letošních svátcích vyhnout přibírání na váze? Máme pro vás několik tipů, které vám v tom pomohou.

14.11.2023

Celulitida dokáže svým vzhledem potrápit nejednu ženu bez ohledu na hmotnost nebo věk, zřídka se s ní můžou setkat i muži. Jak se zbavit celulitidy a jaké jsou její příčiny, vám prozradíme v první části naší série na pokračování.

02.11.2023

Určitě jste už slyšeli o drobných semíncích s názvem chia. Mezi sportovci jsou velmi oblíbená, a to především kvůli jejich jedinečnému složení.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémem, který může vést k závažnějším zdravotním problémům. Abyste ji snížili, vhodné je začít s cvičením v kombinaci se zdravým stravováním. Několik typů, jak na to, jsme pro vás připravili i my.

11.09.2023

Cítíte se nafouknutý, číslo na váze neustále roste a pociťujete zdravotní obtíže? Za vším může být nesprávná životospráva a špatně nastavený režim stravování. Pokud chcete změnit svůj přístup k vašemu tělu, vyzkoušejte současný trend s názvem intermittent fasting.

20.06.2023

Když se řekne sacharidy, mnoho začínajících sportovců k nim má nekompromisně odmítavý postoj. Ten je nejenom zbytečný, ale může mít i fatální důsledky. Zbavte se proto předsudků a seznamte se se základním hnacím motorem vašeho těla.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistence jsou slova, která dokonale vystihují arašídové máslo. Tato oblíbená pochoutka v sobě navíc ukrývá mnoho výživných látek, díky kterým si získala oblibu u množství lidí, nevyjímaje sportovce a trenéry. Odkud se vzala a je opravdu zdraví prospěšná?

20.07.2022

Snídaně se označuje jako nejdůležitější jídlo dne. Zamysleli jste se někdy nad důvodem, proč tomu tak je? Nakolik se toto pravidlo přibližuje skutečnosti a jak by měla vypadat ideální snídaně?